Eveniment

Spitalele din Slovacia se pregătesc să facă faţă demisiei a aproximativ 2.000 de medici

Spitalele din Slovacia se pregătesc să facă faţă demisiei a aproximativ 2.000 de medici

Foto: Shutterstock

Autor: Ana Borlescu

29.11.2011, 11:41 996

Spitalele din Slovacia se pregătesc să facă faţă demisiei a aproximativ 2.000 de medici la 1 decembrie, nemulţumiţi de nivelul scăzut al salariilor şi de condiţiile dificile de muncă, transmite AFP.

"Din cei aproximativ 2.400 de medici care şi-au prezentat iniţial demisia, puţin sub 2.000 au ameninţat pentru moment să înceteze activitatea pe 1 decembrie", a anunţat putătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Katarina Zollerova.

Guvernul urma să se reunească luni seara pentru a analiza situaţia şi, eventual, pentru a decreta starea de urgenţă pentru a-i obliga pe medici să continue munca.

"Sistemul de sănătate slovac se prăbuşeşte chiar şi fără demisia în masă a medicilor", a declarat vicepreşedintele Asociaţiei sindicatelor medicale (LOZ), Peter Visolajsky. "Spitalele au prea puţine efective şi nu sunt destui doctori tineri pentru că această muncă nu este atractivă pentru tineri. O treime din studenţii la medicină nu vor să rămână în Slovacia după obţinerea diplomei", a mai adăugat el.

Conform acestuia, salariul mediu lunar al unui tânăr doctor în Slovacia variază între 550 şi 600 de euro, iar cel al unui specialist cu experienţă între 1.000 şi 1.200 de euro.

Ministrul a propus o creştere medie de 300 de euro pe lună, dar sindicatele cer ca salariile medicilor să reprezinte de 1,5 până la trei ori salariul mediu în Slovacia (760 euro), în funcţie de experienţă şi formare.

"Orice creştere dincolo de cea propusă de 300 de euro ar fi o măsură populistă şi iresponsabilă, deoarece Guvernul nu dispune de mijloace", a declarat luni ministrul Sănătăţii, Ivan Uhliarik.

Guvernul în exerciţiu, condus de Iveta Radicova, încearcă să menţină deficitul finanţelor publice sub control, în timp ce creşterea economică a Slovaciei, foarte dependentă de exporturi, este de aşteptat să încetinească la 1,7 la sută în 2012, după 3 la sută în anul curent.

Slovacia, membră a zonei euro din 2009, a luat măsuri de austeritate pentru a reduce deficitul public sub 3 la sută din PIB în 2013, faţă de 4,9 la sută în anul curent, pentru a îndeplini obiectivul zonei euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO