Eveniment

Start cu stângul: credite de numai 50 de milioane de lei în opt luni prin programul „Prima casă pentru IMM-uri“

Start cu stângul: credite de numai 50 de milioane de lei...

Autor: Andra Oprescu

26.08.2014, 00:05 847

Programul prin care statul urmăreşte impulsionarea creditării în sectorul IMM prin acordarea de garanţii care acoperă până la 50% din valoarea finanţării a pornit cu stângul, până acum fiind accesat doar 1% din plafonul pus la dispoziţie cu acest scop.

Astfel, până acum au fost acordate garanţii în valoare de doar 20 de milioane lei, deşi plafonul de garantare se ridică la 2 mld. lei, conform datelor furnizate de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Cu toate că programul a început încă din ianuarie, până în prezent au fost acordate 123 de garanţii pentru credite de aproximativ 50 milioane lei. La iniţierea programului, ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea declara că se aşteaptă ca aproximativ 6.000 de IMM-uri să acceseze creditele garantate prin acest program.

IMM-urile care se finanţează prin acest program beneficiază  de o dobândă  preferenţială, formată din rata de referinţă ROBOR la 3 luni plus o marjă maximă de 3,5%. Sectorul IMM-urilor a fost afectat semnificativ de scăderea apetitului băncilor pentru risc, în condiţiile în care şi rata de neperformanţă pe acest segment este foarte ridicată.

„Sumele acordate până acum prin acest program sunt mici. Acest lucru arată că băncile dau încă puţine credite pentru IMM-uri, chiar dacă acestea sunt garantate. Totuşi, programul este încă la început şi iniţial toate programele merg mai lent“, a spus analistul economic Dragoş Cabat.

Analistul Aurelian Dochia consideră că interesul scăzut faţă de acest program nu vine neapărat din partea băncilor, cât a oamenilor de afaceri care nu văd condiţiile actuale ca fiind favorabile pentru investiţii. „Începutul slab al programului are ca motiv atitudinea oamenilor de afaceri, nu neapărat a băncilor. Acest lucru  se întâmplă din cauza situaţiei economice ezitante. Oamenii de afaceri nu se simt încrezători să facă o investiţie. Sigur, din cauza nivelului ridicat al creditelor neperformante condiţiile de acordare a creditelor au devenit mai stricte, dar pentru bănci garantarea acestora de către stat este un avantaj.“

Prin acest program, derulat prin intermediul FNGCIMM , băncile pot solicita garanţii pentru creditele acordate întreprinderilor mici şi mijlocii, plafonul  fiind de 2 miliarde de lei. Astfel, IMM-urile pot  obţine o linie de credit de până la 5 mil. lei în sistem revolving care trebuie rambursată în doi ani, cu posibilitate de extindere la maximum trei ani cât este şi durata de bază a programului. Creditele sunt garantate de stat în proporţie de până la 50%, astfel că în total prin acest program pot fi acordate împrumuturi în valoare de peste 4 mld. lei.

Creditele pot fi contractate de firmele cu cifra de afaceri de până la 50 mil. euro, care au cel puţin trei ani vechime, iar în ultimii doi ani au făcut profit operaţional. Destinanţia banilor trebuie să fie finanţarea capitalului de lucru, fiind interzisă refinanţarea altor credite.

Nu pot beneficia de acest program firmele  din următoarele domenii de activitate: jocuri de noroc, fabricarea băuturilor alcoolice şi a ţigărilor, intermedieri financiare, asigurări, leasing, intermedieri imobiliare, protecţie şi pază. De asemenea, nu sunt acceptate firme aflate în procedură de insolvenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO