Eveniment

SRI are un buget cu 19% mai mare, iar Ministerul de Interne cu 20% mai mare, triplu faţă de creşterea cheltuielilor generale

SRI are un buget cu 19% mai mare, iar Ministerul de...
07.12.2015, 15:31 441

Serviciul Român de Informaţii va avea un buget de 1,84 miliarde de lei în 2016, cu 19% mai mult decât în anul în curs, o creştere de trei ori mai rapidă decât cea a cheltuielilor bugetului general consolidat al statului, de 7%. Banii vor merge în primul rând pe salarii, alocarea pentru cheltuieli de personal crescând de la 896 milioane de lei la 902 milioane de lei.

La cheltuieli de capital sunt prevăzute 200 milioane de lei, faţă de 234 milioane de lei în anul anterior. Creşterea se datorează includerii în cheltuielile SRI a pensiilor speciale ale personalului din această instituţie. SRI plăteşte şi pensiile celor care au lucrat în fosta Securitate. Aceste cheltuieli sunt cuprinse la capitolul Asistenţă Socială, care creşte de la 5 milioane de lei la 421 milioane de lei, ceea ce înseamnă că pensiile speciale  ale foştilor lucrători ai Securităţii costă România circa 416 milioane de lei, adică aproape 100 milioane de euro pe an.

Cheltuielile Ministerului de Interne, cel mai mare din România după cel al Muncii şi cel al Transporturilor, cresc de la 9,05 miliarde de lei la 10,9 miliarde de lei, adică cu 20%, tot ca urmare a creşterii cheltuielilor de Asistenţă Socială. Volumul acestora creşte de la o sumă nesemnificativă de 69 milioane de lei la 2,2 miliarde de lei, deci cu aproape 2,2 miliarde de lei, tot ca urmare a transferului acoperirii costurilor cu pensiile speciale din Ministerul de Interne de la bugetul public de pensii la bugetul MAI.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO