Eveniment

STS asteapta oferte pentru localizarea apelurilor la 112 pana in iuniev

15.04.2008, 19:57 81

Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) va atribui unei persoane fizice sau firme contractul de localizare a apelurilor de urgenta efectuate de pe telefoane mobile la numarul 112, iar ofertele vor fi deschise la 4 iunie, cand expira termenul impus de CE pentru rezolvarea problemelor din domeniu.
Proiectele vor putea fi depuse pana la 2 iunie, potrivit unui anunt al STS, operatorul national pentru apeluri de urgenta 112.
"Concursul va fi urmat de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare cu castigatorul concursului pentru incheierea contractului de servicii", se arata in anuntul STS.
Ofertele vor fi evaluate de catre un juriu in functie de mai multe criterii, printre care nivelul de raspuns la cerintele functionale impuse, interoperabilitatea sau compatibilitatea cu sistemele cu care interactioneza in arhitectura existenta a sistemului unic 112, performanta, siguranta in functionare, securitatea, perioada necesara implementarii si posibilitatea de extensie.
Juriul va fi alcatuit din sapte membri, cinci din partea STS si cate unul de la Ministerul Comunicatiilor si Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).
Potrivit anuntului, sistemul propus de ofertanti trebuie sa accepte mimimum 900 de conexiuni simultane, timpul de raspuns la interogare sa fie mai mic de 5 milisecunde in conditii de incarcare la jumatate a unui server, iar defectarea acestuia sau a unor componente ale sistemului sa nu afecteze preluarea apelurilor de urgenta 112 in centrele judetene. Lipsa unui sistem si a solutiilor pentru localizarea apelurilor de urgenta efectuate de pe telefoanele mobile la numarul unic 112 a facut ca oficialii europeni sa transmita Romaniei cel de-al doilea avertisment, inainte de sesizarea Curtii Europene de Justitie.
Ultimul avertisment a fost transmis la inceputul lunii aprilie, Comisia Europeana acordand Romaniei un termen de doua luni, respectiv pana la 4 iunie, pentru rezolvarea problemelor legate de functionarea sistemului 112.
Guvernul a anuntat, in luna martie, ca va finanta sistemul 112 de la bugetul de stat, timp de cinci ani, cu o suma anuala de 38 de milioane de lei, si va conferi Ministerului Comunicatiilor si ANRCTI atributii suplimentare pentru reducerea numarului de apeluri false.
Executivul a decis totodata ca amenda minima pentru apelarea abuziva a numarului unic de urgenta 112 sa fie majorata de cinci ori, de la 100 lei, limita stabilita in 2002, la 500 lei.
Ministrul comunicatiilor, Borbely Karoly, a aratat ca, anul trecut, in sistemul numarului unic de urgenta au fost inregistrate 36 de milioane de apeluri, dintre care 33 de milioane au fost false.
Comisia Europeana a anuntat, in luna noiembrie 2007, ca a inceput procedura de infringement impotriva Romaniei, pentru a se asigura ca numarul de urgenta functioneaza corespunzator.
Legislatia UE in materie de telecomunicatii impune statelor membre sa se asigure ca serviciile de urgenta sunt accesibile gratuit, formand numarul de urgenta unic european 112.
Statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa garanteze, de asemenea, disponibilitatea identificarii locatiei apelantului care foloseste un telefon fix sau mobil cand suna la numarul 112.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO