Eveniment

Someri cu diploma: 9.000 de absolventi de facultate din 2009 au ajuns pe lista de somaj. Cum comentati?

Someri cu diploma: 9.000 de absolventi de facultate din 2009 au ajuns pe lista de somaj

Romania se numara printre tarile cu cele mai ridicate rate ale somajului in randul tinerilor, ocupand locul 13 in UE

03.09.2009, 18:52 1281

In 2009 au absolvit 92.000 de studenti de la universitatile de stat, iar dintre acestia 9.000 au aplicat la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) pentru ajutorul de somaj, care in cazul lor este de 300 de lei pe luna, conform datelor ANOFM.

Absolventii nu-si gasesc de lucru din cauza crizei economice, dar si pentru ca piata este in continuare saturata de cererea de munca a proaspetilor absolventi, pentru ca in 2008 au iesit de pe bancile facultatilor doua generatii o data.

In 2008 a absolvit prima generatie care a facut doar trei ani de facultate, conform unei conventii europene de la Bologna la care a aderat si Romania. Absolventii de facultate pot aplica pentru somaj in 60 de zile de la absolvire cu conditia sa obtina o adeverinta de la o companie catre care au trimis CV-ul prin care firma sa certifice ca a primit solicitarea unui loc de munca, dar ca nu are posturi disponibile.

In Bucuresti, spre exemplu, numarul somerilor cu studii superioare care au absolvit anul acesta se ridica la 428 de persoane, fata de numarul total de 2.912 someri cu studii superioare. In restul tarii sunt circa 200 de proaspeti absolventi care au devenit someri in medie pe fiecare judet. 

"Am cautat sa-mi gasesc un loc de munca inca de cand am terminat facultatea, insa, desi mi-am depus CV-ul pe mai multe site-uri cu anunturi, nu m-a sunat nimeni. In cele din urma, am decis sa aplic pentru somaj pentru ca am preferat sa am niste bani asigurati", spune Viorica P., o absolventa de Sociologie din Capitala.

Numarul total al somerilor bucuresteni este de 20.356, dintre care 2.912 au absolvit o forma superioara de invatamant. In luna iulie a anului trecut, in Bucuresti numarul somerilor inregistrati in evidentele ANOFM depasea 18.200 de persoane, dintre care 8,2%, adica aproximativ 1.500 de oameni, aveau pregatire universitara.

"Cresterea numarului de someri se explica si prin inscrierea, ca persoane in cautarea unui loc de munca, a absolventilor de invatamant superior ai promotiei 2009", justifica reprezentantii ANOFM rata somajului de 6,3% in luna iulie, cu 0,3 puncte procentuale mai mult decat in luna iunie. Astfel, numarul total de someri la sfarsitul lunii iulie era de peste 572.000 de persoane, mai mult cu 23.600 de oameni fata de luna anterioara..

Principala cauza a cresterii numarului somerilor cu facultate este numarul redus de joburi disponibile pe piata, o consecinta a faptului ca majoritatea companiilor au inghetat procesele de recrutare sau au apelat la reduceri de personal.

"Pur si simplu nu sunt locuri de munca. Nu cred ca are de-a face cu calitatea absolventilor. Cum isi gaseau locuri de munca anul trecut, la fel si-ar putea gasi si acum", spune Florin Ochiana, HR operations manager in cadrul companiei de recrutare Lugera&Makler, cu afaceri de 18,3 mil. euro anul trecut.

Pe de alta parte, pe langa lipsa locurilor de munca, o cauza ar putea fi faptul ca exista domenii care nu mai sunt atat de cautate fata de anii trecuti. Anul trecut a absolvit o dubla generatie de studenti.

"Lipseste o orientare scolara profesionala facuta temeinic in scoli. Ar trebui investit in domeniul practic, elevilor ar trebui sa li se recomande anumite meserii", spune Mariana Nedelcu, secretar de stat in Ministerul Muncii.

In opinia sa, absolventii ar trebui sa fie mai flexibili cand vine vorba de adaptarea la piata fortei de munca. Astfel, chiar daca au o diploma intr-un anumit domeniu, ar putea sa apeleze la reconversie profesionala, unul dintre domeniile in care se cauta specialistii in aceasta perioada fiind scrierea de proiecte.

In acelasi timp, si numarul somerilor cu studii superioare a crescut cu peste 150% fata de perioada similara din 2008.

In toata tara, numarul somerilor cu studii superioare a crescut cu 163% in luna iunie fata de perioada similara din 2008. Astfel, daca anul trecut se inregistra un numar de circa 9.500 de someri cu studii superioare, in iunie anul acesta existau peste 25.000 de someri cu diplome de licenta.

In ultimul timp, numarul somerilor inregistrati in toata tara a crescut foarte mult.

Printre cauzele cresterii numarului de someri se numara atat disponibilizarile recente efectuate de catre companii, dar si intrarea pe piata fortei de munca a absolventilor de invatamant din promotia 2009.

In anul scolar 2008-2009 exista un numar de 94.105 studenti aflati in ani terminali in cadrul universitatilor de stat si 29.480 de studenti la universitatile particulare, potrivit datelor partiale furnizate de Ministerul Educatiei. Anul trecut, au absolvit facultatea peste 194.000 de studenti din cadrul universitatilor de stat, adica doua generatii de absolventi, ca urmare a incheierii Conventiei de la Bologna. In total, aproximativ 120.000 de persoane au absolvit studii superioare.

Avand in vedere ca numarul somerilor din promotia de anul acesta se ridica la 9.000 de persoane si daca ii luam in considerare si pe absolventii de la facultati particulare inseamna ca unul din treisprezece absolventi nu a reusit sa isi gaseasca un loc de munca.

Specialistii in resurse umane sunt de parere ca in aceasta perioada experienta de lucru dobandita in timpul facultatii isi va spune cuvantul in momentul angajarii.

"Cred ca absolventilor le va fi cu atat mai greu sa se integreze pe piata muncii in aceasta perioada, in conditiile in care deja multe companii au facut sau fac concedieri. Din ce in ce mai mult, companiile se orienteaza catre tineri care au lucrat in timpul facultatii. Simplele studii nu mai sunt atat de convingatoare in fata unui angajator", spune Anca Petrescu, director de resurse umane al producatorului de medicamente LaborMed

In opinia lui Petrescu, in timpul scolii, cunostintele pe care le dobandesc studentii sunt mai degraba de un nivel teoretic, foarte putin se pune accentul pe competente sau pe soft skills (abilitati practice).

Pentru somerii absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa isi gaseasca un loc de munca, indemnizatia de somaj se acorda timp de sase luni.

Acest lucru inseamna ca absolventii de studii superioare, care sunt someri inregistrati pentru prima oara in cadrul ANOFM, fac parte din promotia de anul acesta, incheindu-si studiile in urma cu circa doua luni.

Tara noastra se numara printre tarile cu cele mai ridicate rate ale somajului in randul tinerilor, ocupand locul 13 in Uniunea Europeana. In primul trimestru al acestui an, rata somajului in randul tinerilor a fost de 19,6%, peste media europeana de 18,3%, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene. Numarul somerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani era de 194.000 de persoane la sfarsitul lunii martie.

Indemnizatia de somaj se acorda absolventilor pe o perioada de sase luni si este o suma fixa, neimpozabila, lunara, care reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara. In prezent, valoarea salariului minim brut pe tara se ridica la 600 de lei (141 de euro), ceea ce inseamna ca indemnizatia de somaj pentru un absolvent este de aproximativ 300 de lei. 

Salarii de 1.000 de lei la angajare

Absolventii gasesc mai greu loc de munca in prezent, perioada fiind mai mare decat in anii anteriori, iar salariile mult mai mici in comparatie cu anii anteriori.

"Nu sunt foarte multe pozitii pentru absolventi, mai ales ca piata are deja o oferta foarte mare de personal. Unii angajatori isi permit sa fie foarte selectivi si sa angajeze candidati cu mai multa experienta, dar cu asteptari salariale reduse, de nivelul absolventilor fara experienta", spune Gabriela Serbanica, senior HR consultant Adecco Romania, filiala locala a uneia dintre cele mai mari companii de recrutare de personal din lume, cu afaceri de 22,7 mil. euro in 2008.

Salariul de inceput pentru un absolvent este de 1.000-1.200 de lei (236 - 283 euro), dar poate ajunge pana la 1.400 de lei (330 de euro) in domeniul retail, de exemplu. Un domeniu mai privilegiat este IT-ul, unde piata fortei de munca este inca neacoperita, fiind in continuare nevoie de specialisti. Asadar, in IT salariile pentru absolventi pornesc de la 1.400 de lei (330 de euro) si pot ajunge pana 1.600 de lei (377 de euro). Putini sunt insa cei care reusesc sa isi gaseasca un loc de munca in domeniul in care au absolvit facultatea, concurenta fiind foarte ridicata in aceasta perioada.

"Am plasat tineri absolventi in ultimul timp, insa pentru unii am gasit locuri de munca in domenii pe care nu le-ar fi acceptat in anii trecuti. Este vorba despre joburi in magazinele care s-au deschis in malluri sau pozitii de consultant vanzari, unele mult sub nivelul lor", spune Serbanica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO