Eveniment

Statistica confirmă statutul de vedetă al consumului în 2017: plus 10,7%

Statistica confirmă statutul de vedetă al consumului...

Autor: Iulian Anghel

06.02.2018, 00:07 796

Vânzările din comerţul cu amănuntul, care reflectă cel mai bine evoluţia consumului populaţiei au crescut în 2017 cu 10,7%. Majorările salariale şi taxele în scădere au stimulat consumul care până la un nivel neanticipat la începutul anului trecut. Comisia Naţională de Prognoză miza pe un avans al consumului total de 8,5%. Anul acesta consumul ar putea rămâne sus, dar având şi alte motive între care inflaţia în creştere sau ratele negative la economisire. Însă, cum Pronoza anticipează că salariile vor creşte în continuare, consumul ar putea să fie stimulat preponderent din această sursă.

Potrivit datelor publicate ieri de INS, vânzările din comerţul cu amănuntul, au avansat anul trecut, an/an, cu 10,7% ca serie brută. Cel mai puternic au avansat vânzările de produse nealimentare, plus 13,2%. Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule a avansat cu12,4%, în timp ce vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 6,8%.

În decembrie, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 1,3% datorită creşterilor comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+6,5%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+4,2%). Scăderi au înregistrat vânzările de produse alimentare, bău­turi şi tutun (-0,2%).Vânzările în luna decembrie 2017 comparativ cu luna decembrie 2016, au înregistrat o creştere cu 13,4% ca urmare a creşterilor înregistrate la vânzările de produse neali­men­tare (+15,5%), la comerţul cu amănuntul al carburan­ţilor pentru autovehicule (+14,5%) şi la vânzările de produse alimen­tare, băuturi şi tutun (+10,3%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO