Eveniment

Sterling: Am negociat cu toate firmele petroliere din Romania

10.02.2009, 18:15 23

Canadienii de la Sterling Resources, care au devenit cei mai noi proprietari de zacaminte de petrol si gaze din Romania, spun ca din 2007 discuta cu toate companiile de petrol si gaze locale pentru gasirea unor posibili parteneri pentru exploatarea celor doua perimetre castigate in Marea Neagra.

"Ca parte a procesului de identificare a unor parteneri, proces demarat in ianuarie 2007, Sterling a discutat cu toate companiile implicate in explotarea de petrol si gaze in Romania", spun reprezentantii Sterling.
Practic, canadienii incepusera tratativele cu posibilii parteneri chiar inainte de publicarea Hotararii de Guvern 1.446 si a actului aditional 11, aprobate in 2008, prin care se trecea de la contractul initial de impartire a productiei cu statul roman intr-unul de exploatare in care statul nu mai are nimic de castigat in afara unei redevente de maximum 13,5% din valoarea productiei brute.
Reprezentantii Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) spun ca perimetrele care au intrat integral in posesia Sterling au sigur rezerve de gaze, unele estimari indicand un nivel de circa 18 mld. mc, adica circa consumul de gaze al Romaniei pe un an. Pe de alta parte, ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat ieri ca cifrele avansate in legatura cu resursele existente in zona castigata in urma procesului de la Haga sunt extrem de relative si chiar hazardate. "Gaz exista cu siguranta acolo, dar evaluarile nu sunt inca finalizate", a spus Gelu Maracineanu, noul presedinte al ANRM, citat de Mediafax.
Potrivit deputatului PSD Iulian Iancu, Sterling deja are facute schemele pentru transportul gazelor naturale, proiectate sa transporte zilnic circa 3 milioane de metri cubi. Tot Iancu spune ca ordonanta de urgenta 101 din octombrie 2007, care practic a creat cadrul legal pentru aparitia Hotararii de Guvern din 2008 si a actului aditional 11, a fost respinsa de Comisia de Industrii si va fi trimisa in plen, unde sigur va fi respinsa.
"Dupa acest moment, hotararea de guvern nu va mai avea suport legal", a explicat Iancu.
Dupa desecretizarea actului aditional numarul 11, care insotea Hotararea de Guvern 1.446, ANRM va inainta Guvernului si un proiect de act normativ privind desecretizarea contractului incheiat inca din 1992 pentru rezervele de petrol si gaze din Marea Neagra.
Sterling are peste 4.000 km patrati in Marea Neagra prin intermediul a doua perimetre. Dupa verdictul de la Haga, care a dat castig de cauza Romaniei in ceea ce priveste impartirea platoului continental al Marii Negre, canadienilor le-au revenit circa 500 km patrati din suprafata castigata, care avea circa 10.000 km patrati. Aproape jumatate din aceasta suprafata a revenit companiei Petrom.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO