Eveniment

Studiu pe fonduri europene al fundaţiei Soros: Primăriile din oraşele mici sunt cenuşăresele finanţărilor de la Uniunea Europeană

Primăriile care dispun de resurse financiare depun mai multe proiecte pentru bani europeni faţă de cele care dispun de un buget mai mic (FOTO: Shutterstock)

Primăriile care dispun de resurse financiare depun mai multe proiecte pentru bani europeni faţă de cele care dispun de un buget mai mic (FOTO: Shutterstock)

24.06.2010, 00:00 857

Aproape 67% din primăriile din ţară au depus anul trecutproiecte pentru accesarea de fonduri europene, cele mai multe fiindprimării din zona rurală şi din zona oraşelor mijlocii şi mari,potrivit studiului "Autorităţile locale faţă în faţă cu fondurileeuropene", realizat de fundaţia Soros România. Cercetareacantitativă realizată prin folosirea chestionarului a luat încalcul un eşantion format din 3.185 de primării din ţară, din caredoar 3.008 au dorit să participe la cercetare.

"Primăriile din oraşele mici se regăsesc într-o pondere foarteredusă în proiectele totale depuse de primării pentru fondurieuropene, fiind un fel de Cenuşărese ale finanţărilor europene", adeclarat Daniela Tarnovschi, unul dintre sociologii Fundaţiei SorosRomânia, care a coordonat cercetarea pe fonduri europene.

Potrivit cercetării coordonate de ea, autorităţile locale dinoraşele mici au avut de suferit din punctul de vedere al accesăriifondurilor europene pentru infrastructura fizică de bază, în timpce ruralul a avut acces la proiecte pentru drumuri, canalizare, apă.

"Deşi oraşele au fost eligibile pe programul operaţionalregional (axa cu sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor), înrealitate, prin «filosofia ei», axa s-a adresat oraşelor mijlociişi mari. Oraşele mici sunt un fel de sate care nu au acces laprogramele de finanţare europeană adresate ruralului, de aceeaacestea sunt cele mai afectate."

Cele mai bogate 20% dintre primării au depus în medie de peste2,5 ori mai multe proiecte decât cele mai sărace 20% dintreprimării. Valoarea fondurilor europene atrase de primării nu estecunoscută, având în vedere că nu s-a realizat o raportare dinpartea primăriilor sau a autorităţilor, după cum susţinreprezentanţii Fundaţiei Soros.

Spre exemplu, Primăria oraşului Ţăndărei, cu 14.700 delocuitori, nu a depus niciun proiect pentru fonduristructurale.

"Avem jumătate din bugetul primăriei imobilizat din cauzafaptului că trebuie să terminăm de implementat două proiecterealizate în 2004 şi respectiv 2005, prin fonduri phare. Lucrămîncă la înfiinţarea unui serviciu de management pentru deşeuri şila reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, proiecte aprobateşi realizate cu fonduri phare", a spus Costin Ionescu, şef de biroupe achiziţii publice în cadrul Primăriei oraşului Ţăndărei.

Circa 32,5% din primăriile din România au resurse financiare şiumane minime, în timp ce 34,1% din totalul primăriilor dispun deresurse umane, dar nu şi de resurse financiare. Primăriile caredispun de resurse financiare depun mai multe proiecte pentru banieuropeni comparativ cu cele care dispun de un buget mai mic.

"Am depus doar un proiect pentru dezvoltarea şi creştereaeficienţei serviciilor publice electronice în cadrul măsurii decreştere a competitivităţii economice, însă proiectul se află încăîn curs de evaluare, deşi a fost depus anul trecut", a declarat unoficial al Primăriei oraşului Babadag (cu 10.037 de locuitori) dinjudeţul Tulcea. Valoarea totală a proiectului se ridică la circa500.000 de euro, potrivit oficialului primăriei Babadag.

"Am apelat la o firmă de consultanţă în fonduri europene pentrurealizarea acestui proiect, având în vedere că dosarul trebuia săfie foarte stufos." Numărul de proiecte depuse de către primăriipentru finanţare europeană este influenţat semnifificativ deexistenţa personalului specializat în elaborarea de astfel deproeicte.

"Doi angajaţi din primărie se ocupă de fonduri europene", a spusun oficial al Primăriei oraşului Babadag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO