Eveniment

Standard & Poor's: Crestere economica de 0,8% si deficit bugetar de 6,2% pentru Romania in 2009

11.02.2009, 18:47 16

Romania este vulnerabila in fata unei sistari a intrarilor de capital sau chiar a unei inversari de trend, ceea ce ar duce la ajustari drastice ale economiei reale si la o deteriorare substantiala a balantei fiscale, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Standard&Poors (S&P).

S&P a coborat inca de anul trecut calificativul de tara al Romaniei la "BB+", cu perspectiva negativa.
Agentia de evaluare estimeaza ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 0,8%, un deficit bugetar de 6,2% din PIB, un deficit de cont curent de 10,6% din PIB si o inflatie medie de 5,3%.
"Economia reala a Romaniei se confrunta cu riscuri in crestere din cauza datoriei ridicate a sectorului privat, care se majoreaza, si a dependentei de finantarea externa tot mai incerta."
Agentia mentioneaza ca autoritatile romane nu au luat masuri in legatura cu aceste dificultati economice in crestere, partial din cauza focusarii sectorului politic spre alegerile generale din 2008, ceea ce a intensificat mediul politic potrivnic si necooperant. Analistii anticipeaza ca avansul economic al statelor din regiune va decelera puternic in 2009, in contextul incetinirii creditarii si declinului brusc al activitatii economice.
Referitor la deficitul bugetar al Romaniei, S&P previzioneaza ca va continua sa se majoreze in acest an in contextul inrautatirii rapide a perspectivelor economice. "In Romania, intensificarea dezechilibrelor economice nu au fost compensate cu politici fiscale si de venit adecvate. Dimpotriva, Guvernul a continuat politica fiscala expansionista, care a alimentat si mai mult cererea interna."
Pentru inflatie, S&P anticipeaza o reducere, avand in vedere incetinirea activitatii economice, nivelul urmand sa se mentina peste tinta fixata de BNR. Agentia noteaza ca moneda nationala s-a depreciat cu 35% din luna iulie 2007, ceea ce a amplificat asteptarile privind cresterea inflatiei, si estimeaza ca va ramane sub presiune.
"Ritmul rapid al deprecierii din ultima perioada a pus in tensiune BNR in conditiile in care variatiile au efecte asimetrice asupra inflatiei: cresterile se reflecta mult mai rapid", explica analistii agentiei de evaluare.
Analisii S&P subliniaza ca BNR a redus dobanda cu 0,25% in februarie ca raspuns la incetinirea inflatiei si pentru a amortiza incetinirea economiei. "Este important sa subliniem ca este necesara o intarire a politicilor fiscale si de venituri care sa completeze politica BNR." Totusi, analistii agentiei internationale mentioneaza ca deficitul de cont curent s-ar putea situa sub propriile estimari, in contextul incetinirii consumului si a activitatii economice si atrag atentia ca o oprire brusca a finantarilor externe va conduce la o ajustare mult mai brusca si mai mare a deficitului extern in 2009.
In ceea ce priveste fondurile europene, S&P precizeaza ca Romania risca inghetarea sau chiar anularea fondurilor UE de catre Comisia Europeana, in lipsa unor progrese in reformele postaderare, in domenii precum siguranta alimentelor, administrarea fondurilor pentru agricultura, reforma judiciara si combaterea coruptiei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO