Eveniment

Tânărul de 25 de ani care a făcut site-ul de recrutare pentru angajările de la stat: „Domnule prim-ministru, lipseşte transparenţa pomenită de 23 de ori în Programul de guvernare!“

Tânărul de 25 de ani care a făcut site-ul de recrutare pentru angajările de la stat: „Domnule prim-ministru, lipseşte transparenţa pomenită de 23 de ori în Programul de guvernare!“

Cristian Botan: Deşi Programul de guvernare este just prin dezideratele pe care le expune, el rămâne perfect inutil în absenţa unor acţiuni concrete de transparentizare a activităţii guvernamentale

Autor: Adelina Mihai

05.10.2012, 00:07 11434

Cristian Botan, tânărul doctorand de 25 de ani care a lansat anul acesta un site de recrutare care centralizează toate posturile vacante din instituţiile statului, a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, prin care îi solicită o transparentizare a activităţii guvernamentale, măsură promisă de actualul gu­vern la primirea votului de învestitură. PublicJob.ro, proiectul pe care Botan l-a lansat în luna martie după o investiţie de doar 500 de euro, reuneşte toate posturile vacante scoase la concurs de instituţiile publice şi care au fost publicate în Monitorul Oficial.

"Am observat, domnule prim-ministru, că pentru concursul de director executiv al Camerei Agricole Judeţene Iaşi a fost modificată condiţia specifică de studiu în aşa fel încât unul dintre candidaţii anterior respinşi să devină acum eligibil pentru concurs şi, ulterior, chiar să-l câştige (paradoxal, fiind unicul înscris). Am mai observat şi că la Sibiu, spre exemplu, pentru un post temporar la Instituţia Prefectului, perioada de depunere a dosarelor a fost stabilită la 3 zile în contextul în care legislaţia prevede un minim de 8", exemplifică Botan în scrisoarea deschisă transmisă la mijlocul acestei săptămâni premierului Ponta.

El a mai spus că unul dintre aspectele "perfect ignorate" de instituţiile publice este prevederea privind obligativitatea ce revine fiecărei autorităţi şi instituţii publice de a publica pe pagina proprie de internet (atunci când aceasta există) anunţurile de posturi vacante.

"De aceea, deşi Programul de guvernare este just prin dezideratele pe care le expune, el rămâne perfect inutil în absenţa unor acţiuni concrete de transparentizare a activităţii guvernamentale", mai scrie el. Botan a reamintit premierului, printre altele, că în programul de guvernare cuvântul "transparenţă" apare de 23 de ori şi că s-a folosit şi sintagma "toleranţă zero faţă de corupţie şi clientelism".

În scrisoarea către premier, Cristian Botan argumentează "nevoia unei schimbări", promisă de guvernul Ponta în cele 53 de pagini ale programului de guvernare şi propune o serie de măsuri concrete pentru combaterea "nepotismului" şi "clientelismului" în domeniul recrutării în sectorul public, în domeniul în care tânărul a reuşit să îşi facă un business.

El propune, printre altele, obligativitatea instituţiilor finanţate din bani publici de a trans­mite către Monitorul Oficial toate anun­ţurile de posturi vacante (funcţionar şi personal contractual) cu minimum 10 zile înainte de depunerea dosarelor, obligativitatea candida­ţilor la o funcţie publică de a declara, pe propria răspundere, că nu sunt rude sau afini cu alt­cineva angajat în acea instituţie şi crearea unui registru online care să cuprindă date despre fiecare angajat plătit din banii publici.

Click aici pentru a citi scrisoarea în întregime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO