Eveniment

Într-un an de zile românii din străinătate economisesc cât jumătate din toate depozitele românilor din ţară

Studiu: Românii din străinătate au economisit anul trecut 12 miliarde de euro

Autor: Adelina Mihai

06.06.2011, 23:57 1698

Cei aproximativ 2,9 milioane de români care lucrează înstrăinătate au economisit anul trecut 12 miliarde de euro, potrivitunei cercetări realizate de Fundaţia Soros România şi InternationalAgency for Source Country Information. Economiile totale aleromânilor din străi­nătate ar putea fi mult mai mari, având învedere că studiul s-a realizat în perioada septembrie 2009 -septembrie 2010. Conform ameri­canilor, din România ies anual 3miliarde de dolari.

Dacă românii din străinătate au econo­misit anul trecut 11,98miliarde de euro, valoarea remiterilor în ţară a fost de 2,87miliarde de euro în aceeaşi perioadă. O pondere mai mare aremiterilor din sumele economisite o are valoarea trimisă acasă decetăţenii din Republica Moldova aflaţi la muncă în străinătate şicare, la economii de 559 de milioane de euro, au trimis în ţară 442de milioane de euro.

Venitul lunar per gospodărie al românilor din străinătate este,în medie, de 1.896 de euro, se mai arată în studiu. Acesta este celmai scăzut nivel al veniturilor pe familie din toate ţărileparticipante la cercetare (Republica Moldova, Albania, Kosovo şiBosnia), principalul motiv fiind acela că ciclul de migraţie alromânilor este relativ recent şi mai puţin matur.

Aceaste diferenţe pot fi explicate şi prin faptul căprincipalele destinaţii ale emigranţilor români sunt în Spania şiItalia (unde lucrează aproximativ 73% dintre românii plecaţi înstrăinătate), în timp ce emigranţii din Bosnia şi din Kosovo (careau venituri lunare per familie de 2.846 euro, respectiv 3.856 deeuro) lucrează în ţări unde şi salariile sunt mai mari (Germania,Elveţia, Austria etc.).

De asemenea, 40% dintre emigranţii români nu trimit deloc baniacasă, acesta fiind cel mai mare procent înregistrat înregiune.

O explicaţie pentru acest lucru ar putea fi reprezentată deintenţia redusă a emigranţilor români de a se întoarce în ţară.

În ceea ce priveşte raportul dintre veniturile şi cheltuielilelunare pe care le are o familie de români care lucrează înstrăinătate, se poate observa că 40% dintre românii din străinătateau înclinaţia de a economisi mai mult şi de a ţine banii în loculîn care lucrează, faţă de alţi imigranţi (23- 35%).

Ionel Blănculescu, proprietarul firmei Consultanţă şiInvestigaţii Financiare, care a fost preşedinte al Agenţiei deValorificare a Activelor Bancare (AVAB) în perioada 2001-2003 şiministru al controlului (perioada 2003-2004), spunea la un seminarZF că românii din străinătate au economii totale de 50 de miliardede dolari.

Studiul realizat de Fundaţia Soros România şi InternationalAgency for Source Country Information va fi supus unei dezbaterijoi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO