Eveniment

„Strategia Dunării“: Nemţii fac simulări de investiţii în România pe fonduri UE, dar nu ştiu dacă banii există

„Strategia Dunării“: Nemţii fac simulări de...

Autor: Radu Bostan

29.10.2013, 20:34 1645

De cinci ani de zile, România este implicată în discuţii privind o strategie de dezvoltare pentru regiunea Dunării, alături de celelalte state riverane, pentru care Uniunea Euro­pea­nă va acorda finanţare. Strategia nu dispune de fonduri proprii, ci ar trebui să înlesnească accesul către banii europeni prin programele existente, dar doi cercetători germani care au venit la Bucureşti să-şi prezinte proiectul din domeniul energiei regenerabile spun că încă nu au fost stabilite mecanismele prin care poate fi obţinută finanţarea.

„Avem mai multe proiecte în zonă, finanţate din surse diverse. Momentan niciunul nu primeşte bani prin Strategia Dunării. Pentru ca proiectele să continue, în special cele aplicabile în mai multe state din regiune, atunci etapele ulterioare ar trebui să fie finanţate prin Strategie. Este foarte important să stabilim structurile de finanţare pentru proiectele deja propuse“, spune Günter Hörcher, şef strategie de cercetare la Institutul Fraunhofer pentru Inginerie de Producţie şi Automatizări (IPA) din Stuttgart.

Strategia Dunării a fost concepută de Comisia Europeană împreună cu statele riverane şi a fost aprobată de Consiliul European, adică liderii de stat din blocul comunitar, în 2011. Scopul ei este să întărească colaborarea dintre ţările din regiunea Dunării în domenii precum transporturile fluviale, energie, competitivitate sau mediu. Statele care fac parte din regiune sunt Germania, Austria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, România, Croaţia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Ucraina şi Moldova.

În această primăvară, Comisia Europeană a publicat un raport intermediar privind Strategia, îndemnând guvernele din cele 14 state să includă priorităţile Strategiei în viitoarele programe de finanţare cu fonduri UE în exerciţiul 2014-2020. Hörcher spune însă că lipseşte voinţa politică pentru a trece la implementarea unor proiecte.

„Trebuie să trecem la muncă acum, nu doar să vorbim. Se discută de cinci ani pe această temă, avem strategia de doi ani, dar nu se întâmplă nimic. Finanţarea a fost amânată. Mai întâi s-a spus că banii vor fi disponibili din perioada de finanţare 2014-2020, că vor exista şi structurile, dar acum se spune că trebuie să mai amânăm până în 2015. Trebuie şi Comisia să facă ceva, iar guvernele riverane trebuie să colaboreze şi să stabilească şi ele o structură care să abordeze toate problemele, propunerile de proiecte“, arată el.

Producţia descentralizată de energie verde

Günter Hörcher s-a aflat ieri în Bucureşti, împreună cu un coleg, pentru a participa la al doilea forum anual al Strategiei Dunării şi a-şi prezenta proiectul propus pentru finanţare prin intermediul Strategiei. Acesta prevede construirea unei fabrici de panouri fotovoltaice, care să fie alimentată la rândul ei din propriile panouri solare.

„Dorim să producem propria energie folosită pentru fabricarea, de exemplu, a panourilor fotovoltaice şi corpurilor de iluminat cu LED. Folosim energie verde pentru a crea produse verzi“, explică Udo Gommel, şeful departamentului de microfabricaţie din Fraunhofer IPA. Panourile fotovoltaice produse de fabrica respectivă ar avea o eficienţă mai mare decât a celor disponibile pe piaţă şi şi-ar găsi ulterior aplicaţii în agricultură, de exemplu purificarea apei. Ideea generală este asigurarea independenţei energetice pe plan local, adică alimentarea cu electricitate din producţia proprie, nu din reţea.

În România, proiectul ar fi dezvoltat de institutul german în cooperare cu firma română Microelectronica SA, care dispune de o „cameră curată“, un laborator cu un nivel controlabil de factori poluanţi unde pot fi fabricate şi testate produsele electronice. Celălalt partener este compania ComputerLand SRL.

Proiectul ar avea nevoie de finanţare de 25 milioane de euro prin Strategia Dunării, potrivit estimărilor iniţiatorilor. Odată dezvoltat ca proiect-pilot, acesta ar putea fi „exportat“ în alte state din regiune, mai spune Gommel.

Strategia Dunării a fost concepută de Comisia Europeană împreună cu statele riverane şi a fost aprobată de Consiliul European în 2011. Scopul ei este să întărească colaborarea dintre ţările din regiunea Dunării în domenii precum transporturile fluviale, energie, competitivitate sau mediu.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO