Eveniment

Statul trebuie sa gaseasca doua miliarde de euro pentru finantarea deficitului in noiembrie si decembrie

Statul trebuie sa gaseasca doua miliarde de euro pentru finantarea deficitului in noiembrie si decembrie
30.10.2009, 00:00 28

Fara miliardul de euro de la Uniunea Europeana care nu va maiveni anul acesta si fara cel de-al doilea miliard care urma sa fieobtinut prin emisiunea de eurobonduri, Ministerul Finantelor vatrebui sa gaseasca cel putin 2 mld. euro cu care sa acoperedeficitul de venituri bugetare pe noiembrie si decembrie.

Statul conteaza inca pe incasarea in decembrie a transei a treiade la FMI, in valoare de 1,5 miliarde de euro, desi board-ulFondului va fi greu de convins sa elibereze banii in absenta unorangajamente concrete ale Bucurestiului.

Deja FMI a facut o concesie importanta prin faptul ca si-atrimis misiunea de evaluare in Romania pentru a discuta cu unguvern demis, care nu-si poate asuma niciun angajament concret atattimp cat nu mai are nici capacitatea legala de a trimiteParlamentului proiectul de buget pe 2010. In acest context, capatamai multa greutate discutiile cu liderii principalelor partideparlamentare, in sarcina carora cade responsabilitatea asumariiobligatiei ca bugetul pe 2010 sa fie adoptat pana in prima parte alunii decembrie.

Chiar daca FMI ar putea arata in continuare clementa in privintaintarzierilor la adoptarea noii legislatii privind pensiile,salarizarea in sectorul bugetar si responsabilitatea fiscala,aprobarea in Parlament a bugetului pe 2010 ramane cruciala.

Desigur, oficialii FMI isi dau seama ca alegerile prezidentialede pe 6 decembrie pot conduce la o configurantie guvernamentalacare sa doreasca amendarea ulterioara a bugetului pe 2010.Indiferent de circumstante insa, Fondul pretinde mentinerea tinteide deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru anul viitor si reducereaponderii cheltuielilor cu salariile.

Acesta din urma ramane cel mai problematic obiectiv din cauza caguvernul nu a fost capabil sa gaseasca formula legislativa caresa-i permita lichidarea unor agentii din aparatul de stat si sa-itrimita pe bugetari cate 10 zile in concediu fara plata. IncercareaFinantelor de a atrage resurse suplimentare de pe piata interna arputea fi complicata de deteriorarea relatiilor dintre Trezorerie simai multe banci mari.

BNR cedeaza teren: euro trece de 4,30 lei

Euro a fost tranzactionat ieri aproape toata ziua peste pragulde 4,31 lei, apropiindu-se astfel de maximele atinse la inceputulanului, iar in ciuda eforturilor BNR, care a vandut valuta prinintermediul mai multor banci locale, cotatiile au coborat foarteputin. Astfel, la putin peste o luna de la debutul crizei politice,BNR este nevoita sa lase euro sa revina la valorile la care se aflain primavara. Banca centrala a calculat ieri cel mai slab curs dinultimele opt luni si jumatate, un euro valorand 4,3079 lei. Innoaptea de miercuri spre joi, euro a fost tranzactionat pe pieteleinternationale chiar si la 4,33 lei. "Nu cred ca BNR va permitecresterea euro peste aceste niveluri. Dar daca nu se aliniazaviziunile politice cu cele ale BNR si FMI, iar cursul este lasatdin mana, euro ar putea sa sara la 4,45-4,65 lei", comenteaza undealer. Liviu Chiru

Riscul se plateste scump

Cotatiile CDS (credit default swaps, o prima perceputa pentruasigurarea riscului de neplata al unui debitor) pentru Romania auajuns la 290 de puncte de baza (2,9%), marcand astfel o crestere cu100 de puncte de baza de la debutul crizei politice. Practic,pentru a asigura impotriva riscului de neplata o datorie a statuluiroman de un milion de euro, un investitor trebuie sa plateasca acumo prima de 29.000 de euro. Romania este astfel perceputa ca fiindmult mai riscanta decat Polonia, pentru care cotatiile CDS sunt la120 de puncte de baza, dar si decat Ungaria (cu 210 de puncte debaza) sau chiar decat Croatia (cu 260 de puncte de baza). DoarLetonia este vazuta mult mai rau de investitori decat Romania,prima de risc fiind de peste 500 de puncte de baza.Liviu Chiru

Basescu: Nu stiu daca pe piata interna se pot gasi totibanii de care e nevoie

Guvernul trebuie sa imprumute doua miliarde de euro pana lasfarsitul anului, suma pe care nu o poate gasi insa pe piatainterna, a declarat presedintele Traian Basescu. "Fondul trebuia safaca evaluarea Romaniei acum vreo trei saptamani si nu acum si astaar fi insemnat primirea transei de la Fond de 1,5 miliarde de euroin noiembrie, iar cea de la UE, inca un miliard de euro, indecembrie", a precizat Basescu. Bugetul are nevoie de 3,5 mld. europana la sfarsitul anului, iar banii de la FMI si UE ar fi adus 2,5mld. euro, ceea ce ar fi insemnat ca Finantele ar mai fi trebuit saimprumute inca un miliard de euro, cel mai probabil de pe piatainterna. "In momentul de fata, din cauza intarzierii cu care asosit Fondul ca urmare a caderii Guvernului, noi nu mai putemincasa prima transa de la Fond in noiembrie, ci in decembrie, iarimplicit transa de la UE vine in ianuarie, deci Guvernul trebuie sagaseasca doua miliarde in loc de un miliard pana la 31 decembrie.Deja situatia este critica", a completat seful statului. "Nu stiudaca va exista o asemenea resursa pe piata interna."Mediafax

Transa de la UE nu mai vine anul acesta

Daca la inceputul anului autoritatile mizau in primul rand pesprijinul financiar, dar si politic al UE, care ar fi urmatinclusiv sa sprijine demersurile Bucurestiului pe langa FMI pentruobtinerea unor conditii de imprumut mai lejere, de aceasta data,Comisia Europeana s-a aratat mult mai reticenta in a discuta cu unguvern demis despre acordarea transei de 1 mld. euro programatapentru decembrie. In schimb, FMI a aratat insa mai multaflexibilitate inca din vara, cand a acceptat ideea ca jumatate dintransele II si III sa mearga la buget pentru finantarea directa adeficitului. Purtatorul de cuvant al comisarului european pentruafaceri economice si monetare a afirmat recent ca se asteapta deurgenta instalarea unui nou Cabinet in Romania. Asa se face cainainte de a veni la Bucuresti, Jeffrey Franks, seful misiunii FMIpentru Romania, s-a oprit la Bruxelles pentru a discuta cu expertiiComisiei. Daca transa de 1,5 mld. euro de la FMI inca are sanse safie eliberata in decembrie, miliardul de euro de la UE nu mai vineanul acesta.

Gherghina:Deficitul bugetar stationeaza in octombrie

Finantele vor reusi sa tina pe loc deficitul bugetar in lunaoctombrie si chiar sa-l reduca usor, in conditiile in careincasarile bugetare "au mers bine", problema ajustariicheltuielilor fiind insa stringenta in ultimele doua luni aleanului pentru incadrarea in tinta de deficit agreata cu FMI. "Inoctombrie estimam ca nu vom adauga la deficit. In a zecea luna aanului este posibil sa fie chiar excedent. Astfel, la sfarsitulperioadei ianuarie-octombrie, deficitul bugetar ar putea sa ramanala nivelul de la noua luni, de 5,1% din PIB, sau chiar sa coboaresub aceasta valoare", a declarat pentru ZF Gheorghe Gherghina,secretar de stat in Ministerul Finantelor, responsabil cu politicabugetara. El a precizat ca se analizeaza masurile care trebuieluate pentru diminuarea si chiar oprirea unor cheltuieli innoiembrie sau decembrie, astfel incat deficitul sa ramana in tintanegociata cu FMI, de 7,3% din PIB. Amanarea deciziei privindconcediul fara plata al bugetarilor pune presiune pe cheltuielilede personal, solutia fiind limitarea altor costuri. "Vor fiajustate cheltuielile materiale, cu bunuri si servicii, cusubventii, transferuri si, pe ultimul loc, cheltuielile decapital", a spus Gherghina. ClaudiaMedrega

Anularea concediilor fara plata pentru bugetari "costa"370 mil. euro

Amanarea deciziei privind concediul fara plata al bugetarilor vapune presiune pe cheltuielile de personal si va fi nevoie de masuricompensatorii pentru ca deficitul bugetar sa se incadreze in tintanegociata cu FMI, de 7,3% din PIB, a declarat ministrul demis alfinantelor, Gheorghe Pogea (foto). "Categoric ca este o situatiecare pune presiune pe cheltuielile de personal. Am decis ca peparcursul urmatoarelor zile sa luam masuri unde putem compensa", aafirmat Pogea dupa o discutie cu reprezentanti ai FMI, CE si BM. Ela aratat ca nu a solicitat FMI modificarea parametrilor stabilitiin acord. Pogea a declarat la audierile din comisiile parlamentarereunite de buget ca anularea celor zece zile de concediu fara platain sectorul bugetar ar presupune cheltuieli suplimentare de 370mil. euro, care pun in pericol tinta de deficit, de 7,3% din PIB.Mediafax

Optimism la Fitch: Economia va creste cu 2% in2010

Economia Romaniei va reveni anul viitor in teritoriu pozitiv cuun avans de 2%, dupa o scadere de 7,5% in acest an, principalaproblema ramanand nivelul ridicat al deficitului bugetar, potrivitunui raport al Fitch Rating.

Estimarile Fitch legate de perspectiva economiei romanesti suntmai optimiste decat cele ale FMI, care anticipeaza o scadere aeconomiei cu 8 - 8,5% in acest an si un avans de 1% in 2010."Esecul in implementarea unor masuri de consolidare fiscala petermen mediu ar putea conduce la retrogradarea ratingurilor inregiune. In multe tari, presiunile sociale si campaniile electoralecare preceda alegerile vor ingreuna introducerea masurilor deausteritate. Situatia devine astfel teritoriu fertil pentru socuripolitice. In cazul statelor care depind de programe de finantareexterna coordonate de FMI pentru consolidarea increderii ineconomie, esecul de a indeplini conditiile convenite in acordurigenereaza alte riscuri pentru stabilitatea macroeconomica",avertizeaza Fitch.

Reprezentantii FMI au fost de acord, in august, cu majorareadeficitului bugetar al Romaniei la 7,3% din PIB in 2009, comparativcu proiectia anterioara de 4,6% din PIB. Dezechilibrul bugetar arurma sa fie ajustat la 5,9% din PIB anul viitor, peste estimareaFitch de 4,5%. Riscurile de finantare externa, care au fostprincipalele vulnerabilitati pentru majoritatea statelor din Europade Est la inceputul crizei, s-au relaxat si au parasit prim-planulatentiei. Totusi, aceste amenintari raman reale si nu trebuieignorate. Iar cresterea puternica a deficitelor publice si agradelor de indatorare guvernamentala pun presiune pe dinamica derating a tarilor emergente.

Fitch estimeaza o crestere semnificativa a datoriei publice aRomaniei in acest an la 30,1% din PIB, fata de nivelul de anultrecut, cand s-a plasat la circa 21,5% din PIB. Pentru 2010,prognoza este de 34,2% din PIB. ClaudiaMedrega

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO