Eveniment

Staţiunea Terra este o simplă promisiune în şirul anunţurilor „fantastice“ din turism

Staţiunea Terra este o simplă promisiune în şirul anunţurilor „fantastice“ din turism
30.08.2010, 23:58 1125

"Cine se apucă să facă vile şi hoteluri în timp de criză? A fostdoar un plan pe care compania îl avea în urmă cu doi ani, dar careîn niciun caz nu se mai aplică acum", a declarat un oficial al CLHTurism, deţinut de compania austriacă CLH Immobilien UndBeteiligung, care a cumpărat în urmă cu câţiva ani zece hectare deteren în comuna 23 August.

Pe piaţa românească, CLH Turism a raportat o cifră de afaceri şiun număr de salariaţi egal cu zero pentru anul trecut, potrivitdatelor de la Registrul Comerţului. Cu toate acestea, primarul şiviceprimarul comunei 23 August susţin că urmează să eliberezecertificate de urbanism pentru ca această companie să îşi înceapălucrările de construcţie.

"În urma discuţiilor pe care le-am avut cu aceşti investitori arezultat că vor face două hoteluri de peste 10 etaje şi un complexde 40 de vile", a declarat Mugur Mitrana, primarul comunei 23August, care nu a dorit să precizeze când au avut loc discuţiile cuinvestitorii.

Oficialul CLH Turism, care a dorit să îşi păstreze anonimatul,susţine că nu îi vine să creadă că aceste proiecte continuă să fieanunţate, pentru că, în următorii ani, nu vor fi demarate lucrăride construcţie, iar cele două hoteluri erau menţionate doar înplanul de investiţii de acum câţiva ani.

Şi Dănuţ Truşcă, viceprimarul comunei 23 August, a susţinut căcea mai mare investiţie, 160 de mil. euro, în noua staţiune Terrava fi realizată de CLH Turism. Potrivit afirmaţiilor sale, şicompaniile Oxford Management şi McKenzie au cumpărat câte cincihectare de teren în această zonă, în urmă cu câţiva ani.

Contactată de ZF, reprezentanta Oxford Management din România adeclarat că nu doreşte să ofere nicio informaţie cu privire laactivitatea şi planurile companiei. Alte investiţii înachiziţionarea de teren au mai fost realizate de persoane fizicestrăine, care au cumpărat câte un hectar de teren, mai susţineviceprimarul comunei 23 August.

"Au fost aprobate două planuri de urbanism zonal pentru zona delângă coasta mării şi pentru zona din jurul lacului Tatlăgeac dinlocalitate şi urmează să fie eliberate patru-cinci certificate deurbanism, în următorii ani urmând a fi dezvoltată noua staţiune",declară primarul comunei.

Mai mult, Mitrana a mai susţinut că proiectul a fost dejaprezentat Elenei Udrea, ministrul turismului şi al dezvoltăriiregionale (MDRT), şi că ea a fost "încântată de cele două PUZ-urişi a promis să faciliteze obţinerea de finanţare pentruinvestiţiile în infrastructură şi utilităţi". Până la închidereaediţiei, reprezentanţii MDRT nu au transmis niciun răspunssolicitărilor ZF cu privire la dezvoltarea şi finanţarea staţiuniiTerra.

"Încă nu am terminat studiul de fezabilitate, dar vom aveanevoie de câteva milioane de euro pentru asigurarea utilităţilor şia infrastructurii", a spus primarul comunei 23 August.

Promisiuneadezvoltării unei noi staţiuni pe litoral este văzută ca o"filozofie" şi de către proprietarii hotelurilor de la mare.

"De trei ani se tot vorbeşte de dezvoltarea acestei staţiuni,însă cred că toate acestea sunt filozofii. Având în vedere situaţiaeconomică actuală, nu cred că acest proiect (Terra - n.red.) esterealizabil în următorii trei ani, cel puţin până când nu începe săse contruiască ceva în acea zonă", a declarat Josef Goschy, unuldintre cei mai mari hotelieri de pe litoralul românesc, careconduce lanţul Unita Turism. El mai susţine că investitorii iau încalcul demararea unor lucrări de construcţie doar după ce seasigură că există utilităţi (apă, energie electrică) şiinfrastructura. "De unde să aibă statul bani?", se întreabăGoschy.

Şi Paul Mărăşoiu, directorul regional al Golden Tulip Hotels,care conduce hotelul cu acelaşi nume din Mamaia, susţine căautorităţile locale nu investesc în administrarea staţiunilor.

"Investiţii private se fac, dar lipsesc cele publice. Spreexemplu, deşi în staţiunea Neptun proprietarii hotelului Cocor auinvestit într-un centru spa (6 mil. euro - n.red.), deadministrarea staţiunii nu se ocupă nimeni", a declarat Mărăşoiu.El a mai spus că, având în vedere că staţiunea Terra va fi înapropierea staţiunii Costineşti, recomandă să se facă mai întâi oevaluare a staţiunii Costineşti, care este "abominabilă şi deprost-gust".

"Dovadă sunt clădirile îngrămădite din staţiune. Cred că ar fifost mai normal să reconceptualizăm şi să modernizăm staţiunile pecare le avem deja pe litoralul românesc până să facem altele noi.Bineînţeles că orice nouă investiţie este binevenită, dar, la noi,acest lucru rămâne mai mult o dorinţă decât un lucru concret", aspus Mărăşoiu. În opinia lui, realizarea unei noi staţiuni pelitoralul românesc este doar o "ipoteză interesantă".

Mărăşoiu mai susţine că, în urmă cu doi ani, când se anunţaustaţiuni la munte, dar şi în alte zone, "parcă le mai dădeaicrezare, dar acum, în timp de criză, aceste promisiuni par preapuţin fondate".

La începutul anului 2009, Elena Udrea anunţa că va dezvolta înMunţii Parâng din Petroşani cel mai mare domeniu schiabil dinRomânia, în urma unei investiţii de 70 de milioane de euro, care seaflă încă în stadiul de studiu de fezabilitate.

Promisiunea dezvoltării unei noi staţiuni pe litoral este văzutăca o "filozofie" şi de către proprietarii hotelurilor de lamare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO