Eveniment

Speranţa finanţelor guvernului Ponta s-a prăbuşit într-un weekend

Ministrul finanţelor Darius Vâlcov a fost audiat de procurorii DNA şi i s-a adus la cunoştinţă faptul că este urmărit penal. Fotograf: Mihai Dăscălescu

Ministrul finanţelor Darius Vâlcov a fost audiat de procurorii DNA şi i s-a adus la cunoştinţă faptul că este urmărit penal. Fotograf: Mihai Dăscălescu

Autor: Iulian Anghel

15.03.2015, 20:19 1228

La cei 37 de ani ai săi Darius Vâlcov, ministrul finanţelor abia de trei luni, ar fi trebuit să fie speranţa unei generaţii de oameni politici noi care să înlocuiască atât de hulita clasă politică veche, „îmbătrânită în rele“.

Cu un discurs coerent, fără tonuri înalte, Darius Vâlcov a ştiut să se facă plăcut şi în rândul celor care îl cunoşteau, şi în rândul celor care abia interacţionau cu el.

A ştiut şi ştie să se folosească de media – este unul dintre cei mai prezenţi oameni politici în presă, iar faptul că este ponderat i-a crescut popularitatea. Când justifica reforma fiscală în care este implicat prin faptul că nu mai vrea ca România să fie „chelnerul Europei“ (a spus-o într-o emisiune la ZF Live) era chiar convingător. Acest om agreabil a devenit însă de săptămâna trecută cea mai complicată problemă a guvernului.

Citeşte pe Mediafax

Vâlcov A DEMISIONAT din funcţia de ministru al Finanţelor

Darius Vâlcov este urmărit penal pentru o presupusă mită de 2 mil. euro pe care ar fi încasat-o în vremea în care era primar al oraşului Slatina. Premierul Victor Ponta nu a luat nicio decizie în privinţa sa, dar nu va mai putea aştepta mult. În curând la Parlament va ajunge cererea procurorilor de cercetare penală a ministrului finanţelor (Vâlcov este şi parlamentar). Potrivit legii răspunderii ministeriale, procurorii nu pot continua urmărirea penală a unui ministru/fost ministru care este şi parlamentar fără încuviinţarea camerei parlamentare din care acesta face parte. Parlamentul a refuzat recent, în două cazuri – Varujan Vosganian şi Laszlo Borbely –, să încuviinţeze anchetarea. În cazul Vâlcov, acest lucru ar fi infinit mai greu întrucât ar pune guvernul într-o situaţie imposibilă. Pentru că va fi foarte greu pentru prim-ministru să justifice cum un om acuzat de trafic de influenţă/luare de mită este, în continuare, mandatat să se ocupe de vistieria statului – practic, ministrul finanţelor este al doilea om din Executiv după premier, omul responsabil de modul în care sunt cheltuite 214 mld. lei, cât a însemnat bugetul consolidat în 2014.

Vineri seara Vâlcov a fost audiat, de către procurorii DNA, în calitate de suspect, iar în presă au apărut informaţii că acesta ar fi demisionat din guvern. Însă sâmbătă, contactat de Mediafax, el a negat informaţia.

Premierul Ponta nu a comentat prea mult, dar, indirect, îl susţine pe ministrul său. El a scris sâmbătă pe pagina sa de Facebook că Vâlcov a avut şi va continua să aibă „un rol determinant“ în cel mai important proiect al guvernului din acest an: Codul fiscal.

Vâlcov, este acuzat de procurori de trafic de influenţă, fiind suspectat că, în calitate de primar al oraşului Slatina, ar fi intervenit în favoarea unui om de afaceri în atribuirea unor contracte, cel din urmă promiţându-i 20% din sumele încasate. Mai multe persoane, între care actualul primar al Slatinei au fost arestate în acest caz.

Când Vâlcov a fost desemnat ministru pentru buget, în vara trecută, fostul preşedinte Traian Băsescu a amânat cu câteva zile ceremonia de învestire a sa pentru că premierul Ponta nu era prezent. Motivul: premierul trebuie să-şi asume această numire controversată, în opinia fostului şef al statului. Premierul şi-a asumat-o. Atunci nu existau decât zvonuri legate de presupusele afaceri îndoielnice ale lui Vâlcov, în calitatea sa de primar al Slatinei. Acum procurorii spun că au dovezi, există înregistrări care ar demonstra că el lua mită şi prin cimitire, crezând că acolo nu poate fi interceptat sau că se deplasa la Bucureşti la sediul unei companii şi lua mită în pungi de plastic.

Procurorii DNA susţin că Vâlcov a primit banii de un om de afaceri care a obţinut contracte „cu dedicaţie“, în baza unor licitaţii trucate, în sediul SC Tehnologica Radion. Beneficiarul final al acestor contracte era Compania de Apă Olt.

„La momentul efectuării plăţilor de către Compania de Apă Olt, Vâlcov Darius se prezenta la sediul SC TehnologicaRadion, după ce îl suna în prealabil pe telefonul mobil aspecte confirmate de angajaţi. Remiterea sumelor de bani către Vâlcov s-a realizat în pungi de plastic în tranşe cuprinse între 400.000 şi 1.000.000 de lei, provenienţa banilor remişi fiind justificată de omul de afaceri ca fiind din vânzarea unor terenuri proprietate personală sau din retrageri în numerar din contul personal“, se arată în referatul cu propunere de arestare a actualului primar al Slatinei Mirel Prina, succesorul lui Vâlcov în fruntea urbei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO