Eveniment

​Surpriză de proporţii. Cel mai bogat chinez este în spatele filmului american care a luat Oscar-ul în acest an

​Surpriză de proporţii. Cel mai bogat chinez este în...

Autor: Dan Grigore Ivan

05.03.2016, 12:03 18769

Filmul Spotlight, cel care a luat Oscar-ul pentru cel mai bun film în 2016, a fost produs de firma Open Road, o filiala a reţelei americane de cinema AMC Entertainment, în spatele căreia se află cel mai bogat chinez, miliardarul Wang Jianlin. Într-o declaraţie făcută imediat după luarea Oscar-ului, reprezentanţii companiei  au declarant că premiul marchează cea mai mare recunoaştere primită de o companie chineză în lumea globală a filmului.

Într-un articol realizat de Financial Times, ce încearcă să facă un portret al celui mai bogat chinez în acest moment, a cărui avere este estimată la 28 miliarde de dolari, obţinute din afacerile imobiliare, publicaţia subliniează, în ciuda investiţiilor masive din întreagă lume, profilul media rezervat pe care încearcă să îl menţină omul de afaceri.
Wang Jianlin, cel mai bogat om din Asia, este preşedintele Dalian Wanda Group, companie ce deţine un pachet imobiliar impresionant: 21 de milioane de metri pătraţi, 134 de mari centre comerciale, 82 de hoteluri de lux, 213 cinematografe, 99 de mall-uri şi 54 de centre de karaoke în China. 
 
 
AMC se află în tratative pentru cumpărarea Carmike Cinemas, tranzacţie ce ar transformă compania deţinută de Wanda Group în cea mai mare companie ce administrează un lanţ cinematografic din Statele Unite, surclasând Regal Entertainment Group care deţine poziţia de lider în momentul de faţă. În prezent, AMC administrează 5 425 de ecrane, Carmike 2954, iar Regal Entertainment Group 7 334.După achiziţia AMC Theaters în 2012 şi Carmike în 2016, Wanda Group devine cel mai mare proprietar de cinematografe din lume, nu doar din Statele Unite.
 
AMC s-a angajat să plătească $30/acţiune într-o tranzacţie ce se va situa la un nivel de 1,1 miliarde de dolari.
Nu este singură tranzacţie interesantă venită din partea unei companii chineze, China National Chemical Corp.  oferind 43 de miliarde de dolari pentru a cumpără compania elveţiana de pesticide Syngenta AG, ceea ce ar putea deveni cea mai mare achiziţie chineză de până acum, notează The Wall Street Journal.
 
Jianlin, 61 de ani, mai deţine 20% din echipa de fotbal spaniolă Atletico Madrid şi este omul din spatele mini-Hollywood-ului de 8 miliarde de dolari din oraşul Qingdao.
Conglomeratul chinez, fondat în 1988, a avut în 2014 o cifra de afaceri de 40 de miliarde de dolari şi active în administrare în valoare de 86 de miliarde, oferind 110 000 de locuri de muncă.
Pentru a susţine această goana a achiziţiilor, companiile lui Wang Jianlin au fost nevoite să se împrumute masiv, ceea ce a atras semne de întrebare asupra sustenabilităţii acestor ambiţii financiare ale grupului. Jianlin a primit o lovitură dura din partea agenţiilor de rating Standar&Poor’s şi Fitch ce au retrogradat Dalian Wanda Commercial Properties la categoria “junk”. 
Totalul datoriilor Dalian Wanda Commercial Properties însumează de 6,5 ori nivelul câştigurilor înainte de dobânzi, taxe, depreciere sau amortizare, notează Financial Times.
 
Piaţă chineză de cinema a crescut cu 49% în 2015 până la 6,78 miliarde anul trecut, clasându-se pe locul doi în lume, după Statele Unite ale Americii.
Industria cinematografică americană a vândut în 2014, 1,27 miliarde de bilete, a oferit 1,9 milioane de locuri de muncă, contribuind cu 16 miliarde de dolari la bugetul federal. Acest sector se poate mândri cu o balanţă comercială extraordinară, exportă de 6 ori mai mult decât importă.
Filmul Spotlight, lansat pe 6 noiembrie 2015, ce descrie povestea unei anchete jurnalistice spectaculoase, a avut un buget de 20 de milioane de dolari şi încasări de 63 milioane de dolari până în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO