Eveniment

Suntem printre primii in UE la capitolul taxe aferente tranzactiilor imobiliare

Suntem printre primii in UE la capitolul taxe aferente tranzactiilor imobiliare

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei: Piata notariala este una dintre cele mai inchise din Romania. Situatia in Romania este mult mai grava decat in Uniunea Europeana, unde exista, de asemenea, preocupare pentru acest sector

30.10.2009, 00:00 61

Romania se claseaza pe locul cinci in functie de comisionulplatit agentului imobiliar si pe locul sapte dupa taxele notarialela nivelul Uniunii Europene, conform unui studiu realizat deautoritatea de concurenta pentru 21 de state membre, luand cazulunei tranzactii de 100.000 de euro.

Media la nivelul tarilor analizate a comisionului pentru agentiaimobiliara este de 3.764 de euro, iar a taxelor notariale intr-otranzactie imobiliara de 100.000 de euro este de 916 euro. Preturimari pentru consumatori este unul dintre indiciile unor practicianticoncurentiale intr-o piata, precum suprareglementarea saubariere la intrarea pe piata.

"Piata notariala este una dintre cele mai inchise din Romania.Situatia in Romania este mult mai grava decat in Uniunea Europeana,unde exista, de asemenea, preocupare pentru acest sector", adeclarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Notarii fac legea

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania stabilesteanual numarul persoanelor care pot intra in aceasta profesie, iarprin lege sunt stabilite grile de onorarii minime, doua practiciconsiderate de autoritate anticoncurentiale.

Notarul public Miruna Popescu apreciaza ca toate celelalteprofesii similare celei de notar, precum cea de avocat, sunt la felde reglementate si ca e normal sa fie o selectie la intrarea inaceasta piata. "Numarul notarilor publici a crescut de la 50 denotari cati erau in 1995 la peste 2.000 in prezent. Anul trecut aufost mai mult de 200 de notari noi, tineri, care au inceput sa-sidesfasoare activitatea. Acest lucru este departe de a putea spuneca este o piata inchisa. In ceea ce priveste tarifele practicate,acestea sunt stabilite prin lege", a declarat ea.

Potrivit analizei realizate de Consiliul Concurentei, povara pecare un roman o suporta cu taxele notariale pe care le platesteintr-o tranzactie imobiliara este mult mai mare decat in alte stateeuropene ca pondere din valoarea tranzactiei, ajustata cu venitulmediu.

Servicii scumpe

Romania este alaturi de Ungaria, singura tara din statele membreanalizate care are un procent de peste 5% al costurilor serviciilornotariale, exprimate ca procent din valoarea tranzactiei, peexemplul unei locuinte de 100.000 de euro, achizitionata inproportie de 70% printr-un credit bancar.

Procentul este de patru ori peste media europeana, de 14 ori maimare decat in Germania, de cinci ori mai mare decat in Franta si desase ori decat in Austria sau Spania. Consiliul Concurenteirecomanda reducerea tarifelor cu 15% prin eliminarea taxei pentruredactarea contractelor si utilizarea de contracte standardizate,care ar duce la economii de 15-30 mil. euro anual, potrivit luiChiritoiu.

"O astfel de reducere a onorariilor de referinta este posibila,fapt dovedit si de recenta reducere a nivelului acestora cu 30%pentru clientii persoane fizice care achizitioneaza o locuinta prin«Prima casa»", spun reprezentantii institutiei.

Concurenta a finalizat investigatia de pe piata imobiliara,declansata in aprilie 2008, insa nu poate da amenzi pentru ca arinsemna sa treaca peste cadrul legislativ care reglementeaza piatanotarilor.

Concurenta ii ia la tinta

Puncte slabe ale celor care presteaza servicii conexetranzactiilor imobiliare

Notarii

  • Sunt suprareglementati.
  • Au tarife prea mari.
  • Grad scazut de protectie a consumatorului.

Agentii imobiliari

  • Comisioane rigide (sub forma de procent din tranzactie, ceea cedetermina vanzatorii sa negocieze un pret mai mare).

Geodezii

  • Riscuri anticoncurentiale legate de atitudinea AgentieiNationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).

Evaluatorii

  • Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania domina piataevaluatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO