Eveniment

Spitalele care nu sunt dedicate doar pacienţilor cu COVID-19 şi-au reluat activitatea normală. Manager de spital: Când am constituit bugetul de venituri şi cheltuieli în decembrie nu ne-am aşteptat la această pandemie

În România sunt 515 spitale în total, potrivit datelor publice de la INS, dintre care 368 sunt spitale de stat.

În România sunt 515 spitale în total, potrivit datelor publice de la INS, dintre care 368 sunt spitale de stat.

Autor: Georgiana Mihalache

28.05.2020, 00:07 1337

Sunt 33 de spitale din ţară incluse în faza a doua de suport pentru pacienţii cu coronavirus, acestea fiind activate atunci când spitalele de boli infecţioase (unităţi din faza întâi) sunt depăşite de numărul de pacienţi internaţi. Strategia României a fost de a interna toţi pacienţii confirmaţi cu noul virus, indiferent de cât de gravă este forma virusului.

Fluxul în spitalele care nu mai sunt implicate în asigurarea internării exclusiv a pacienţilor cu coronavirus a fost reluat la capacitatea anterioară izbucnirii pandemiei, însă sunt câteva schimbări, de la un triaj epidemiologic al pacienţilor, la testarea oamenilor care intră în spitale şi purtarea obligatorie a măştii, spun managerii şi reprezentanţii câtorva spitale judeţene din ţară.

„Acum nu mai este aceeaşi prevedere valabilă pe perioada stării de alertă. S-a reluat fluxul în spital, am dori ca oamenii să vină cu progra­mare, să respecte prevederile. Am rugat pacienţii să facă programări. S-a plătit la nivelul contractului cu Casa, indiferent de realizări, există o prevedere legală. Cheltuielile au fost destul de mari, având în vedere că echipamentele de protecţie sunt mai scumpe“, a spus pentru ZF Mihaela Raţă, managerul Spitalului Judeţean Giurgiu. Ea a precizat că în cele două luni în care a fost stare de urgenţă, investiţiile din spital au vizat echipamente de protecţie şi produse de care era nevoie pe perioada pandemiei, cum ar fi paturi de spital sau echipamente de testare.

„La noi fluxul a fost în perma­nenţă, noi fiind spital cu profil de oncologie, noi nu am putut refuza pacienţii. Noi nu suntem în categoria spitalelor care au avut 20 de pacienţi în această perioadă, ci am avut sute, chiar mii de pacienţi. Am preluat pacienţii şi de la spitalul Colentina, fluxul către noi a fost mai mare în această perioadă. Şi cheltuielile cu materialele de protecţie au crescut“, a spus şi Mircea Lupuşoru, managerul Spitalului Colţea din Bucureşti.

El a precizat că nu se aştepta la această situaţie şi la răspândirea virusului şi în România în decembrie 2019, când a constituit bugetul de venituri şi cheltuieli, însă acum s-au adaptat. Fiecare pacient internat în spital este testat pentru a depista coronavirusul, iar cazurile pozitive sunt trimise în spitalele destinate preluării pacienţilor cu noul virus.

„Odată cu încheierea stării de urgenţă şi intrarea în stare de alertă, spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu continuă să fie spital COVID iar cea mai mare parte a spitalului este în continuare zonă roşie, destinată exclusiv tratării pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus. În această zonă sunt incluse pavilioanele: Boli Infecţioase, Dermatologie, Oftalmologie, întreaga clădire medicală şi tot pavilionul chirurgical cu Unitatea de Primiri Urgenţe şi secţia ATI. De asemenea, zona verde rămâne aceeaşi: Onco­logia şi clădirea spitalului nou, unde îşi desfăşoară activitatea Mater­nitatea, secţiile de Cardiologie, Neu­ro­logie, Chirurgie Plastică, Radio­logie, Hema­to­logie, Labora­torul Cli­nic de Analize. Celelalte specia­li­tăţi medi­cale sunt asigurate în alte spitale din judeţul Sibiu“, potrivit reprezentanţi­lor Spitalului Judeţean Sibiu.

 

Mai puţini pacienţi, dar aceeaşi decontare

Managerii spitalelor publice spun că decontările de la Casa de Asigurări de Sănătate nu au fost influenţate de faptul că în spitale au ajuns mai puţini pacienţi în perioada stării de urgenţă, iar sumele contractate au rămas aceleaşi, conform contractului cadru. Începând din 15 mai, odată cu intrarea în starea de alertă, decontarea se face pentru cheltuielile realizate efectiv de spitale, la fel ca înainte de pandemie.

"Conform actelor normative emise în perioada stării de urgenţă, pentru unităţile sanitare cu paturi  aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate,  decontarea sumelor se realizează la nivelul valorii de contract indiferent de numărul de cazuri realizate, sau la nivelul serviciilor realizate, dacă acestea depăşesc nivelul contractat. Casa de Asigurări de Sănătate a suplimentat bugetul cu valoarea cheltuielilor COVID, atât pe martie cât şi pe aprilie anul curent”, au explicat reprezentanţii Spitalului judeţean Sibiu.

În Spitalul judeţean Sibiu au fost decontate 8,7 mil. lei în luna martie 2020, la care s-au adăugat 1,7 mil. lei pentru cheltuielile legate de coronavirus, iar în aprilie 2020 au fost alocate 7,8 mil. lei, cheltuielile pentru coronavirus ridicându-se în această lună la 2 mil. lei, potrivit informaţiilor oferite de spital.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO