Eveniment

Statul cere inca 500 mil. euro de la banci pana vin banii FMI

19.11.2009, 23:17 23

Banii de la FMI vin de-abia la primavara astfel ca Ministerul deFinante continua sa se imprumute de la bancile locale, anuntandpentru joia viitoare o noua emisiune de titluri de stat in valuta,de 500 mil. euro.

La inceputul lunii statul a imprumutat 794 mil. euro de labancile locale prin vanzare de obligatiuni pe trei ani, la unrandament de 5,25% pe an. De data aceasta, Trezoreria va vindetitluri pe un an. Dealerii spun ca randamentul la care titluriles-ar putea adjudeca este de circa 3,7% pe an, datorita scadenteimai scurte.

Transa a treia de la FMI, de 1,5 miliarde euro, ar putea fiprimita de Romania la jumatatea lunii martie a anului viitor,concomitent cu cea de-a patra transa, daca bugetul pentru 2010 vafi adoptat cu intarziere, Guvernul trebuind sa se finanteze panaatunci la costuri mai mari, sustine Tonny Lybek, reprezentul FMI inRomania si Bulgaria.

"In situatia in care criza politica se prelungeste sifinalizarea celei de-a doua evaluari a FMI se amana pentru lunaianuarie, noi putem livra impreuna transele III si IV", a spusLybek.

Pe de alta parte, Ministerul Finantelor are dificultati in ainclude in proiectul de buget pe 2010 o estimare credibila devenituri care sa permita reducerea deficitului la 5,9% din PIB,evaluarile preliminare ale FMI pe actuala constructie bugetaraindicand depasirea tintei cu circa 0,5%.

A treia evaluare a Fondului era programata pentru sfarsitul luiianuarie-inceputul lui februarie 2010, cu livrarea celei de-a patratranse, de circa 820 mil. euro in martie.

Amanarea celei de-a treia transe pe fondul crizei politice vapresupune costuri suplimentare pentru Ministerul Finantelor pentruatragerea resurselor, in conditiile in care la titlurile emise invaluta pe piata interna dobanda a fost de 5,25%, iar pentruresursele imprumutate in lei, de 10%, comparativ cu costul banilorde la FMI de aproximativ 3,5%, a explicat Lybek.

Reprezentanti ai FMI, Comisiei Europene, Bancii Mondiale, BERD,BEI si BNR s-au intalnit miercuri la Bruxelles cu primele nouabanci straine din Romania, bancile angajandu-se sa continueangajamentul privind mentinerea liniilor de finantare si sa asigureo rata de adecvare a capitalului de cel putin 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO