Eveniment

Steve Wozniak, cofondatorul Apple: Steve Jobs nu înţelegea deloc tehnologia, dar ştia cum să o vândă

Steve Wozniak: Nu cred că tehnologia schimbă creierul uman, cred că oamenii se adaptează de fapt la orice mediu şi acum trăim într-un mediu tehnologizat.

Steve Wozniak: Nu cred că tehnologia schimbă creierul uman, cred că oamenii se adaptează de fapt la orice mediu şi acum trăim într-un mediu tehnologizat.

Autor: Dan Grigore Ivan, Alex Ciutacu, Sorin Pâslaru

26.10.2017, 00:05 904

Steve Wozniak, 67 de ani, co-fondator al Apple, cea mai valoroasă companie listată din lume (812 mld. dolari), a vorbit ieri la Bucureşti despre începuturile Apple, parte­neriatul cu Steve Jobs, inteligenţa artificială, viitorul tehnologiei, dar şi despre cryptomonede şi blockchain.

Apple a fost fondat în 1976 de Steve Jobs şi Steve Wozniak după ce aceştia renunţaseră la facultate. După Apple I, compania reuşeşte să scoată pe piaţă Apple II în 1977, pe fondul unei finanţări de 250.000 de dolari din partea lui Mike Markkula şi devine probabil una dintre cele mai importante invenţii ale secolului XX, iar vânzările companiei decolează.

 „Toate ideile pentru produsul care a generat venituri pentru primii 10 ani ai companiei erau în capul meu şi create doar de mine, singur, iar Steve Jobs nu ştia despre asta încă. Timp de 5 ani Jobs venea în oraş, ca prieten, vedea ceva ce eu am inventat şi transforma în bani pentru amândoi. Rolul lui era de om de business. El nu avea niciun ban, iar eu aveam un job ca inginer, se poate vedea diferenţa. El nu înţelegea deloc tehnologia, mai ales computerele”, a spus Wozniak în cadrul evenimentului IAA Global Conference care s-a desfăşurat în Bucureşti în zilele de 24 şi 25 octombrie.

Părerea actuală a lui Steve Wozniak, 67 ani, cu privire la inteligenţa artificială este aceea că nicio tehnologie nu va putea să simuleze umanitatea atât de bine şi că rolul acestor tehnologii este de a fi instrumente pe care populaţia le utilizează pentru a ne simplifica viaţa. Până de curând, acesta era mai mult în tabăra Casandrelor de tipul lui Elon Musk, şi avertiza că inteligenţa artificială va ajunge să conducă omul.

„Oamenii erau foarte îngrijoraţi acum 200 de ani când am învăţat cum să fabricăm ieftin haine, iar atunci oamenii erau de părere că vor fi concediaţi, dar am reuşit să îndreptăm oamenii spre alte activităţi unde era mai mare nevoie de ei. În plus, eu nu cred că inteligenţa artificială este inteligenţă, cred că este încă foarte artificială, că simulează şi doar pretinde a fi inteligenţă. Nu ar putea să gândească fără oameni, nu are independenţă.“

Multe voci spun că tehnologia, chiar dacă nu domină, schimbă gândirea umană şi modul în care oamenii interacţionează între ei sau cu mediul înconjurător.

„Nu cred că tehnologia schimbă creierul uman, cred că oamenii se adaptează de fapt la orice mediu şi acum trăim într-un mediu tehnologizat. Răspunsurile pentru multe lucruri le găsim prin intermediul device-urilor pe care le folosim, ceea ce ne scuteşte de a ne gândi singuri la anumite lucruri. Cred că asta a fost cea mai mare schimbare care ne-a îmbunătăţit viaţa. De exemplu, obişnuiam să citesc multe cărţi despre supereroi, dar acum când ai un smartphone eşti mai puternic decât orice supererou pentru că poţi, doar cu o atingere de ecran, să faci lucruri pe care oamenii nu le-ar fi crezut posibile înainte”.

În privinţa cryptomonedelor, un alt subiect foarte discutat în cadrul comunităţii pasionaţilor de tehnologie, Wozniak susţine că şi-ar dori ca lumea să funcţioneze într-o zi doar prin intermediul Bitcoin.

„Am cam 15 Bitcoin, nu mă interesează neapărat valoarea lor, nu sunt un om al banilor, nu prea dau importanţă conturilor bancare. Am şi Ethereum de asemenea. Dar  nu le cumpăr ca şi investiţie, le cumpăr ca să mă pot juca cu ele. Dacă mă duc într-un oraş, am o aplicaţie care mă ajută să găsesc hotelurile, restaurantele, magazinele şi toate celelalte locuri care ar putea accepta Bitcoin, pentru că la un moment dat vreau să călătoresc şi să trăiesc doar cu Bitcoin şi nimic altceva”.

Pornită de la Satoshi Nakamoto în 2008 pentru realizarea infrastructurii bitcoin, tehnologia blockchain nu atinge doar domeniul monedelor virtuale, ci este o bază de date care poate fi aplicată de asemenea în industrii diverse precum imobiliare, asigurări, sănătate, retail sau chiar sisteme de vot.

Practic, blockchain-ul permite realizarea şi înregistrarea permanentă a unor tranzacţii wallet-to-wallet, fără implicarea niciunui intermediar. Astfel, apariţia blockchain-ului şi a monedelor virtuale face parte dintr-o serie mai largă de elemente ce compun în acest moment fenomenul dezintermedierii financiare.

„Tehnologia de blockchain va avea efect asupra unor sectoare şi domenii la care nici nu ne gândim acum, exact ca şi computerele şi smartphone-urile. Orice sector care include tranzacţii, de la bani, la linii aeriene, la magazine alimentare, la cumpărături online, toate acestea ar putea beneficia de tehnologia de blockchain.  Va avea impact chiar şi asupra vieţilor noastre. Sunt un mare fan al acestei tehnologii. La început am crezut că este vorba doar de cryptomonede dar văd oameni care dezvoltă soluţii de blockchain în toată lumea. Asta aş studia ce mai mult dacă aş fi student la inginerie acum”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO