Eveniment

Sindicatele fac presiuni pentru oprirea restructurarilor. Presedintele: Acum sau mai tarziu, trebuie sa taiem

Sindicatele fac presiuni pentru oprirea restructurarilor. Presedintele: Acum sau mai tarziu, trebuie sa taiem
11.05.2010, 23:04 22

"Nimic nu e batut in cuie", a fost concluzia intalnirii de ieride la Parlament dintre presedintele Traian Ba sescu, patronate siorganizatiile sindicale, seful statului asigurandu-i pesindicalisti ca va chema din nou la Bucuresti misiunea FMI dacamemorandumul al carui draft a fost publicat ieri in presa nu va fiacceptat de Consiliul Economic si Social.

Sindicalistii sustin ca presedintele a fost de acord caMinisterul Finantelor si Ministerul Muncii sa analizeze variantareducerii in trepte a salariilor si pensiilor, in functie denivelul veniturilor.

"La salarii ar putea fi aplicata o reducere de 25% pe intregfondul salarial, iar in interiorul alocarii sumelor pe individ vorfi aplicate diminuari diferentiate, in vreme ce pentru pensii s-arputea ajunge la reduceri de doar 10-12%, fata de 15%, cum a anuntatinitial presedintele", a declarat dupa intalnirea cu seful statuluiMarius Petcu, presedintele CNSLR Fratia.

De altfel, presedintele insusi a afirmat ca "orice se poaterenegocia", intrebat daca me morandumul cu FMI va fi modificat."Sigur, oricand se poate relua negocierea (...) dar vreau sa stitica este o chestiune de timp si oricum trebuie sa raspundem cumreducem cheltuielile bugetare", a spus Basescu.

Printre variantele de reducere a deficitului bugetar - prognozaFMI a aratat ca acesta va creste la 9% daca nu va fi luata niciomasura - a fost si cea a cresterii cotei unice de impozitare si aTVA, insa Executivul a preferat sa mearga pe taierea salariilor sia pensiilor. FMI a subliniat ieri ca Guvernul a avut la indemanamai multe optiuni, dar ca s-a concentrat pe reducereacheltuielilor. "Guvernul se regasea intr-o situatie dificila,pentru ca prognoza revizuita de deficit pentru 2010, fara niciomasura, arata un deficit de 9% din PIB. Deci era nevoie de masurise rioase. Au fost mai multe posibilitati din care ar fi pututalege autoritatile - diverse variante care vizau simultan atatmasuri pe partea de venituri, cat si pe cea de cheltuieli - dardecizia lor a fost sa se bazeze aproape exclusiv pe reducereacheltuielilor publice", a spus Jeffrey Franks, seful misiunii FMI,intr-un interviu publicat pe site-ul institutiei.

Acordul suplimentar cu FMI, care prevede reduceri semnificativeale salariilor si pensiilor, concedieri si privatizari, ar urma satreaca prin Guvern doar dupa ce va fi aprobat de Consiliul Economicsi Social (CES), structura din care fac parte reprezentantiiGuvernului, ai sindicatelor si ai patronatelor. Sedinta CES esteprogramata pentru vineri, adica dupa sedinta de guvern de azi.

Scrisoarea suplimentara de intentie trebuie aprobata de Guvernsi de Parlament, iar amanarea finalizarii documentului ar insemnaca Romania nu va mai avea bani de pensii si de salarii incepand dinluna iunie, a sustinut Cezar Coraci, presedintele asocia tieipatronale UGIR 1903, dupa discutiile de trei ore si jumatate cupresedintele Basescu.

"Eu nu va pot spune decat ceea ce stim noi de la discutiadirecta dintre patronate si FMI. Lucrurile au fost extraordinar declare, acel deficit suplimentar de 3% trebuie compensat incepanddin luna urmatoare, deci Fondul nu ne-a dat nicio sansa. Nudiscutam de planuri de restructurare care sa mai poata sa-sipermita sa astepte o luna-doua-trei-cinci. Ni s-a cerut ca masurilepe care le luam sa fie masuri cu impact imediat si cuaplicabilitate imediata si acest lucru inseamna ca, practic, intermenii decisivi, memorandumul, scrisoarea aceea de intentie, nupoate fi modificata", a spus Coraci.

Sindicalistii au reactionat violent la discutiile de ieri,cerand demisia Guvernului, spun surse care au participat ladiscutii si au admis la final ca a fost un dialog "dur".

Partidele de opozitie, PNL, PSD si PC, care au fost invitate ladiscutiile de ieri, au refuzat sa participe.

Filmul zilei

  • Seful statului admite dupa discutia cu sindicatele sipatronatele ca termenii noului memorandum de intelegere cu FMI potfi modificati si ca misiunea poate reveni la Bucuresti, dar spuneca Guvernul trebuie sa reduca oricum cheltuielile bugetare pentru aatinge tinta de deficit de 6,8%.
  • Sindicalistii sustin ca salariile ar putea fi redusediferentiat, in functie de nivelul veniturilor, la fel si pensiile,insa sustin ca nu s-a discutat nimic de taxa de solidaritate pecare ar urma s-o plateasca angajatii cu salarii mari de lacompaniile de stat, propusa ieri de ministrul de finante SebastianVladescu. Ministrul dezvoltarii Elena Udrea sustine ca totiministrii isi vor dona salariile pana la finele anului intr-un contde solidaritate, bani care nu se stie cum vor fi folositi.
  • FMI a subliniat ieri ca Guvernul a avut mai multe optiunipentru atingerea tintei de deficit, dar ca a ales reducereacheltuielilor cu salariile. Intre variantele vehiculate a fost sicresterea simultana a cotei TVA si a cotei unice deimpozitare.
  • Daca scrisoarea de intentie cu FMI nu este aprobata urgent deGuvern si Parlament, din iunie nu vor mai fi bani din pensii sisalarii, sustine Cezar Coraci, presedintele UGIR 1903.
  • Guvernul spune ca va aproba noua scrisoare dupa sedintaConsiliului Economic si Social, care este programata vineri.Masurile de reducere a salariilor si pensiilor de la stat ar urmasa intre in vigoare de la 1 iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO