Eveniment

Studenţii români vor să plece la studii în străinătate ca să se facă economişti sau specialişti în marketing

Autor: Alexandra Stanescu

07.11.2010, 23:52 82

Cel puţin 7.000 de absolvenţi de liceu sau studenţi şi-au căutatun program de licenţă sau de masterat în străinătate, în cadrul adouă târguri educaţionale care au avut loc în ultima lună, iar ceimai mulţi sunt interesaţi mai ales de programele cu specializare înafaceri şi management, marketing sau comunicare.

Studenţii români vor să-şi continue studiile de masterat înstrăinătate pentru că nu reuşesc să se angajaze, odată ce rataşomajului în rândul absolvenţilor a crescut semnificativ în ultimulan, în prezent existând aproape 53.000 de şomeri cu facultate.

"Am terminat facultatea în acest an şi aş vrea să mă orientezspre un master în afară. Mi-am luat un an liber ca să am timp săstudiez cu atenţie programele de master din alte ţări. Ofertelesunt bune şi calitatea învăţământului din Franţa sau din MareaBritanie, de exemplu, este net superioară faţă de cea din România.În plus, studiile în străinătate oferă şansa de a lucra pe unsalariu mai bun şi mai multe oportunităţi de a avansa", a spusAlexandra Velicu, studentă la Facultatea de Litere, care aparticipat la finele săptămânii trecute la târgul educaţional "World Educational Fair 2010", organizat de Integral ProgrameEducaţionale, o companie care oferă servicii legate de programelede studiu în străinătate.

Anual, 5.000 de români pleacă la studii în străinătate, potrivitstatisticilor Ministerului Educaţiei şi este posibil ca numărulacestora să crească, odată ce interesul tinerilor pentru joburi înstrăinătate este mai mare.

Cele mai ieftine trec de 1.700 de euro pean

Potrivit organizatorilor, specializările din domeniul inginerieisunt de interes pentru 16% din cei 1.200 de studenţi înregistraţionline până în prima zi a târgului, în timp ce peste 37% dintreaceştia caută un program specializat pe economie, marketing,design, comunicare, mass-media sau ştiinţe politice.

Cu excepţia Danemarcei, unde nu există taxă de şcolarizare launiversităţile de stat pentru studenţii străini care provin dinstatele membre ale Uniunii Europene, printre cele mai ieftineprograme educaţionale se află în Olanda sau în Franţa.

Spre exemplu, taxa de şcolarizare la Universitatea Groningen dinOlanda pentru programul de licenţă este de 1.720 de euro pe an, întimp ce costurile unui master sau MBA pot ajunge până la 13.700 deeuro pe an. În Franţa, în cadrul Universităţii La Rochelle BusinessSchool, un an de studiu poate ajunge şi până la 7.000 de euro.

În Danemarca, cursurile sunt finanţate de guvernul danez, caresuportă un cost de 10.000 de euro pe an pentru fiecare student.

"Mi-aş dori să urmez cursurile unei facultăţi din afară deoareceau un sistem de învăţământ foarte interactiv, iar accentul cadefoarte mult pe practică. Şi la noi sunt foarte multe oferte lafacultăţi, dar cred că am mai multe şanse să mă angajez într-un locde muncă bine plătit urmând cursurile unei facultăţi prestigioasedin afară", spune Eugenia Cristea, elevă în cadrul liceului MihailSadoveanu din Capitală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO