Eveniment

Start ratat pentru fondurile europene: Nicio factură rambursată în ianuarie

Start ratat pentru fondurile europene: Nicio factură rambursată în ianuarie

Foto: Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

13.02.2012, 11:03 407

Autorităţile române nu au reuşit în ianuarie să ramburseze nicio factură pentru proiectele pe fonduri structurale, plăţile definitive staţionând la pragul de 1 miliard de euro, respectiv un grad de absorbţie de 5,5%.

În prima lună a anului s-au făcut totuşi plăţi de 362 milioane lei (86 milioane de euro), nivel cu o treime sub media plăţilor lunare de anul trecut.

Beneficiarii proiectelor pe fonduri structurale au semnat însă în ianuarie contractele de finanţare pentru proiecte în valoare totală de 345 de milioane de euro. Per total, la sfârşitul lunii ianuarie erau semnate contracte în valoare totală de circa 13 miliarde de euro, nivel ce acoperă două treimi din banii puşi la dispoziţie de Bruxelles pentru exerciţiul financiar 2007-2013.

Rambursările zero din ianuarie vin în contextul în care Guvernul şi-a asumat să aducă în economie 3 miliarde de euro din bani europeni şi după ce anul trecut executivul nu a mai trimis facturi spre decontare la UE ca urmare a unor nereguli descoperite în cadrul Programului Operaţional Regional.

România are la dispoziţie în perioada 2007-2013 bani europeni în valoare totală de 19,6 miliarde de euro prin intermediul fondurilor structurale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO