Eveniment

Sindicatele din Sănătate sunt în clocot: Greve de avertisment în majoritatea spitalelor din ţară

Sindicatele din Sănătate sunt în clocot: Greve de...

Autor: Laura Petrescu

07.05.2018, 10:40 156

Greve de avertisment au loc, luni, în majoritatea spitalelor din ţară, numai în faţa Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti adunându-se 150 de oameni. “S-a ajuns ca angajaţii unor spitale mai mici din judeţ să aibă sporuri mai mari decât angajaţii SJU Ploieşti”, a spus un lider de sindicat. . 

Aproximativ 150 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti protestează, luni, în curtea unităţii, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de legea salarizării şi de reducerea unor sporuri.

Protestul a început la ora 9.00 în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, la el participând membrii Sindicatului Solidaritatea Sanitară Prahova aflaţi în timpul liber, nemulţumiţi de reducerile salariale. Infirmiere, biochimişti, brancardieri sau personal TESA, înarmaţi cu vuvuzele şi fluiere, au strigat “Vrem sporul înapoi”, “Ruşine”, “Eliminare”, “Hoţii” sau “Demisia”.

În plus, oamenii au purtat pancarte cu mesaje precum: “Creşteri ale salariilor pentru toţi angajaţii din sănătate”, “Sporuri acordate la salariile de bază”, “Dreptul la cumul de sporuri” sau “Respectarea principiului drepturilor castigate”.

”Nemulţumirile sunt legate de această Lege a salarizării. Este un haos. Această lege a creat un haos în sistemul de sănătate. (...) S-au făcut diminuări salarile prin oprirea contribuţiilor. Acum, ne aflăm în protest pentru că de la începutul acestei luni am fost anunţaţi că sporurile, la nivel de spital judeţean de urgenţă, vor scădea la minim pentru că nu se încadrează în acel plafon de 30% pe ordonator principal de credite. În luna martie, CJ a dat un nivel al spor de spital judeţean de 44%, pe luna aprilie, pentru că s-a depăşit acest plafon ne-au dat 39%. Noi nu avem cum să ne încadrăm în acest plafon. Sunt secţiile cele mai importante din acest judeţ care trebuie să aibă nişte sporuri mari”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară Prahova, Daniela Constantin.

Constantin atrage atenţia că angajaţii unor spitale mai mici din judeţ au sporuri mai mari decât cei de la cea mai mare unitate sanitară din Prahova.

”S-a ajuns ca angajaţii unor spitale mai mici din judeţ să aibă sporuri mai mari decât angajaţii SJU Ploieşti. Veniturile salariale ale celor care nu au primit creşteri salariale se vor diminua. Dacă era un spor de 75% şi el se diminuează la 55%, venitul unui brancardier sau infirmiere scade”, a spus Daniela Constantin.

Printre protestari se numără şi Cornelia Sandu. Femeia are 57 de ani şi de 23 de ani este infirmieră la secţia de Terapie Intensivă. Spune că luna trecută, după ce i s-au oprit ratele la bancă şi CAR a mai rămas cu 500 de lei.

“Luam în mână 2.200 de lei. Acum iau 1.500, 1.700 lei. Se vede că ne-a luat din sporuri. Eu lucrez pe terapie, avem bolnavi cu infecţii grave, cu puroaie, nu avem mănuşi când ne trebuie, pansamente, nu sunt multe în spital. Şi acum pretenţii au ca să lucrăm după lege, dar în schimb nu ne acordă nicio atenţie. Acum ne-a luat şi din salariu. Ne-a luat din sporuri. Am rată la bancă, o aveam de 700 de lei, acum e de aproape de 1.200. Am şi două CAR-uri. Luna trecută am luat 500 de lei bani în mână. Cum să trăiesc? Din datorii”, a declarat Cornelia Sandu.

Proteste similare au loc în majoritatea spitalelor din ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO