Eveniment

Sute de apartamente nevandute in Bucuresti. Isi mai permit dezvoltatorii sa scada preturile? Cum comentati?

Sute de apartamente nevandute in Bucuresti. Isi mai permit dezvoltatorii sa scada preturile?
09.03.2010, 23:10 131

Guvernul a trasat niste linii destul de clare in ceea cepriveste preturile apartamentelor: garantie pentru un credit de55.000 - 60.000 de euro si TVA de 5% pentru preturi mai mici de380.000 de lei (circa 92.000 de euro).

Ce se intampla cu apartamentele ale caror preturi depasescaceste valori? TVA-ul este de 19% pentru intreaga suma (la unapartament de 380.000 de lei platesti TVA 19.000 lei, in timp ce laun apartament cu 1.000 de lei mai scump platesti un TVA de 72.000de lei, respectiv 19% pentru intreaga suma), in timp ce pentru abeneficia de un credit prin programul "Prima casa" este necesar unavans de 40% daca pretul depaseste 90.000 de euro.

Ce spune un dezvoltator care a finalizat un proiect in care maiare spre vanzare 380 de apartamente, in special de trei camere, alcaror pret porneste de la 100.000 de euro?

"In Bucuresti este un stoc destul de mare de apartamentefinalizate pe care oamenii nu le pot cumpara. Guvernul ar trebui sasprijine achizitia acestor apartamente, deoarece pana in momentulin care acestea vor fi vandute, bancile nu vor acorda altefinantari, astfel ca nu vor fi realizate alte proiecte. De scazutsi mai mult preturile este aproape imposibil, deoarecedezvoltatorii nu mai au margi-

ne de manevra: au construit la costurile din 2007 pe terenuricumparate la preturi mari", spune Avi Shloush, directorul generalal firmei care a realizat ansamblul Doamna Ghica Plaza. El spune caa vandut in ultimele patru luni circa 30 de apartamente, desi sperala un ritm de "un apartament pe zi", care sa ii permita epuizarealocuintelor pana la sfarsitul acestui an.

Shloush admite ca studiile facute in urma cu trei-patru ani,care indicau faptul ca bucurestenii vor sa cumpere apartamentespatioase, de trei sau patru camere, nu au luat in calcul si sumelepe care potentialii clienti le au disponibile pentru astfel deachizitii. In acest caz, este de asteptat ca urmatoarele proiectesa cuprinda in special garsoniere si apartamente cu doua camere,mai usor de cumparat.

Proiectul Doamna Ghica Plaza a fost finantat printr-un credit dela Alpha Bank, iar printre actionarii minoritari se numara si DanPascariu, presedintele UniCredit Tiriac, si dramaturgul AdrianLustig.

"Interesul bancii nu este sa vada dezvoltatorii intrand infaliment, mai ales dupa ce au finantat un proiect pana la capat, lacare constructia a fost finalizata", spune Shloush, cu privire ladisponibilitatea bancilor de a esalona creditele acordate pentruconstructie.

Pana la stabilizarea economiei insa, respectiv momentul in caresentimentul general al consumatorilor va fi unul pozitiv, piataapartamentelor va continua sa se zbata undeva intre frica celorcare ar cumpara, dar asteapta sa mai scada si pragmatismuldezvoltatorilor de a nu trece preturile dincolo de barierarosie.

Recesiunea economica si-a lasat puternic amprenta asupradeciziei de a achizitiona o locuinta, ducand astfel la o scadere anumarului de tranzactii si implicit a preturilor care au fostreduse cu aproape 50% pe parcursul ultimilor doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO