Eveniment

Şova: Cerem FMI o derogare privind concedierea a 2.500 de angajaţi de la CFR Marfă

Şova: Cerem FMI o derogare privind concedierea a 2.500...

Autor: Andreea Tobias, Vasile Magradean

10.05.2014, 15:52 257

Dan Şova a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că reducerea numărului de angajaţi care trebuie concediaţi de la CFR Marfă este posibilă după ce încasările şi cifra de afaceri a companiei au crescut.

"Există o discuţie privind concedierea a 2.500 de angajaţi de la CFR Marfă, a fost o cerinţă a FMI. Între timp, au intervenit o serie de schimbări în structura CFR Marfă, le-au crescut încasările şi cifra de afaceri şi se află în faţa a trei licitaţii importante. Ideea este că ar fi posibil să intrăm într-un program prin care să concediem doar 1.400 de angajaţi din 2.500, am salva 1.100 de oameni de la concediere dacă vor fi câştigate oricare dintre contractele de licitaţie. Vom merge în iunie în faţa FMI, vom prezenta noile cifre şi vom încerca să obţinem o derogare de la concedierea a 2.500 de oameni, răspunsul sigur va fi după ce vom negocia cu FMI”, a spus Şova.

Potrivit acestuia, la discuţiile de la începutul lunii iunie cu FMI, a cerut să fie prezenţi şi reprezentanţi ai sindicatelor, pentru a fi o transparenţă totală.

Dan Şova a afirmat că în urma grevei spontane din luna aprilie a angajaţilor de pe calea ferată, care a afectat circulaţia trenurilor, a reuşit ca, în urma unor negocieri, să stabilească o majorare salarială.

"La CFR Călători şi la CFR Infrastructură vom acorda o majorare salarială de 2,4 la sută, iar după o rectifcare bugetară va avea loc o creştere şi la CFR Marfă, tot cu 2,4 la sută. De asemenea, se analizează posibilitatea ca în octombrie să aibă o nouă creştere salarială de 4-5 la sută pentru angajaţii căi ferate”, a spus Ministrul Transporturilor.

Potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Transporturilor la începutul lunii aprilie, Consiliul de Administraţie al CFR Marfă a iniţiat la finele lunii martie procedurile de disponibilizare a unui număr de 2.500 de salariaţi, în conformitate cu angajamentele faţă de FMI.

Compania CFR Marfă, controlată de stat prin Ministerul Transporturilor, este cel mai mare transportator feroviar de marfă din România, cu afaceri de 208 milioane de euro anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO