Tânărul de 25 de ani care a făcut site-ul de recrutare pentru angajările de la stat: „Domnule prim-ministru, lipseşte transparenţa pomenită de 23 de ori în Programul de guvernare!“

5 oct 2012 Autor: Adelina Mihai

Tânărul de 25 de ani care a făcut site-ul de recrutare pentru angajările de la stat: „Domnule prim-ministru, lipseşte transparenţa pomenită de 23 de ori în Programul de guvernare!“

Cristian Botan: Deşi Programul de guvernare este just prin dezideratele pe care le expune, el rămâne perfect inutil în absenţa unor acţiuni concrete de transparentizare
a activităţii guvernamentale

Cristian Botan, tânărul doctorand de 25 de ani care a lansat anul acesta un site de recrutare care centralizează toate posturile vacante din instituţiile statului, a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, prin care îi solicită o transparentizare a activităţii guvernamentale, măsură promisă de actualul gu­vern la primirea votului de învestitură. PublicJob.ro, proiectul pe care Botan l-a lansat în luna martie după o investiţie de doar 500 de euro, reuneşte toate posturile vacante scoase la concurs de instituţiile publice şi care au fost publicate în Monitorul Oficial.

"Am observat, domnule prim-ministru, că pentru concursul de director executiv al Camerei Agricole Judeţene Iaşi a fost modificată condiţia specifică de studiu în aşa fel încât unul dintre candidaţii anterior respinşi să devină acum eligibil pentru concurs şi, ulterior, chiar să-l câştige (paradoxal, fiind unicul înscris). Am mai observat şi că la Sibiu, spre exemplu, pentru un post temporar la Instituţia Prefectului, perioada de depunere a dosarelor a fost stabilită la 3 zile în contextul în care legislaţia prevede un minim de 8", exemplifică Botan în scrisoarea deschisă transmisă la mijlocul acestei săptămâni premierului Ponta.

El a mai spus că unul dintre aspectele "perfect ignorate" de instituţiile publice este prevederea privind obligativitatea ce revine fiecărei autorităţi şi instituţii publice de a publica pe pagina proprie de internet (atunci când aceasta există) anunţurile de posturi vacante.

"De aceea, deşi Programul de guvernare este just prin dezideratele pe care le expune, el rămâne perfect inutil în absenţa unor acţiuni concrete de transparentizare a activităţii guvernamentale", mai scrie el. Botan a reamintit premierului, printre altele, că în programul de guvernare cuvântul "transparenţă" apare de 23 de ori şi că s-a folosit şi sintagma "toleranţă zero faţă de corupţie şi clientelism".

În scrisoarea către premier, Cristian Botan argumentează "nevoia unei schimbări", promisă de guvernul Ponta în cele 53 de pagini ale programului de guvernare şi propune o serie de măsuri concrete pentru combaterea "nepotismului" şi "clientelismului" în domeniul recrutării în sectorul public, în domeniul în care tânărul a reuşit să îşi facă un business.

El propune, printre altele, obligativitatea instituţiilor finanţate din bani publici de a trans­mite către Monitorul Oficial toate anun­ţurile de posturi vacante (funcţionar şi personal contractual) cu minimum 10 zile înainte de depunerea dosarelor, obligativitatea candida­ţilor la o funcţie publică de a declara, pe propria răspundere, că nu sunt rude sau afini cu alt­cineva angajat în acea instituţie şi crearea unui registru online care să cuprindă date despre fiecare angajat plătit din banii publici.

Click aici pentru a citi scrisoarea în întregime.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.10.2012

 
Cuvinte cheie:
Cristian Botan
, site de recrutare
, angajări de la stat
, Victor Ponta
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 21 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (21):
Christian 67 - 21 decembrie 2012, 09:14

20 de persoane care habar nu au despre ce vorbesc si care nu stiu ca toate informatiile despre posturile vacante din sectorul public se gasesc la Agentia Nationala a Functionarului Public(anfp). Ce a facut baiatu" asta tare? A copiat de pe un site public niste informatii si le-a pus pe un site privat. Mare realizare monsher. A mai cheltuit si 5oo de euro de la taticu si mamica .Bravos!

Alina - 09 octombrie 2012, 09:58

Adevarat!! Simplu si concis! Felicitari Cristian! Toate aceste aspecte sunt stiute, insa, cand sunt punctate atat de concret si cu solutii clare de rezolvare, ca semnal de alarma tras de catre cetateni de onoare ca acest domn Cristian Botan, ar trebui sa ii faca pe guvernanti sa le fie rusine daca nu il ia in considerare, din doua motive esentiale: institutiile statului sunt platite din bani publici si, al doilea motiv, este programul de guvernare care constituie angajamentul politicianului in fata natiunii...Daca politicianul nu respecta cetateanul, nu respecta nici programul continand acele cuvinte absolut normale privind transparenta, corectitudinea, etc...Daca nu se respecta angajamentul si trendul programului de investitura, inseamna ca nu sunt reprezentate interesele poporului sau, nu face faţă…ca atare, onoarea de a se retrage…ar fi solutia…Insa sa vorbim despre onoare si ce e aceea?…Probabil ca atunci cand e vorba de politica, onoarea incurca si nici…

Iulia - 08 octombrie 2012, 12:51

Felicitari pentru curaj si initiativa!!! M am bucurat foarte mult cand am descoperit acest site..este pentru prima data cand vad postate locuri vacante la stat.Acum..sper sa si functioneze acest sistem de recrutare..si sa nu se impiedice de aceleasi vechi practici comuniste..de angajare a rudelor si cunostintelor. Foarte reusita scrisoarea..iar finalul extraordinar!!! Mult succes!

Petronius. - 06 octombrie 2012, 17:24

Nu ma astept ca Domnul Botan sa reuseasca schimbarea mentalitatii demagogice, dar demersul Domniei sale este unul remarcabil. Daca ar exista cel putin 20 de asemenea oameni in Romania, atunci lucrurile ar incepe sa se miste.

Vi se pare mult 20 ?! mie chiar si unul de asemenea calibru mi se pare mai mult decat meritam.

Mac - 06 octombrie 2012, 07:26

Acestia sunt oamenii de care avem nevoie in politica! Din pacate, tocmai din cauza clamatei lipse de transparenta, ei raman in umbra smenarilor, lichelelor si clientelei de partid!!!

Ogo Pogo - 06 octombrie 2012, 00:06

Iti doresc mult succes in continuare.
Ideea e foarte buna si pune degetul exact pe rana.
Romania va ajunge departe cand generatia comunistilor ne va lasa in pace sa facem afaceri online.

Julius - 05 octombrie 2012, 23:44

Credeti ca Ponta nu știe ? Băiatul e curajos dar nu faci treaba cu revoluționarii, l-am mai văzut si pe Orosanu dezinvolt dar a sfârșit fiind acuzat ca a furat documente, trebuie răbdare si ambitie sa scimbi ceva

Stefan - 05 octombrie 2012, 23:26

Dle Botan, sicrisorica este perfecta..cat despre aplicarea proiectului aici este ceva mai greu petru relationarile din Romania.Despre site va pot spune..noroc cu wordpresu ;-)
bafta !

CHIORU BETIV - 05 octombrie 2012, 22:52

TOTUSI,BAIATU ASTA,NU ARE CUM SA ISI SCOATA IN VECI AIA 500 DE EURO INVESTITI,DAPAI SA FACA PROFIT,SAU SA TRAIASCA DIN EL,ATATA TIMP CAT CHIORU BETIV TRAIESTE.

gabriel - 05 octombrie 2012, 22:36

Mie mi-a placut formula de final:
" Vă rog să agreați expresia înaltei mele considerații". Pe cuvant ca e sublim.
Adica pe intelesul comun un ins capabil respecta maxim un incapabil. Public. Nu e o sublima ironia. Probabil ca flacaul Botan s-a gandit mult pana a scris finalul si probabil si-a spus ca ipochimenul oricum nu va citi si nu va intelege, macar sa-si bata joc de el. Noi toti ar trebui sa solicitam lui Ponta sa incerce sa agreeze expresia inaltei noastre consideratiuni. Cu * in varf.

cosas - 05 octombrie 2012, 19:03

Bravo!.Sper ca va veni si vremea ca tinerii sa -si faca auzita vocea si ziarele sa le-o amplifice in asa fel incat sa numai auzim aceeasi porcarie in fiecare zi .BRAVO CRISTIAN!!

minaj - 05 octombrie 2012, 18:56

Felicitari! E bine ca mai sunt si tineri cinstiti , destepti si cu initiativa. Ar trebui ca mai multi sa ii urmeze exemplul iar el sa aduca la cunostinta publicului si presei toate 'derogarile' de la lege in favoarea unora. Poate cineva le va cerceta!

dan - 05 octombrie 2012, 16:26

"fiecare candidat la un post finanțat din bani publici va completa odată cu înscrierea în concurs o declarație pe proprie răspundere (cu trimitere către art. 292 Cod penal) prin care va face cunoscută orice relație de rudenie ori raport de afinitate cu persoane deja încadrate în instituția respectivă; concomitent, invalidarea oricărui candidat care ar urma să răspundă ierarhic direct unei rude ori afin;" acest lucru nu se vrea...daca intrati pe orice site al unei primarii si va uitati la declaratiile de avere vedeti cati sunt sot/sotie/copil/etc

Marcel - 05 octombrie 2012, 15:30

Un singur cuvant pentru D-ul Botan : "FELICITARI ", poate daca am fi toti ca si el am schimba ceva in tara asta.

Gheorghe - 05 octombrie 2012, 12:33

Poate Romania are totusi o sansa, prin acesti tineri inteligenti si dezinhibati, carora le pasa!!!
Felicitari, draga domnule Cristian Botan.

Radu - 05 octombrie 2012, 11:58

Felicitari Cristian Botan. Initiativa este demna de toata lauda.
"Fiecare popor are conducatorii pe care ii merita!" - Nicolae Iorga.
Daca fiecare facem un gest cat de mic, efectul se multiplica exponential si schimbarea vine. Niciodata nu este tarziu.

Anca - 05 octombrie 2012, 10:25

Bravo!!!!!!!!

BTG - 05 octombrie 2012, 10:09

Prietene candideaza la presedentie, eu te votez!

OP - 05 octombrie 2012, 09:26

Il felicit pe D-ul Cristian Botan pentru continutul scrisorii si pentru seriozitatea cu care a urmarit
evolutia site-ului in cauza, dar din pacate, cred ca aceasta scrisoare deschisa o sa ramana fara raspuns deoarece acest gen de site este incompatibil cu spiritul politic autohton.

Loredana Ladunca - 05 octombrie 2012, 08:51

Bravo! Cine are idei, solutii sau alte variante de cat,cum si cand trebuie facute lucrurile, sa prezinte caile si pasii de parcurs in acest sens!
Astfel de tineri vor schimba mentalitatea in care suntem prizonieri de zeci de ani...

Pagini: 1 2

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide