Eveniment

Sucu catre Vladescu: Pentru oamenii nostri restructurarea nu a fost dureroasa? Cum comentati?

Sucu catre Vladescu: Pentru oamenii nostri restructurarea nu a fost dureroasa?
01.04.2010, 23:59 25

Statul ar trebui sa reduca in sfarsit cheltuielile salariale asacum mediul privat a concediat oameni si a redus salarii inca deanul trecut, spune omul de afaceri Dan Sucu, proprietarul grupuluide firme de mobila Mobexpert, insa ministrul finantelor SebastianVladescu inca e in cautarea unor solutii de restructurare apersonalului in sectorul public fara risc de instabilitate socialasi apoi politica.
"Lucrurile stau totusi diferit in sectorul bugetar pentru ca dacaar fi sa plece 40.000 de oameni intr-o zi ar fi un soc. La fel,daca am stabili ca reducem salariile cu 20% ar fi un risc marepentru stabilitatea sociala si politica. Trebuie gasite solutii incare reducerile de cheltuieli salariale sa fie facute cu risc deperturbare sociala cat mai mic", afirma Vladescu, fara a oferidetalii privind posibile astfel de solutii.
El a participat ieri impreuna cu Dan Sucu la o editie speciala asedintelor redactionale ZF Expert in care cititorii experti indomeniile lor de activitate discuta sumarul zilei.
"Si sectorul de stat trebuie sa se adapteze la realitatile zilei,asa cum a facut-o deja sectorul privat. Ceea ce ma sperie estefaptul ca vad multe persoane cu coeficient de inteligenta bun dinsectorul de stat si ale caror rezultate sunt modeste cand e vorbade aceasta adaptare", a spus reprezentantul mediului debusiness.
In replica, Vladescu l-a invitat sa vina in administratia publicasa vada "cat de mare este distanta intre vointa si putinta", lamijloc intrand "acceptabilitatea sociala" a unor masuri dure. Sucui-a raspuns insa ca o asemenea pozitie sugereaza ca angajatii dinsectorul de stat ar fi mai importanti decat cei din sectorulprivat, care au plecat in somaj cu sutele de mii fara sa mai fieamenintata stabilitatea sociala. "Pentru oamenii nostrirestructurarea nu a fost dureroasa?".
Deocamdata, ministrul finantelor nu poate decat sa admita ca"neajustarea sectorului public in 2009 a fost o eroare". El si-apreluat mandatul in decembrie 2009. Pana acum, guvernul Boc s-aferit sa vorbeasca concret despre amploarea concedierilor necesarein sectorul bugetar. Primele decizii concrete au fost luate lacaile ferate, dar a fost nevoie sa vina la Bucuresti seful FMIDominique Strauss-Kahn sa spuna ca somajul va continua sa creascain Romania in lunile urmatoare.
"Acceptabilitatea sociala" este complicata de faptul ca economianu-si revine. "In trimestrul I a fost mult mai putin bine decat nedoream. Inca mai sper sa avem crestere economica in acest an", aspus Vladescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO