Eveniment

Statul va vinde acţiuni la Transelectrica sau Transgaz doar dacă obţine „cel mai bun preţ“

Statul va vinde acţiuni la Transelectrica sau Transgaz doar dacă obţine „cel mai bun preţ“

Ion Ariton, ministrul economiei: Nu se va vinde nimic decât dacă este avantajos pentru bugetul naţional, pentru că până la urmă acolo se vor duce banii

Autor: Carol Dan - Mediafax, Andrei Chirileasa

06.12.2011, 00:08 1115

Ministerul Economiei nu va vinde pachete minoritare de acţiuni din companii precum Transelectrica (TEL) sau Transgaz (TGN) decât dacă va obţine "cel mai bun preţ" pentru acestea, a declarat luni ministrul Ion Ariton.

"Vom vinde pachetele minoritare doar dacă ne convine preţul. Nu se va vinde nimic decât dacă este avantajos pentru bugetul naţional, pentru că până la urmă acolo se vor duce banii", a afirmat Ariton, citat de Mediafax, la prezentarea bugetului pentru anul viitor al instituţiei în faţa comisiilor reunite din Senat şi Camera Deputaţilor.

Ministerul intenţionează să vândă pe piaţa de capital pachete de 10-15% din Romgaz, Nuclearelectrica, Transelectrica, Transgaz sau Hidroelectrica, acestea fiind printre cele mai valoroase companii pe care le mai deţine statul.

Ariton a precizat că nu vor fi cedate participaţiile majoritare. "Privatizările, cele minoritare, rămân aşa cum le ştim. Privatizările majoritare nu se fac nici la Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Electrica Distribuţie, Transelectrica sau Transgaz. În scrisoarea cu FMI nu s-a pus problema acestor privatizări majoritare în perioada imediat următoare."

Prima va fi oferta de vânzare a 15% din acţiunile Transelectrica, pentru care ministerul a ales deja intermediarul (consorţiul format din BCR, Swiss Capital şi Intercapital Invest). Oferta Transelectrica ar putea fi lansată până în luna aprilie 2012. În prezent, compania are o capitalizare de 283 mil. euro, iar pachetul de 15% pe care statul vrea să-l vândă este evaluat la 42,5 mil. euro.

A doua ofertă ar putea fi cea de vânzare a 15% din Transgaz. Compania de transport al gazelor naturale este evaluată pe bursă la 576 mil. euro, astfel că statul ar putea obţine 86,4 mil. euro din vânzarea pachetului, care ar putea avea loc în a doua jumătate a anului viitor.

Succesul acestor oferte depinde însă în primul rând de preţul pe care statul îl va cere pentru acţiunile vândute. Obiectivul declarat al statului de a obţine cel mai bun preţ se bate cu cel al investitorilor de a cumpăra acţiunile la un preţ cât mai mic. Analiştii avertizează că dacă statul nu va accepta să vândă acţiunile în ofertă cu un discount faţă de preţul de pe bursă, ofertele Transelectrica şi Transgaz vor avea aceeaşi soartă precum cea de la Petrom. Statul nu a reuşit în luna iulie să vândă un pachet de 10% din acţiunile celei mai mari companii locale - Petrom, investitorii considerând că preţul minim cerut de stat, de 0,37 lei/acţiune, era prea mare, în condiţiile în care preţul de pe bursă era apropiat de acest nivel. Pentru micii investitori nu era astfel nicio afacere să cumpere acţiuni în ofertă, când puteau să cumpere de pe bursă la acelaşi preţ, în timp ce fondurile de investiţii străine nu s-au grăbit să cumpere din cauză că tocmai începeau turbulenţe pe pieţele externe. Astfel, oferta care ar fi putut să fie cea mai mare din istoria bursei de la Bucureşti şi ar fi putut aduce peste 400 mil. euro în conturile statului s-a încheiat cu un eşec.

Ministrul economiei a afirmat ieri că oferta de vânzare a 9,84% din acţiunile deţinute de stat la OMV Petrom, din luna iulie, a fost "una reuşită" chiar dacă nu a fost finalizată. "Am putut să vindem acel pachet de acţiuni la OMV Petrom, dar nu am vrut să vindem pentru că nu ne-a convenit preţul. Împreună cu Guvernul am stabilit că preţul nu era cel mai bun. În aceeaşi situaţie suntem şi cu celelalte pachete minoritare."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO