Eveniment

Studiu: Creşterea economică va dinamiza activitatea fondurilor mutuale de investiţii din Europa

Studiu: Creşterea economică va dinamiza activitatea...

Autor: Dan Straut, Mediafax

12.07.2018, 15:43 112

Momentul prielnic pentru firmele de private equity din Europa Centrală ar trebui să se menţină, arată rezultatele celui mai recent sondaj Deloitte Private Equity Confidence, publicate joi de compania de consultanţă financiară.

Potrivit Deloitte, două treimi dintre respondenţi estimează că volumul tranzacţiilor va rămâne la un nivel similar, cel mai mare din ultimii trei ani. Aproape o treime (31%) estimează ca activitatea fondurilor de private equity să crească şi mai mult şi doar 2% estimează o încetinire - cel mai mic procent din ultimii cinci ani. De asemenea, două trimi dintre respondenţi (69%) estimează că se vor concentra mai mult pe tranzacţii în următoarele luni, similar cu rezultatele sondajului în ultimii doi ani.

Estimările sunt susţinute de gradul mare de lichiditate al pieţelor, trei sferturi dintre respondenţi (72%) estimând că disponibilitatea accesului la finanţare va rămâne la acelaşi nivel în lunile ce vin. Procentul este în creştere de la două treimi (67%) în ultimul sondaj, când o cincime (21%) dintre participanţi estima o creştere a lichiditaţii.

„Date fiind rezultatele pozitive ale sondajului, am încredere că vom vedea tot mai multe fonduri de investiţii prezente în tranzacţii ce au loc în România, atât într-un exit, cât şi la cumpărare. Dacă ne uităm la ulimul an şi jumătate, o treime din tranzacţii au avut drept actor un fond de investiţii. Acesta este un bun indicator al atractivităţii României şi a poziţiei sale bune pe această piaţă”, a spus Radu Dumitrescu, Partener Deloitte România. „Cu o serie de tranzacţii majore implicând fonduri de investiţii în ultimele 18 luni, este de aşteptat ca România să continue să fie un teritoriu interesant pentru investitorii financiari”.

„Achiziţia de către Vitruvian Partner a pachetului minoritar în cadrul BitDefender de la Axxess Capital, vânzarea de către Enterprise Investors a Profi, către Mid Europa, achiziţia de către Revetas a hotelului Radisson sau exitul Oresa din cadrul Fabryo sunt expresia activităţii de private equity intense pe plan local din ultimele 18 luni. Totodată este de aşteptat ca J.C. Flowers să continue se extindă în România, după achiziţia unei bănci”, notează autorii studiului.

„Investitorii locali cultivă multe din afacerile cu capital privat mature, pe când investitorii străini - financiari sau comerciali - se uită în regiune la afacerile cu un istoric pe piaţă. Interesul lor este dovada succesului afacerilor care s-au dezvoltat până la stadiul de lideri de piaţă, companii globale, multe dintre ele aflate sub umbrela unor fonduri de investiţii regionale”, a adăugat Mark Jung, Partener şi lider Private Equity pentru Deloitte în Europa Centrală.

„Lichiditatea sănătoasă de pe pieţele din regiune şi interesul crescut au condus la evaluări mai mari, dar creşterea preţului a atins un platou: aproape o cincime din respondenţi (17%) se aşteaptă ca vânzătorii să scadă preţul în următorul semestru, mai mult decât dublu faţă de 8% în ultimul sondaj”, mai arată autorii studiului.

Deloitte este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale de pe piaţa din România şi prestează, în cooperare cu Reff & Asociaţii SCA, servicii de audit, servicii de consultanţă fiscală, servicii juridice, servicii de consultanţă şi consultanţă financiară, servicii de managementul riscului, soluţii de servicii externalizate şi consultanţă în tehnologie şi alte servicii adiacente prin intermediul a peste 1.100 de profesionişti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO