Someri cu diploma: 9.000 de absolventi de facultate din 2009 au ajuns pe lista de somaj. Cum comentati?

3 sep 2009 Autor: Delia Oniga

Someri cu diploma: 9.000 de absolventi de facultate din 2009 au ajuns pe lista de somaj

Romania se numara printre tarile cu cele mai ridicate rate ale somajului in randul tinerilor, ocupand locul 13 in UE

Universitatile produc someri cu diploma pentru ca nu sunt adaptate la piata, afirma specialistii din resurse umane.

In 2009 au absolvit 92.000 de studenti de la universitatile de stat, iar dintre acestia 9.000 au aplicat la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) pentru ajutorul de somaj, care in cazul lor este de 300 de lei pe luna, conform datelor ANOFM.

Absolventii nu-si gasesc de lucru din cauza crizei economice, dar si pentru ca piata este in continuare saturata de cererea de munca a proaspetilor absolventi, pentru ca in 2008 au iesit de pe bancile facultatilor doua generatii o data.

In 2008 a absolvit prima generatie care a facut doar trei ani de facultate, conform unei conventii europene de la Bologna la care a aderat si Romania. Absolventii de facultate pot aplica pentru somaj in 60 de zile de la absolvire cu conditia sa obtina o adeverinta de la o companie catre care au trimis CV-ul prin care firma sa certifice ca a primit solicitarea unui loc de munca, dar ca nu are posturi disponibile.

In Bucuresti, spre exemplu, numarul somerilor cu studii superioare care au absolvit anul acesta se ridica la 428 de persoane, fata de numarul total de 2.912 someri cu studii superioare. In restul tarii sunt circa 200 de proaspeti absolventi care au devenit someri in medie pe fiecare judet. 

"Am cautat sa-mi gasesc un loc de munca inca de cand am terminat facultatea, insa, desi mi-am depus CV-ul pe mai multe site-uri cu anunturi, nu m-a sunat nimeni. In cele din urma, am decis sa aplic pentru somaj pentru ca am preferat sa am niste bani asigurati", spune Viorica P., o absolventa de Sociologie din Capitala.

Numarul total al somerilor bucuresteni este de 20.356, dintre care 2.912 au absolvit o forma superioara de invatamant. In luna iulie a anului trecut, in Bucuresti numarul somerilor inregistrati in evidentele ANOFM depasea 18.200 de persoane, dintre care 8,2%, adica aproximativ 1.500 de oameni, aveau pregatire universitara.

"Cresterea numarului de someri se explica si prin inscrierea, ca persoane in cautarea unui loc de munca, a absolventilor de invatamant superior ai promotiei 2009", justifica reprezentantii ANOFM rata somajului de 6,3% in luna iulie, cu 0,3 puncte procentuale mai mult decat in luna iunie. Astfel, numarul total de someri la sfarsitul lunii iulie era de peste 572.000 de persoane, mai mult cu 23.600 de oameni fata de luna anterioara..

Principala cauza a cresterii numarului somerilor cu facultate este numarul redus de joburi disponibile pe piata, o consecinta a faptului ca majoritatea companiilor au inghetat procesele de recrutare sau au apelat la reduceri de personal.

"Pur si simplu nu sunt locuri de munca. Nu cred ca are de-a face cu calitatea absolventilor. Cum isi gaseau locuri de munca anul trecut, la fel si-ar putea gasi si acum", spune Florin Ochiana, HR operations manager in cadrul companiei de recrutare Lugera&Makler, cu afaceri de 18,3 mil. euro anul trecut.

Pe de alta parte, pe langa lipsa locurilor de munca, o cauza ar putea fi faptul ca exista domenii care nu mai sunt atat de cautate fata de anii trecuti. Anul trecut a absolvit o dubla generatie de studenti.

"Lipseste o orientare scolara profesionala facuta temeinic in scoli. Ar trebui investit in domeniul practic, elevilor ar trebui sa li se recomande anumite meserii", spune Mariana Nedelcu, secretar de stat in Ministerul Muncii.

In opinia sa, absolventii ar trebui sa fie mai flexibili cand vine vorba de adaptarea la piata fortei de munca. Astfel, chiar daca au o diploma intr-un anumit domeniu, ar putea sa apeleze la reconversie profesionala, unul dintre domeniile in care se cauta specialistii in aceasta perioada fiind scrierea de proiecte.

In acelasi timp, si numarul somerilor cu studii superioare a crescut cu peste 150% fata de perioada similara din 2008.

In toata tara, numarul somerilor cu studii superioare a crescut cu 163% in luna iunie fata de perioada similara din 2008. Astfel, daca anul trecut se inregistra un numar de circa 9.500 de someri cu studii superioare, in iunie anul acesta existau peste 25.000 de someri cu diplome de licenta.

In ultimul timp, numarul somerilor inregistrati in toata tara a crescut foarte mult.

Printre cauzele cresterii numarului de someri se numara atat disponibilizarile recente efectuate de catre companii, dar si intrarea pe piata fortei de munca a absolventilor de invatamant din promotia 2009.

In anul scolar 2008-2009 exista un numar de 94.105 studenti aflati in ani terminali in cadrul universitatilor de stat si 29.480 de studenti la universitatile particulare, potrivit datelor partiale furnizate de Ministerul Educatiei. Anul trecut, au absolvit facultatea peste 194.000 de studenti din cadrul universitatilor de stat, adica doua generatii de absolventi, ca urmare a incheierii Conventiei de la Bologna. In total, aproximativ 120.000 de persoane au absolvit studii superioare.

Avand in vedere ca numarul somerilor din promotia de anul acesta se ridica la 9.000 de persoane si daca ii luam in considerare si pe absolventii de la facultati particulare inseamna ca unul din treisprezece absolventi nu a reusit sa isi gaseasca un loc de munca.

Specialistii in resurse umane sunt de parere ca in aceasta perioada experienta de lucru dobandita in timpul facultatii isi va spune cuvantul in momentul angajarii.

"Cred ca absolventilor le va fi cu atat mai greu sa se integreze pe piata muncii in aceasta perioada, in conditiile in care deja multe companii au facut sau fac concedieri. Din ce in ce mai mult, companiile se orienteaza catre tineri care au lucrat in timpul facultatii. Simplele studii nu mai sunt atat de convingatoare in fata unui angajator", spune Anca Petrescu, director de resurse umane al producatorului de medicamente LaborMed

In opinia lui Petrescu, in timpul scolii, cunostintele pe care le dobandesc studentii sunt mai degraba de un nivel teoretic, foarte putin se pune accentul pe competente sau pe soft skills (abilitati practice).

Pentru somerii absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa isi gaseasca un loc de munca, indemnizatia de somaj se acorda timp de sase luni.

Acest lucru inseamna ca absolventii de studii superioare, care sunt someri inregistrati pentru prima oara in cadrul ANOFM, fac parte din promotia de anul acesta, incheindu-si studiile in urma cu circa doua luni.

Tara noastra se numara printre tarile cu cele mai ridicate rate ale somajului in randul tinerilor, ocupand locul 13 in Uniunea Europeana. In primul trimestru al acestui an, rata somajului in randul tinerilor a fost de 19,6%, peste media europeana de 18,3%, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene. Numarul somerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani era de 194.000 de persoane la sfarsitul lunii martie.

Indemnizatia de somaj se acorda absolventilor pe o perioada de sase luni si este o suma fixa, neimpozabila, lunara, care reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara. In prezent, valoarea salariului minim brut pe tara se ridica la 600 de lei (141 de euro), ceea ce inseamna ca indemnizatia de somaj pentru un absolvent este de aproximativ 300 de lei. 

Salarii de 1.000 de lei la angajare

Absolventii gasesc mai greu loc de munca in prezent, perioada fiind mai mare decat in anii anteriori, iar salariile mult mai mici in comparatie cu anii anteriori.

"Nu sunt foarte multe pozitii pentru absolventi, mai ales ca piata are deja o oferta foarte mare de personal. Unii angajatori isi permit sa fie foarte selectivi si sa angajeze candidati cu mai multa experienta, dar cu asteptari salariale reduse, de nivelul absolventilor fara experienta", spune Gabriela Serbanica, senior HR consultant Adecco Romania, filiala locala a uneia dintre cele mai mari companii de recrutare de personal din lume, cu afaceri de 22,7 mil. euro in 2008.

Salariul de inceput pentru un absolvent este de 1.000-1.200 de lei (236 - 283 euro), dar poate ajunge pana la 1.400 de lei (330 de euro) in domeniul retail, de exemplu. Un domeniu mai privilegiat este IT-ul, unde piata fortei de munca este inca neacoperita, fiind in continuare nevoie de specialisti. Asadar, in IT salariile pentru absolventi pornesc de la 1.400 de lei (330 de euro) si pot ajunge pana 1.600 de lei (377 de euro). Putini sunt insa cei care reusesc sa isi gaseasca un loc de munca in domeniul in care au absolvit facultatea, concurenta fiind foarte ridicata in aceasta perioada.

"Am plasat tineri absolventi in ultimul timp, insa pentru unii am gasit locuri de munca in domenii pe care nu le-ar fi acceptat in anii trecuti. Este vorba despre joburi in magazinele care s-au deschis in malluri sau pozitii de consultant vanzari, unele mult sub nivelul lor", spune Serbanica.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.09.2009

 
Cuvinte cheie:
someri
, diploma
, absolventi de facultate
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 47 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (47):
bogdan sibiu - 23 iulie 2010, 14:19

salut. eu am terminat facultatea de stiinte economice/ marketing akum in 2010 si lucrez in hypermarket de 2 ani....credeti ka si altii care sunt in situatia mea, nu se pot gandi la un joc cu un salar de macar 100 ron si nu 600? eu zic k avem tot dreptul...corect, cei care nu au muncit in veci si au terminat faculta, trebuie sa inceapa si ei de jos.

anonim - 08 martie 2010, 11:55

Domnilor Guvernanti

Ce faceti cu somerii care sunt cu facultate si nu isi gasesc un loc de munca?

Cazul meu : am lucrat la o firma care a plecat din localitate si am fost trimis in somaj ;la noi in Vaslui sunt oameni cu patru clase (neamurile sefilor) care detin functii de conducere si au drept de semnatura pe anumite acte si pe langa acestea ii mai fac pe alti oameni mai in varsta ca ei cu ou si otet(batjocoresc). Ma simt neindreptatit atunci cand dau proba de lucru 3 ore si ca in final sa intre pe post nepotul sefului de la depozit , acesta venind si stand doar 10 minute .(cazul de la spitalul judetean). Nu fug de munca dar atunci cand sunt angat undeva si , seful meu (un Bilbiit fara liceu) vine si imi spune sa spal prin sala cu mopul ca sa le arate la ceilalti ca el e seful ,aici nu pot sta sa lucrez sa-mi castig un minim pe economie ( asta e bataie de joc pentru cei cu facultate).

sanda - 01 decembrie 2009, 11:11

Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca - actualizata la 1 ianuarie 2008 - prevede, ca si tinerii absolvenÅ£i pot primi ÅŸomaj pe o perioada de 6 luni si este o suma fixa, neimpozabila, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara, in vigoare la data stabilirii acesteia (azi ar insemna 300 lei/luna net). AbsolvenÅ£ii care în 60 de zile de la data finalizării formei de învăţământ urmate nu se înregistrează la AJOFM ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă pierd dreptul de a beneficia de ÅŸomaj.
Noi, proaspeti absolventi de medicina, nu avem alt mod de cautare a unui loc de munca potrivit pregatirii profesionale, decat prin examen de rezidentiat urmat de repartitie. Repartitia a fost organizata chiar la data expirarii perioadei de 60 de zile.
Cu rezidentiatul luat, dar fara loc de munca asigurat, intr-un stat de drept, cum este Romania, suntem marginalizatii societatii. Dupa 6 ani de studii, peste 1500 de absolventi, licentiati in medicina, nu mai avem nici un drept elementar la somaj, nici la asigurari de sanatate.
Ministrul sanatatii si ministrul educatiei - cei care sunt responsabili pentru organizarea rezidentiatului (cifra mica de scolarizare pe specialitati fata de numarul reusitilor la rezidentiat; cronologia evenimentelor) impreuna cu primul ministru, senatori si parlamentari ar trebui sa ia o atitudine urgenta fata de situatia creata ! Sa se gandeasca, ca avem si noi familii, copii de intretinut, dar din ce, daca nici la somaj nu avem dreptul !
Chiar nu mai are tara asta nevoie de medici ?!

cristi - 06 noiembrie 2009, 12:42

ma includ, dar si cunosc multi absolventi care nu au stiut ca in maxim 60 de zile de la absolvire trebuie sa iti depui cerera pt somaj, iar acum...cum nici n-au gasit de lucru, nici la somaj nu mai au dreptul. asta vi se pare corect?

radulescu - 03 octombrie 2009, 00:19

nu e normal ca dupa ce termini o facultate sa nu ai un loc de munca nu se poate

RP - 22 septembrie 2009, 15:33

Stati degeaba ca stati bine. PLangeti-va de mila fratilor. Castigi bani numai daca te zbati si nu dai vina pe criza, pe aia, pe cealalta. Eu am terminat o fac. si muncesc de la 6 dim. la 8 seara, in perioada asta. Muncesc pt mine si cot la cot cu angajatul meu. Si am plecat la drum fara 1 ron in buzunar. Asa ca se poate. Nu va mai plangeti de mila degeaba, dati din coate pana iese.

Marinescu AtotStiutorul - 11 septembrie 2009, 01:24

E jale mare in tara, mii si mii de tineri se ineaca ca pestele pe uscat. Eu cunosc un baiat cu 4 clase care impinge de baxuri si n-a avut vreodata probleme cu angajarea, ca are o forta de tigru, munceste de la vreo 12 ani si are salariu destul de mare, vreo 1200-1300 lei nu stiu exact.
Acum sa revenim la absolventii nostrii, am inteles ca cei care dau spagi la examene si iau diploma cu un 5 fals nu sunt capabili, dar cei care trag tare de jug in facultate gasesc loc de munca?
Cati romani mai incap in afara granitelor? Acolo se gasesc locuri de munca?

Mirror - 07 septembrie 2009, 11:38

Si eu sunt abslovent de Universitate Tehnica si din pacate nu reusesc sa imi gasesc un loc de munca. Adevarul e ca dincolo de criza financiara si de oferta slaba de pe piata fortei de munca, conteaza mult si faptul ca sunt foarte multi absolventi de facultate care nu au nici o legatura cu domeniul in care au diploma, au trecut prin facultate ca "rata prin apa", habar nu au cu ce se mananca. De aceea si companiile nu mai sunt atat de deschise spre tineri absolventi de teama de a nu da peste oameni care sa nu poata sa faca fata cerintelor.

viorel chitiboi - 07 septembrie 2009, 10:28

Oameni buni voi chiar nu vedeti ce usor se fac facultatile in ziua de azi in "romania"(cu "r" mic pt. ca ne reprezinta pe noi romanii de rand ,santem mici si prosti si fricosi,pt. ca tacem si inghitem).Numai cine nu vrea nu se face inginer in tara asta.Ne bucuram pt. copiii nostri care merita si ii duce capul sa faca o facultate dar trebuie sa ne dam dupe iei sa platesti examene la tovarasii profesori,chiar daca unii nu avem,ca si ceilalti cu bani si cand facultatea este gata doar copiii nostri nu gasesc locuri de munca pt. ca nu sunt ca le-au ocupat tot cei cu bani.Asta da dreptate.

helena - 07 septembrie 2009, 09:55

mai bine ca la altii, in cea mai saraca tara din nord finlanda situatia este mult mai rea, asa ca de ce sa fim alarmisti si sa nu vedem raul si de la altii......

dani - 07 septembrie 2009, 09:44

poate aia de la Automatica si Calculatoare, de la Drept si de la Medicina sunt pe listele de someri pentru ca cei de la FR Spiru Haret se zbenguie prin parlament.

raul - 07 septembrie 2009, 09:29

de ce daca termini o facultate cineva tre sa iti dea imediat un loc de munca.cel cu opt clase cu profesionala sau (doar)cu liceu nu merita o sansa.daca unuia care termina o facultate ii dai un job mai sub nivelul lui adica ceva de muncit mai cu spatele decat cu capul prefera sa fie somer .asta nu inseamna ca cineva tre sa ii dea imediat un post de director doar asa ca a terminat o facultate.bravo lor da nu toti cei cu facultate sant si capabili mai sint si exceptii.nu inteleg de ce ii plangeti pe cei 9000 si nu ii plangeti pa celelalte sute de mii care nu au un loc de munca sau care au terminat liceul sau profesionala .am impresia ca in romania sint apreciati doar cei cu scoala multa (pe hartie) ca daca ii pui sa puna in aplicare ce au invatat dau rateuri.

danu - 07 septembrie 2009, 00:36

sunt mult mai multi de atat... o stiu pentru ca la unii nu au vrut sa ne primeasca actele pentru somaj (pentru ca suntem la master)...

ALEX TRUFIN - 06 septembrie 2009, 23:23

CUM CREDETI K E MAI BINE SOMER CU DIPLOMA SAU SOMER FARA DIPLOMA?

SI NU UITATI DOAR DE VOI DEPINDE CUM O DUCETI NU MAI ASTEPTATI SA VINA CINEVA SA VA IA DE MANUTZE!

HAI PA!

Laur - 06 septembrie 2009, 23:03

Taticu daca ti-ai satisfacut orgoliul si ai facut facultatea (nu conteaza cum) nu mai esti complexat, e timpul sa muncesti sau daca n-ai curaj mai fa inca una(nu stiu pe banii cui) si daca in final constati ca nu poti pune in aplicare ceea ce ai "invatat" dar iti trebuie bani intoarce-te la munca de jos la program fix,la ture,la ordine,la umlinta.Eu ca sef te astept si abia astept sa scot untul din tine!

andoo - 06 septembrie 2009, 20:03

si anul acesta au terminat doua generatii, la facultatile care in trecut se faceau 5 ani de studii.

Brasov Fans - 06 septembrie 2009, 14:35

cum comentam ?! contra lui traian basescu ! dar...asta nu-nseamna ca e nevoie de papagalul ala de geoana, sau de securistul acela de motan viclean: felix dan ! sau de ad.nastase ! vrem o altfel de tara, altfel de manageri, altfel de politicieni ! pacat de tineretul civilizat si intelectual ca sa fie sabotat de niste politruci gen basescu sau dan voiculescu

Sido - 06 septembrie 2009, 11:31

Acuma orice * termina o facultate,nu oricine termina o facultate inseamna ca e si bun,la facultati se merge pe pile,relatii,spagi,asa ca nu ma mir ca nu sunt primiti la lucru studentii,putini din cei care termina sunt si buni,mai exact cei care se duc pe cont propriu la facultate fara ajutor din pareta profesorilor sau a parintiilor care dau spagi,se poate reusi doar daca vrei

Nicu - 06 septembrie 2009, 09:18

Toată problema este numărul mare de studenÅ£i ÅŸi absolvenÅ£i din România. Neamul ÅŸi Å¢ara nu au puterea biologică ÅŸi economică să producă atâÅ£ia absolvenÅ£i cu studii superioare. SelecÅ£ia este naturală, "geaba" se înghesuie toÅ£i la studii superioare. Peste jumătate sunt sub nivelul absolvenÅ£ilor de liceu, să zicem, din anii 1960-1980.
Concluzia? Sunt absolvenÅ£i numai pe hârtie, adică au o diplomă.

oviudiu - 06 septembrie 2009, 07:46

si ce au invatat acesti oameni in facultate ? va spun eu NIMIK. In romania studile superioare sunt la moda, chiar daca nu te duce mintea.

Pagini: 1 2 3

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide