Eveniment

Statul a pierdut 1,2 mld. lei prin impozitul minim

30.06.2010, 23:30 26

Bugetul statului a pierdut 1,2 mld. lei prin instituireaimpozitului minim în mai anul trecut, care a dus la ieşirea de pepiaţă a peste 300.000 de societăţi comerciale, spun reprezentanţiiConsiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii dinRomânia (CNIPMMR).

"Bugetul de stat a fost diminuat considerabil de la introducereaimpozitului mimin, la capitolul de impozite, taxe şi contribuţii,deoarece odată cu încetarea activităţii a peste 317.000 desocietăţi comerciale au fost generate efecte în cascadă: scădereaîncasărilor la bugetul de stat din TVA, impozit pe profit şiimpozit pe venit, scăderea încasărilor la bugetul asigurărilorsociale de stat şi fondurile speciale din taxe şi contribuţiisalariale, creşterea numărului de şomeri", a arătat ieri OvidiuNicolescu, preşedintele CNIPMMR.

Începând cu luna mai 2009, companiile româneşti sunt obligate săachite o taxă minimă pe cifra de afaceri, dacă nu au profit saudacă impozitul pe profit este mai mic decât nivelul impozitului petranşa de venituri.

Din datele reprezentanţilor întreprinderilor mici şi mijlocii,până la sfârşitul lunii mai a acestui an încasările la bugetul destat s-au situat la aproape 1,6 mld. lei.

"Totalul veniturilor de la bugetul de stat care ar fi fostîncasate de la 25% din numărul total de firme ieşite în perioada2009-mai 2010 este de peste 2,8 mld. lei. Dacă facem un calculsimplu, reiese că bugetul de stat a pierdut 1,2 mld. lei.Introducerea acestui impozit nu a făcut decât să întăreascăeconomia subterană. Cel puţin 10-15% din firmele care au fostînchise funcţionează la negru", precizează Nicolescu.

Marţi, ministrul finanţelor publice Sebastian Vlădescu a afirmatcă impozitul minim trebuie eliminat, întrucât nu reprezintă osoluţie viabilă, însă nu a precizat când va fi adoptată aceastădecizie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO