Eveniment

Studiu BNR: Economia trebuie recapitalizată "prin surse de mai bună calitate", companiile sunt prea îndatorate

Studiu BNR: Economia trebuie recapitalizată "prin surse...

Autor: Iulian Anghel

05.02.2016, 00:07 848

Gradul de îndatorare al companiilor din România a ajuns să fie unul dintre cele mai mari nu doar din regiune, ci şi din ţările zonei euro, pentru că, de-a lungul vremii, firmele au înlocuit finanţarea prin capitaluri proprii cu cea prin îndatorare.

Potrivit unui studiu amplu realizat de trei economişti din BNR care analizează o perioadă de 20 de ani (1994 – 2004), structura de finanţare a afacerilor în România s-a schimbat foarte mult în timp, prin urmare este nevoie de o recapitalizare prin surse de bună calitate a companiilor româneşti.

Pentru ca economia să funcţioneze din ce în ce mai bine, recomandă studiul, este nevoie de reguli şi mai rapide de intrare şi de ieşire de pe piaţă, este nevoie de şi mai multe firme (600.000 la finele lui 2014) pentru că, în ciuda creşterii numărului de com­pa­nii în România, numărul lor la 1.000 de locuitori este cel mai mic dintre statele UE. Studiul mai recomandă înfiinţarea de start-up-uri pentru dina­mi­zarea economiei, dar şi pentru re­întinerirea acesteia.

Sprijinirea spiritului antreprenorial, accentul pus pe dezvoltarea inovativă şi bazată pe cunoaştere (doar 1% din firme vin din sectoarele medium high-tech şi high-tech), dar şi un un tratament egal între IMM-uri şi companiile mari sau între firmele autohtone şi cele străine sunt tot atâtea re­comandări ale studiului „După 20 de ani: schimbări struc­tu­rale în economia României în primele decenii postdecem­briste“, semnat de economiştii Florian Neagu, Florin Dragu şi Adrian Costeiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO