Eveniment

Şomajul a rămas la 6,7% în noiembrie deşi economia a creat peste 150.000 de noi locuri de muncă

Şomajul a rămas la 6,7% în noiembrie deşi economia a...

Autor: Adelina Mihai

08.01.2016, 00:04 289

Rata şomajului a rămas la 6,7% în luna noiembrie a anului trecut, nivel similar cu cel înregistrat în aceeaşi perioada din 2014, iar numărul de şomeri a ajuns la 621.000 de persoane, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică. Cu o rată de 6,7%, România se află pe primele locuri în Uniunea Europeană în topul statelor cu cele mai mici rate ale şomajului.

La nivelul UE, rata medie a şomajului a fost în luna noiembrie de 9,1%, cu cele mai ridicate valori în Spania (21,4%), Croaţia (16,6%), Cipru (15,8%), Portugalia (12,4%), Italia (11,3%) şi Slovacia (10,8%), arată datele Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Statele cu cele mai mici rate ale şomajului au fost în luna noiembrie Germania (cu un şomaj de doar 4,5%), Cehia (4,6%), Austria (5,8%), Danemarca (6%), Luxemburg (6,1%) şi România (6,7%).

Stagnarea ratei şomajului la 6,7% este surprinzătoare în contextul în care, cel puţin în primele opt luni ale anului (cele mai recente date disponibile), s-au creat 154.000 de noi locuri de muncă (adică efectivul total al salariaţilor a crescut cu 4%), ceea ce ar fi trebuit să se reflecte şi într-o scădere a şomajului.

Rata şomajului calculată de Institutul Naţional de Statistică după metoda de calcul a Biroului Internaţional al Muncii (care este folosită în toate statele membre ale Uniunii Europene) este calculată pe baza datelor culese din anchetele făcute în gospodării şi include şi persoanele care nu lucrează, dar care nici nu se înscriu la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

În România mai există o rată a şomajului, calculată de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). ANOFM este instituţia prin care se plătesc indemnizaţiile de şomaj, iar rata şomajului este calculată exclusiv pe baza declaraţiilor făcute de şomeri la agenţiile pentru ocupare, care pot primi sau nu indemnizaţie de şomaj. Cele două rate diferă, astfel că în luna noiembrie ANOFM a raportat o rată a şomajului înregistrat de 4,88% şi un număr total de şomeri de circa 435.000 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO