Eveniment

Tânărul Gabriel Bebeşelea va dirija muzicienii români pentru susţinerea Orchestrei de Tineret a UE

Tânărul Gabriel Bebeşelea va dirija muzicienii români...

Autor: Letitia Provian

20.05.2016, 08:49 125

În vârstă de doar 28 de ani, Gabriel Bebeşelea este deja recunoscut ca fiind „unul din cei mai talentaţi dirijori români ai ultimelor decenii" potrivit Jurnalului Festivalului George Enescu.

Admirat pentru entuziasm şi muzicalitate sa, reputaţia sa a crescut substanţial şi rapid în ultimii ani, fiind numit Dirijor Principal al Operei Naţionale Române Iaşi în 2011, Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat Sibiu în 2014, iar din stagiunea 2015-2016 îşi începe angajamentul cu Opera Naţională Română Cluj-Napoca. Începând cu septembrie 2016, va deveni şi Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania" din Cluj-Napoca. Pe lângă aceste posturi, dirijeaza regulat orchestre precum: Filarmonica „George Enescu", Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio etc.

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO) a anunţat că, aflată în al 40-lea an de existenţă, îşi va întrerupe activitatea începând cu dată de 1 septembrie 2016 din cauza lipsei de finanţare din partea UE. Timp de 38 ani, din anul 1976 şi până în 2013, EUYO a fost susţinută de către UE în calitate de Ambasador Cultural al Uniunii Europene.

Numeroşi artişti şi organizaţii culturale importante din intreaga lume şi-au exprimat public în ultimele zile susţinerea pentru EUYO şi continuarea finanţării de către UE a acesteia - printre aceştia numărându-se Sir Simon Rattle, Vasily Petrenko, Neville Marriner, Graffeneg Festival, Filarmonica din Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, London Symphony Orchestra, Gustav Mahler Jugendorchester, Wiener Sympkoniker, Irish Association of Youth Orchestras etc.

EUYO este un proiect muzical european care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene sub bagheta unor dirijori de faimă internaţională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice. Concertele şi turneele susţinute în întreaga lume, colaborarea cu personalităţi ale lumii muzicale şi nivelul excepţional de pregătire al muzicienilor au făcut din EUYO una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii.

Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestră, se organizează anual selecţii în fiecare ţară. Chiar şi membrii actuali ai orchestrei trebuie să se prezinte la audiţii pentru a-şi păstra locul. De asemenea, EUYO are o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră în timpul anului. În urma audiţiilor de la Bucureşti din februarie 2015, doi muzicieni români au fost selectaţi ca membri în Orchestra Europeană de Tineret - Theodor Antoniu Andreescu (violă) şi Sorin-Vlad Spasinovici (violă).

Începând cu anul 2010, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO