Eveniment

Socul Lehman a prabusit Bursa si leul aruncand economia in recesiune. Romania a pierdut 20 mld. euro

Socul Lehman a prabusit Bursa si leul aruncand economia in recesiune. Romania a pierdut 20 mld. euro
08.09.2009, 18:35 51

Socul prabusirii Lehman Brothers din septembrie 2008 s-aresimtit imediat pe Bursa de la Bucuresti, care a suferit cea maimare prabusire din istorie, indicele BET pierzand peste 50% in maiputin de doua luni. Cele mai lovite au fost bancile si SIF-urile.Presiunea s-a simtit si pe piata valutara, unde leul a pierdutaproape 10% in cateva luni, pe fondul deprecierii tuturor monedelordin regiune, dar si al unui atac speculativ pus la cale deinvestitori straini.

Valul de panica a continuat, intretinut de stirile negative depe pietele externe, ducand Bursa la minimele ultimilor cinci ani,in februarie 2009, iar unele actiuni au pierdut chiar peste 80% dinvaloare. Dupa cateva luni, efectele au inceput sa apara si ineconomia reala, zeci de companii anuntand reducerea productiei sidisponibilizari, pe fondul contractiei cererii si al preturilor pepietele externe.

Bancile au inghetat creditarea, iar statul a fost nevoit saapeleze la ajutorul FMI pentru cel mai mare imprumut dinistorie.

Din martie, Bursa a inceput sa-si revina, recuperand o partesemnificativa din pierderi, insa companiile au continuat saraporteze rezultate in scadere, iar economia romaneasca s-acontractat cu peste 8% in primul semestru fata de perioada similaraa lui 2008.

Piata imobiliara a inghetat in lipsa finantarii, retailul, inspecial cel electro, s-a prabusit cu 50%, iar investitorii au statdeparte de achizitii, primele opt luni din acest an consemnand osingura tranzactie de peste 100 mil. euro. Andrei Chirileasa

Octombrie 2008: Isarescu ii arde pe speculatori siopreste atacul asupra leului. Dar pana la urma cursul tot acrescut

Luna octombrie a anului trecut a adus pe piata monetara ceea cea ramas cunoscut ca "atacul asupra leului". Speculatorii strainicare au pariat timp de trei saptamani in luna octombrie 2008 pecresterea cursului euro fata de leu s-au vazut insa nevoiti sacontabilizeze pierderi de zeci de milioane de euro, dupa ce BNR alasat piata fara lichiditati.

"Isarescu (guvernatorul BNR, n. red.) i-a ars acum pespeculatori. Cred ca este cea mai mare pierdere pe care o iastrainii pe Romania", comenta un dealer. Toate numele grele dinlumea financiara, de la Morgan Stanley la Goldman Sachs, Barclayssau Calyon au jucat contra leului. Toti au cumparat agresiv valuta,in conditiile in care BNR vanduse prin intermediul a doua bancilocale - BCR si Raiffeisen - mai multe sute de milioane de euro,potrivit estimarilor dealerilor. BNR a ales astfel sa apere cursul,dar dobanzile de pe piata monetara au explodat, iar efectul s-avazut in 2009.

In ianuarie, dupa alegeri, cursul a fost lasat liber sa creascapana la peste 4,2 pentru un euro, ceea ce a reprezentat un soc dedevalorizare, avand in vedere ca in urma cu doar trei luni cursulera la 3,6 lei. Devalorizarea leului si explozia dobanzilor lacredite au dus la prabusirea pietei imobiliare, a celei auto si abunurilor de folosinta indelungata.

Insolventa, la Bursa

Peste 40 de companii dintre cele 1.600 cate sunt listate pepiata RASDAQ, adica 2,5% din total, au raportat ca se afla indiverse stadii ale insolventei, de la inceputul anului. Firmelelistate care fac obiectul unor proceduri de insolventa ruleazaafaceri de peste 57 mil. euro.

Bancile locale au simtit glontul pe laureche

Prabusirea Lehman Brothers a generat o unda de soc care ainghetat intregul sistem financiar mondial, fiind resimtita si pepiata locala, unde o serie de banci s-au confruntat cu probleme inluna octombrie, salvarea venind din partea Bancii Nationale, care apompat lichiditati in sistem pentru a evita un blocaj. GuvernatorulBNR, Mugur Isarescu, afirma in luna februarie a acestui an ca intoamna anului trecut a acordat un imprumut de circa 0,2% din PIB(aproape 260 mil. euro) unei banci importante din sistem care seconfrunta cu o criza de incredere. Potrivit unor surse din piata,ar fi fost vorba de Banca Transilvania, insa reprezentantii banciidin Cluj au negat speculatiile. Actiunile TLV erau in acel momentsuspendate de la tranzactionare.

Cum au trait antreprenorii romani "anulcrizei"

Dan Sucu, proprietarul Mobexpert, cel mai mareproducator de mobila: A fost cel mai greu an, iar greutatea a venitdin imposibilitatea de a previziona ceea ce de fapt s-a intamplat.Evenimentele din America au avut rezonanta in Romania in numaicateva saptamani, or nu poti sa-ti schimbi planurile de afaceri sisa treci de la cresteri semnificative la asteptari de stagnare siapoi de scadere in cateva saptamani. A fost o situatie exceptionalacu care nu ne-am mai intalnit. Dupa caderea Lehman Brothers, inRomania exista o atitudine optimista care nu avea nicio bazareala.

George Copos, proprietarul Ana Hotels, scrie peblogul sau: Intr-un fel, daca acordam credit principiului potrivitcaruia orice criza este, in acelasi timp, si o oportunitate, putemprivi cu destul optimism fenomenul acesta. Adica, dupa acest puseude febra financiara, sunt sanse mari sa scapam de o multime detoxine: active bancare toxice, companii toxice, activitatieconomice toxice. Estimez o reducere cu 20 - 25% in 2009 a cifreide afaceri pe intregul holding fata de 2008, este o contractieprevizibila, caracteristica numai companiilor sanatoase.

Viorel Micula, actionar European Drinks, celmai mare business alimentar romanesc: Cu siguranta ultimul an afost mult mai greu decat cei anteriori si totul a pornit de lafaptul ca bancile nu au mai dat bani in piata. Din fericire,industria alimentara si a bauturilor nu a fost asa de tareafectata. El a declarat inca din prima parte a acestui an ca statultrebuie sa sprijine mai mult marile companii romanesti, care aunevoie in prezent de credite avantajoase si facilitati din parteastatului.

Adrian Porumboiu, proprietarul Racova Agro Pan dinVaslui: In momentul in care ai atatea obligatii, atatiaangajati si un business asa de mare, esti raspunzator si nu tesimti niciodata confortabil. In domeniul in care lucrez ne-amconfruntat intotdeauna cu dificultati, asa ca nu ne-a luat nimicprin surprindere, poate doar seceta, care ne-a afectat puternic.Daca nu ar fi fost seceta, ne-am fi descurcat si in acest an, inciuda faptului ca au existat constrangeri din partea sistemuluibancar.

Dan Ioan Popp, presedinte Impact D&C:Personal, am strans si eu cureaua si am fost mai preocupat demodelul pe care il promovez. Am cumparat si o bicicleta, dar incanu am avut curaj sa o folosesc in scopul pentru care a fostachizitionata, si anume parcurgerea scurtei distante dintreserviciu si birou, dar am devenit un pasionat al drumetiilormontane. Acesta a fost un an amestecat, al bilanturilor, ne-amuitat mai atent la ce am facut si ne-am propus sa devenim maiinventivi. Noi, cu o economie de categoria a treia, trebuie saasteptam vindecarea uriasilor.

Radu Timis, actionarul producatorului de mezeluriCrisTim: Daca ma gandesc ca in urma cu 10-15 ani aveaminflatie de 300%, n-as putea spune ca a fost cel mai greu an de lainceputul capitalismului. Ne-am obisnuit cu cresteri si de aceeaavem senzatia ca ne confruntam cu o cadere foarte mare.

Pentru mai multe detalii click aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO