Eveniment

Statistică sumbră de la Eurostat: România, pe locul 4 în topul ţărilor din UE cu cel mai scăzut consum pe cap de locuitor

Statistică sumbră de la Eurostat: România, pe locul 4...

Autor: Bianca Ciocotisan

19.06.2018, 17:00 871

România se află pe locul patru în topul ţărilor cu cel mai mic consum, cu 30 de procente mai mic faţă de media UE, clasându-se înaintea Ungariei, Croaţiei şi Bulgariei, arată un raport publicat marţi de Eurostat.

În România, consumul individual efectiv - indicator care arată bunăstarea gospodăriilor, măsurat în funcţie de standardele puterii de cumpărare - este de 68% din media europeană, fiind urmat de Ungaria cu 63%, Croaţia cu 61% şi Bulgaria cu 55%, arată datele Eurostat.

Cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană a fost înregistrat în Luxemburg, cu 30% peste medie, iar Germania şi Austria s-au situat cu aproximativ 20% peste medie, urmate de Regatul Unit, Finlanda, Belgia, Danemarca, Ţările de Jos, Franţa şi Suedia, care au înregistrat niveluri între 9 şi 14% peste media UE.

Consumul individual efectiv pe cap de locuitor pentru 12 state membre se situează între media UE şi 25% mai mică. În Italia, Irlanda şi Cipru, nivelurile au fost de 10% sau mai puţin sub media UE, în timp ce ţări precum Spania, Lituania, Portugalia sau Republica Cehă au fost cu între 10% şi 20% mai mici decât media UE, iar Malta, Grecia, Slovenia, Polonia şi Slovacia au avut între 20% şi 25% sub media Europeană .

Potrivit Eurostat, consumul individual efectiv (AIC) „este o măsură a bunăstării materiale a gospodăriilor”, iar pe baza primelor estimări pentru anul 2017, AIC pe cap de locuitor, exprimat în paritatea puterii de cumpărare (PPS), a variat de la 55% la 130% din media Uniunii Europene (UE) în toate statele membre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO