Eveniment

Statele unite a CONFIRMAT mutarea Ambasadei la Ierusalim în luna mai. Reacţia liderilor palestinieni

Statele unite a CONFIRMAT mutarea Ambasadei la Ierusalim...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

24.02.2018, 11:21 524

Departamentul de Stat de la Washington a confirmat mutarea sediului Ambasadei SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim în luna mai, o decizie pe care liderii palestinieni au catalogat-o drept o "încălcare a dreptului internaţional" şi o acţiune care anulează rolul de mediator al Statelor Unite.

"În luna mai, Statele Unite intenţionează să deschidă o nouă Ambasadă în Ierusalim. Inaugurarea va coincide cu celebrarea a 70 de ani de la crearea statului Israel. Ambasada va funcţiona iniţial în zona Arnona, într-o clădire modernă în care se desfăşoară în prezent operaţiunile Consulatului general american din Ierusalim. Aceste operaţiuni consulare (...) vor continua în clădirea din Arnona, în cadrul Ambasadei", a anunţat Departamentul de Stat într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

"Până la sfârşitul anului viitor, intenţionăm să deschidem o nouă anexă a Ambasadei din Ierusalim în complexul din Arnona, pentru a-i oferi ambasadorului şi echipei sale mai mult spaţiu provizoriu. În paralel, am iniţiat demersurile pentru căutarea unui loc permanent destinat Ambasadei în Israel, iar planificarea şi construirea vor fi un demers pe termen lung. Suntem încântaţi să facem acest pas istoric şi aşteptăm inaugurarea în luna mai", a declarat Heather Nauert, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Vineri, doi oficiali de la Washington declaraseră pentru agenţia Associated Press că Ambasada SUA va fi mutată din oraşul Tel Aviv în Ierusalim în luna mai, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea statului Israel. Transferul sediului Ambasadei SUA în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim în mai pare a fi o modificare a planului Administraţiei Donald Trump, în contextul în care vicepreşedintele american, Mike Pence, afirmase în ianuarie, în Parlamentul israelian (Knesset), că reprezentanţa diplomatică va fi mutată până la sfârşitul anului 2019.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a salutat decizia SUA de mutare a Ambasadei în mai, numind-o "o zi măreaţă pentru poporul Israelului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO