Eveniment

Somajul a ajuns la maximul ultimilor sase ani. Oficial, 700.000 de oameni nu gasesc de lucru

07.01.2010, 23:10 19

Peste 265.000 de someri au intrat pe piata in 2009, iar ratasomajului a atins in decembrie nivelul inregistrat in primele luniale anului 2004. In prezent sunt aproape 710.000 de someri, iarrata somajului a atins 7,8% in ultima luna a anului trecut,potrivit datelor de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei deMunca (ANOFM). Daca in proiectul de buget pe 2010 se prognozeaza orata a somajului de 7,3%, cu un numar total de 645.000 de someripentru sfarsitul acestui an, mediul privat nu prevede o revigorareprea mare a pietei.

"Piata muncii o sa-si revina numai pentru angajatii foartespecializati. Din acest punct de vedere, piata muncii seamana cupiata imobiliara, pentru ca abia acum se vor aseza preturile.Salariile angajatilor foarte specializati au crescut prea mult inanii trecuti, iar acum va exista un echilibru", sustine GretaChetreanu, directorul de resurse umane al furnizorului de serviciiIT IIRUC Service, care are aproape 350 de angajati pe piatalocala.

Si statul va contribui anul acesta la cresterea numarului desomeri, prin cele maximum 100.000 de restructurari prognozate.Somerii care nu au reusit sa se mai angajeze anul trecut au avutdificultati cu plata ratelor la banci si au cheltuit mai putin,ceea ce a contribuit la scaderea consumului.

"Oamenii care au contracte cu bancile si au intrat in somaj numai au nicio sansa sa-si gaseasca un loc de munca ca sa-si poataplati ratele", mai spune Chetreanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO