Eveniment

Statistica anunţă astăzi PIB-ul din 2011. Vom afla cât de mult a recuperat economia

Statistica anunţă PIB-ul din 2011. Vom afla cât de mult a recuperat economia

Autor: Claudia Medrega

14.02.2012, 20:49 2072

Institutul Naţional de Statistică ar trebui să anunţe astăzi, la ora zece, datele provizorii privind creşterea economică din ultimul trimestru de anul trecut şi pentru întregul an 2011.

Pe parcursul anului trecut, Produsul Intern Brut (PIB) a fost un indicator extrem de urmărit atât de finanţişti, oameni de afaceri şi politicienii, cât şi de populaţie. După doi ani de recesiune, în care s-a prăbuşit cu circa 9%, eco­nomia a recuperat în 2011 în jur de 2,5%, împinsă puternic de la spate de agricultură.

ING Bank, recunoscută până acum prin cele mai pesimiste previziuni, are acum o viziune mai op­timistă, estimând că avansul PIB ar putea să fi ajuns anul trecut la aproximativ 3%.

În urmă cu o săptămână, pre­şedintele Traian Băsescu a reamintit posibilitatea ca economia să fi înregistrat anul trecut o creştere de 2,5%, după ce şi în luna ianuarie îşi exprima speranţa că datele INS vor indica o creştere economică de 2,5%, care ar fi una dintre cele mai mari creşteri din UE. Dacă cifra se confirmă, nu ar fi pentru prima dată când preşedintele "intuieşte" ritmul real de creştere a economiei.

Cei mai mulţi analişti cred că economia a frânat în ultimul trimestru din 2011 ca urmare a încetinirii puternice a ritmului de creştere a industriei pe fondul frânării economiilor vestice, însă estimează că, pe întregul an 2011 creşterea PIB ar urma să se plaseze între 2,4 şi 3%. Pentru T4 estimările indică o creştere cu circa 2%-2,5% faţă de acelaşi trimestru din 2010 şi stagnare sau o uşoară creştere comparativ cu T3 2011.

Prognozele analiştilor au oscilat şi în 2011 destul de mult, în contextul incertitudinilor internaţionale. În primăvară, majoritatea esti­mărilor pentru 2011 indicau o creştere a economiei inclusă în intervalul 0,5 - 1,5%. Ulterior, după anunţarea evoluţiei PIB în 2010, au urmat majorări ale prognozelor.

Pe la jumătatea anului însă, analiştii au început să-şi reducă prog­nozele în contextul accentu­ării tensiunilor din zona euro, pen­tru ca spre finalul anului 2011 estimările să fie din nou îmbună­tăţite. Menţinerea economiei în teritoriul pozitiv în 2012 este una dintre cele mai mari provocări în condiţiile încetinirii aşteptate a principalelor motoare din 2011 - industria şi agricultura, astfel că se impun măsuri de încurajare a creşterii PIB, în principal inves­tiţii publice cu valoare adăugată mare.

În condiţiile încetinirii economiilor din zona euro, principalii parteneri comerciali ai României, a revenit pesimismul privind creşterea economică din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO