Eveniment

Tanasescu: Cota unica, pentru toate veniturile

16.09.2003, 00:00 31



Cota unica de impozitare de 23% se va aplica tuturor veniturilor cuprinse in sfera impozitului pe venitul global (IVG) utilizat in prezent, a declarat ieri ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu. Acest lucru inseamna ca si veniturile din chirii, peste un anumit plafon, cele din drepturi de proprietate intelectuala, veniturile din activitati independente sau pensiile care depasesc o anumita suma inca nestabilita, vor fi taxate cu aceeasi cota. Ministrul a mai spus sa in cursul zilei de ieri se lucra la definitivarea listei deducerilor in trepte regresive pana la zero, pe masura ce veniturile sunt mai mari. Deducerile trebuie sa compenseze pierderile inregistrate de cei care inca se incadreaza in prima transa de venituri impozitata cu 18%. Potrivit proiectului initial de Cod Fiscal, cota de 23% urma sa fie aplicata veniturilor care depasesc 28,8 milioane de lei.



Tot in cursul zilei de ieri, ministrul finantelor astepta un document din partea Fondului Monetar International in care acesta urma sa-si prezinte pozitia fata de intentia - surpriza a autoritatilor romane.



Tanasescu crede ca va obtine acordul de principiu al FMI fiind pregatit sa aduca si in zilele urmatoare argumentele necesare.



Problemele legate de introducerea cotei unice de impozit ar trebui clarificate pana joi astfel incat proiectul de Cod fiscal modificat corespunzator sa poata fi adoptat de guvern si trimis Parlamentului. Intarzierea finalizarii Codului tine in loc proiectul de buget pe 2004 care are nevoie de date clare privind incasarile din impozitul pe venit pe care se poate conta.



"Ideea de baza este simplificarea procedurilor pentru a aduce mai multi bani la buget. Nici o categorie sociala nu va avea de pierdut din aplicarea cotei unice", a afirmat Tanasescu.



Executivul a acceptat, saptamana trecuta, introducerea unei cote unice de impozit de 23% pentru veniturile persoanelor fizice, aceasta prevedere urmand sa fie introdusa in proiectul de lege privind Codului Fiscal.



In prezent, cotele de impozitare cresc progresiv, in functie de castigurile realizate. Treptele de impozitare sunt 18%, 23%, 28%, 34% si 40%. Valoarea pierderilor bugetare determinate de scaderea veniturilor obtinute din impozite este estimata la circa 5.000 miliarde de lei.



Proiectul Codului Fiscal, care va fi aplicat incepand cu anul viitor, pastreaza unele facilitati si introduce o serie de deductibilitati suplimentare la plata impozitului pe profit, reduceri ale cotei TVA la medicamente si unificarea actelor normative privind regimul accizelor.Actul normativ cuprinde 85-90% din impozitele si taxele din Romania. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO