Eveniment

Sumele intrate de la UE în bugetul consolidat au crescut cu 50%

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Iulian Anghel

29.04.2015, 00:00 85

Veniturile la bugetul consolidat din sumele nerambursabile primite de la UE au crescut în primele trei luni ale anului cu 52%, până la 1,3 miliarde  de lei, faţă 878 mil. lei intrate în buget în primel trei luni ale lui 2014. În aceeaşi vreme, cheltuielile bugetului general consolidat pentru proiectele cu finanţare din fondurile nerambursabile ale UE au crescut cu 33,5%, până la 2,1 miliarde de lei, ceea ce arată o procupare serioasă a administraţiei faţă de situaţia absorbţiei fondurilor UE – sub 55% declaraţii de cheltuieli transmise la Bruxelles (raportat la totalul fondurilor alocate României de 19 mld. euro), cu câteva luni înainte de încheierea exerciţiului financiar 2007 – 2013.

Guvernul a decis recent că proiectele care pot beneficia de fonduri UE vor fi  finanţate de la bugetul de stat, iar dacă pentru unele sume Comisia Europeană nu va accepta decontarea, atunci acestea vor fi adăugate la deficitul bugetar. România a transmis la Bruxelles cereri de rambursare pentru doar 10,1 mld. euro adică 53% din totalul fondurilor de 19 mld. euro alocate ţării în acest exerciţiu financiar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO