Eveniment

Tabără scoate de la naftalină proiectul canalului de irigaţie Siret-Bărăgan

Tabără scoate de la naftalină proiectul canalului de irigaţie Siret-Bărăgan

Valeriu Tabără

Autor: Gabriel Razi

10.05.2011, 23:45 790

Ministrul agriculturii Valeriu Tabără a prezentat ieri proiectulîn parteneriat public-privat al canalului de irigaţie Siret-Bărăganîn valoare de 3,6 mld. euro, însă nu a venit cu date mai concreteprivind numele unui investitor străin interesat de proiect saumodul în care va fi exploatat canalul.

"Este un obiectiv major de investiţii început înainte de 1989pe care l-am readus în actualitate. Dacă luăm cele patru etape deconstrucţie la nivelul costurilor bazate pe preţurile din 2003,ajungem la un cost total de 3,6 miliarde de euro pentru întregproiectul", a declarat ieri Valeriu Tabără.

În ultimul deceniu aproa­pe fiecare ministru, premier saupreşedinte a venit cu proiecte investiţii majore, însă niciunuldintre aceştia nu a trecut de faza de declaraţii. Ieri a fostrândul ministrului Valeriu Ta­bără să îşi prezinte proiectul,acesta venind cu estimări de cost la preţuri din 2003.

Dacă va fi finalizat, ca­na­lul Siret-Bărăgan va deveni cel maiimportant proiect de in­ves­tiţii în agricultură al Ro­mâniei dinultimii 20 de ani. Canalul, care ar trebui să aibă o lungime de 200de kilometri şi ar urma să străbată judeţele Vrancea, Brăila, Buzăuşi Ialomiţa, face parte din lista celor 17 proiecte în PPPprezentate recent de Guvern. Con­strucţia acestui canal de irigaţiia fost începută în timpul comu­nismului în urmă cu 25 de ani, cândau fost finalizaţi 11 kilo­metri plus amenajările adiacente, iar peo distanţă su­pli­mentară de 50 de kilometri s-au făcut lucrări,dar acestea nu sunt finalizate. În condiţiile estimărilor actualeprivind costu­rile, valoarea proiectului ar egala-o pe cea aautostrăzii Sibiu-Piteşti, alt proiect propus pentru parteneriatulde tip PPP, sau ar reprezenta jumătate din preţul construiriireactoarelor trei şi patru ale centralei nucleare de laCernavodă.

Rămân semne de întrebare

Toate parteneriatele private propuse de autorităţi până înpre­zent au ridicat semne de întrebare privind modul în care vor fifinanţate respectivele proiecte, ce tip de parteneriat va fi ales,cu ce va veni statul român sau cum vor genera profit aces­teproiecte pentru ca investitorii să îşi recupereze investiţia.

Florian Niţu, managing partner în cadrul casei de avocaturăPopovici, Niţu & Asociaţii, spune că din punct de vederejuridic proiectul canalului de irigaţie Siret-Bărăgan este viabilîn condiţiile modificărilor recente aduse de Guvern cadruluilegislativ al parteneriatelor public-privat.

"Proiectul se poate face, însă rămâne problema privindfinanţarea investiţiei şi rămân semne de întrebare privindfuncţionalitatea legislaţiei atâta timp cât nu a fost finalizatniciun astfel de proiect până în prezent", explică Niţu.

Plus în agricultură de 120 mil. euro pe an

Dacă ar fi realizat şi ar deveni funcţional, canalulSiret-Bărăgan ar permite irigarea unei suprafeţe de 700.000 dehectare de teren agricol, conform estimărilor MADR, ceea ce arînsemna o creştere de circa 200% de la cele 400.000 de hecareirigate în prezent.

Irigarea celor 700.000 de hectare de teren agricol ar puteaaduce creşterea recoltelor de grâu sau porumb cu 330.000 de tone,respectiv 513.000 de tone pe lângă creşteri şi pentru recoltele defloarea soarelui, furaje, fructe sau struguri. Echivalentul în banial acestor sporuri de producţie s-ar putea ridica la 120 demilioane de euro, la preţurile actuale pe pieţele internaţionale,potrivit MADR.

Cu ajutorul acestui proiect ministrul Valeriu Tabără speră că vatransforma România în exportator de produse agro-alimentare, însăavând în vedere creşterea valorică anuală a producţiei agricole cu120 de milioane de euro acest lucru este puţin probabil. Anultrecut România a înregistrat un deficit comercial de circa 700milioane de euro pentru produsele agro-alimentare, exporturileridicându-se puţin peste 3 miliarde de euro în timp ce importurileau avut o valoare de circa 3,7 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO