Eveniment

Singura concesie a lui Ponta este scăderea TVA la 20%, nu la 19%

Singura concesie a lui Ponta este scăderea TVA la 20%,...

Autor: Iulian Anghel

20.08.2015, 00:03 268
Astăzi urmează să se desfăşoare la Cotroceni discuţii decisive între preşedintele Klaus Iohannis şi partide pe tema nivelului la care ar urma să fie redusă TVA în noul Cod fiscal, document ce va reintra în dezbaterea Parlamentului luni, 24 august.

Premierul Victor Ponta a avut deja o discuţie cu şeful statului pe acest subiect, ieri, ca şi vicepremierul Gabriel Oprea.

În vreme ce preşedintele, susţinut de economiştii BNR, opinează că reducerea TVA la 19% este prea mare şi nu va putea fi suportată de buget, reprezentanţii partidelor nu sunt de acord cu obiecţiile decât în mică parte.

Premierul Ponta ar fi dispus să renunţe la un punct de TVA - adică reducerea să fie de la 24% până la 20%, nu la 19%. Însă un punct de TVA înseamnă doar 2 miliarde de lei, în vreme ce toate măsurile cuprinse în Codul fiscal sunt socotite de economişti la 17 miliarde de lei. Prin urmare, reducerea este nesemnificativă. Mai mult, când Codul fiscal a fost iniţial votat de Parlament la începutul verii, nu erau vorba şi despre majorările salariale de amploare care bat la uşă. Or, susţine economistul Ionuţ Dumitru, reducerile fiscale împreună cu majorările salariale ar putea împinge deficitul bugetar chiar şi spre 5% din PIB în 2016, un coşmar pentru buget şi pentru situaţia României pe pieţele financiare.

Premierul susţine însă că şi opinia „tehnocraţilor“ din guvern este importantă, nu doar a celor din bănci.

„Cred în continuare, ca un tehnocrat ce sunt, alături de domnul Teodorovici, că important este să dăm mesajul fundamental pentru economie şi pe zona socială cu 20% TVA, nu 19, că 20% cotă generală cu 9 la sută la alimente înseamnă 16 medie“, a susţinut ieri premierul, citat de Mediafax, precizând că celelalte lucruri care privesc alte taxe şi impozite pot fi discutate de către oamenii politici, important fiind acum ca TVA să fie redus la 20%. „Sper ca liderii politici şi Parlamentul, săptămâna viitoare, să ţină cont de opinia noastră tehnocrată şi să avem Cod fiscal, să avem stabilitate economică, să se creeze în continuare locuri de muncă, să crească salariile, să scadă preţurile prin scăderea TVA“, a arătat premierul.

Primul-ministru insistă pe încasările bune ale bugetului: „În primele 6 luni am încasat 10 mld. lei în plus, deci anul viitor măcar 7 (cât înseamnă golul din vistierie ca urmare a reducerii TVA de la 24% la 20% - n.red.) le încasăm sigur şi cred că un consens politic ne va ajuta pe noi, cei care punem în aplicare codul, să mergem în aceeaşi direcţie şi din punctul ăsta de vedere m-aş bucura şi mă bucur când există soluţii raţionale“, a precizat primul-ministru, potrivit Mediafax.

Însă o bună parte dintre economişti, spre deosebire de oamenii politici, susţin că economia a fost suficient stimulată pe partea de consum şi a ajuns spre nivelul de sus al creşterii potenţiale (4%), prin urmare nu mai este nevoie de stimularea consumului, ci de investiţii care să majoreze PIB-ul potenţial.

Cei mai mulţi oameni politici care s-au pronunţat ieri nu vor să renunţe la reducerile pentru care s-au pronunţat deja. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, fost premier între 2005 şi 2008, susţine TVA de 19%, la fel ca şi Mircea Geoană, preşe­dintele PSRO şi de asemenea fost şef al Senatului. UDMR susţine TVA de 19%, dar ar accepta şi 20%. PNL este în mare dilemă pentru că îl susţine pe preşedinte, dar este partidul care a propus TVA de 19% (faţă de 20% cât prevedea varianta guvernului înainte de discuţiile din Parlament).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO