Eveniment

Sindicatele din industria alimentara vad scaderi

02.02.2009, 19:42 18

Vanzarile produselor alimentare au scazut in prima luna a acestui an cu pana la 15% fata de aceeasi perioada din 2008 pe fondul reducerii puterii de cumparare a populatiei, a declarat ieri Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).

"La nivelul intregii industrii alimentare, vanzarile au fost in luna ianuarie a acestui an cu 10 - 15% mai mici fata de aceeasi perioada a anului precedent. O scadere constanta a vanzarilor va determina o diminuare a productiei zilnice si implicit a numarului de angajati. Eu cred ca anul acesta cel putin 10-15% din acesti salariati vor fi disponibilizati", a spus Frumosu. Oficialul FSIA spune ca in industria alimentara lucreaza intre 175.000 si 190.000 de angajati, ceea ce inseamna ca anul acesta aproximativ 20.000 de persoane ar putea fi concediate. El a adaugat ca aceste disponibilizari vor avea loc in special in cadrul multinationalelor prezente in industria alimentara, dand exemplu decizia producatorului american de ciocolata Kraft de a muta unitatea de productie in Bulgaria.
Din cauza lipsei de lichiditati, intreaga industrie alimentara este blocata in acest moment, atat din punctul de vedere al productiei, deoarece producatorii nu mai pot lua credite, cat si din cauza faptului ca distribuitorii au dificultati in a plati la timp produsele achizitionate, sustine Ovidiu Gheorghe, presedintele Patronatului National al Vinului.
"Industria alimentara este blocata in ambele capete ale fluxurilor. Suntem blocati la productie, pentru ca din cauza acestei crize, importate, nu mai luam credite, si la final, pentru ca nu reusim sa ne luam banii prin retelele de distributie. Daca ne mai blocheaza si Ministerul Agriculturii la nivelul acordarii subventiilor, lucrurile scapa total de sub control", a spus Ovidiu Gheorghe.
De asemenea, deprecierea puternica a leului va scumpi anul acesta alimentele de import sau realizate din materie prima importata.
"La o depreciere a monedei nationale de 10%, care se mentine timp de o luna sau doua, preturile produselor pot creste cu pana la 15%", spune Frumosu. El sustine ca faptul ca bugetul alocat Ministerului Agriculturii pentru anul 2009 este foarte mic nu face decat sa ingreuneze activitatea producatorilor din industria alimentara care au nevoie de fonduri suplimentare pentru continuarea investitiilor.
"Bugetul pentru anul acesta al Ministerului Agriculturii de 1,48% din PIB este foarte mic, si un buget mic conduce la o agricultura saraca", sustine Frumosu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO