Eveniment

Tabără susţine făţiş plantele modificate genetic în România

Tabără susţine făţiş plantele modificate genetic în România

Valeriu Tabără, ministrul agriculturii: Avem soiurile de soia pregătite la Turda şi Fundulea. Mai trebuie doar să transferăm genele şi cred că n-ar fi chiar o problemă ca să le obţinem

Autor: Liviu Iancu - Mediafax

07.04.2011, 23:52 133

Ministrul agriculturii Valeriu Tabără a declarat ieri că Româniaface demersuri la Uniunea Europeană pentru a putea cultiva şiexporta din 2012 soia modificată genetic.

Plantele modificate genetic (OMG - organisme modifi­categenetic) sunt plante a căror structură ADN (aciddezoxi­ribonucleic), o structură din cadrul celule­lor care conţineinformaţiile care asigură dezvoltarea oricărui organism, estemodificată pentru a rezista la anumite pesticide.

Astfel, buruienile sunt mult mai uşor de eliminat din cultură.În cazul plantelor normale, fermierii extrag buruienile manual,mecanic sau cu ajutorul pesticidelor. Problema este că pesticidelepeste o anumită limită afectează chiar planta, iar plantelemodificate genetic sunt construite astfel încât să reziste fărăprobleme la anumite pesticide care elimină doar buruienile.

Astfel, seminţele acestor plante modificate genetic se vând lapachet cu pesticidele de către mari companii. Majoritateafermierilor europeni nu sunt de acord cu această practică, pentrucă susţin că pierd controlul. Cei care decid să planteze soia sauporumb modificat genetic nu pot folosi sămânţă de la vechearecoltă, ci trebuie să o cumpere în fiecare an de la giganţi caMonsanto sau Piooner.

"Facem toate demersurile şi sperăm să avem anul acesta acordulUniunii Europene. Eu sper ca în 2012 să avem deschiderea spreaceastă cultură", a spus Tabără la conferinţa Mediafax Talks aboutGMOs - "Ade­vărul despre organismele modificate genetic".

El a adăugat că soia ar reprezenta un pas important pentruîntărirea capacităţii de export a României.

Potrivit ministrului, România consumă anual 500.000 de tone desoia, iar capacitatea de producţie este de 2 milioane de tone.Diferenţa de 1,5 milioane de tone ar putea fi destinatăexportului.

"Dar ar fi păcat să exportăm soia brută. Trebuie să exportămpreparate, şrot, ulei de soia şi extracte din soia. Nu trebuie săexportăm soia brută şi s-o exploateze alţii", a afirmat Tabără.

El a precizat că România ar putea exporta soia în toată lumea,cu excepţia SUA şi Brazilia, ţări renumite ca mari producătoare îndomeniu.

"Avem soiurile de soia pregătite la Turda şi Fundulea. Maitrebuie doar să transferăm genele şi cred că n-ar fi chiar oproblemă ca să le obţinem", a mai spus ministrul agriculturii.

El a afirmat ieri că România pierde anual aproape un miliard deeuro pentru că nu cultivă soia modificată genetic.

Conform legislaţiei UE în domeniu, autorizarea cultivăriiplantelor modificate genetic şi autorizarea importurilor de OMG dinţări terţe se realizează la nivel comunitar, în procedura de votfiind implicate toate cele 27 de state membre ale UE.

Opozanţii organismelor modificate genetic (OMG) nu au bazăştiinţifică şi sunt stimulaţi de interese economice şi politice, amai declarat ministrul agriculturii.

"Există în spate o luptă teribilă în acest domeniu. Suntinterese politice foarte multe pentru necultivarea OMG. Pe de altăparte, sunt şi interese economice. Aţi văzut, atunci când vorbeştide milioane de tone de pesticide care nu se vor mai aplica,înseamnă un sector întreg", a spus Tabără.

El afirmase anterior că plantele modificate genetic limiteazăconsumul de îngrăşăminte.

Ministrul a adăugat că îi sfătuieşte pe cei care se opuncultivării OMG să ia în considerare studiile ştiinţifice şi oricedecizie pe care o vor lua să aibă la bază o cercetareştiinţifică.

Agricultura nu poate fi construită cu pesticide, care suntdăunătoare populaţiei, în schimb plantele modificate genetic reducconsumul de îngrăşăminte.

El a adăugat că plantele modificate genetic limi­tează consumulde îngrăşaminte.

Potrivit ministrului, din cauza pesticidelor pe anumite terenuriau apărut inclusiv buruienile.

Referitor la o cablogramă Wikileaks în care era acuzat că ar fifăcut spionaj pentru Monsanto, o mare companie de producţie deplante modificate genetic, ministrul a declarat că îl onoreazătitulatura de "spion".

"Mă onorează să fiu spion, mai ales pentru o companie mare. Dacăaş fi fost spion, aş fi fost şi eu mai deştept", a mai spusministrul.

Potrivit unor cablograme Wikileaks, citate de presă, Tabără -descris ca unul dintre cei mai influenţi susţinători aiorganismelor modificate genetic - le-ar fi transmis oficialiloramericani că de anul viitor soia modificată genetic va fi prezentăîn magazinele româneşti.

El a încheiat discursul spunând că a vorbit probabil cum sespunea "prin telegramele alea" şi anume "cu credinţă şisinceritate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO