Eveniment

Tanasescu: Cota unica poate creste daca e nevoie de bani

Tanasescu: Cota unica poate creste daca e nevoie de bani

Mihai Tanasescu: Bugetul va avea nevoie de resurse suplimentare pentru a putea sa faca fata scaderii de activitate din economie (Foto: Rompres)

02.11.2008, 19:45 28

Majorarea nivelului cotei unice de 16% pe o perioada determinata este una dintre optiunile prin care bugetul isi va putea acoperi anul viitor nevoia de resurse suplimentare pentru a face fata scaderii de activitate din economie, afirma Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI si fost ministru al finantelor in perioada 2000-2004.

In contextul campaniei electorale pentru alegerile generale, niciun partid nu a invocat o asemenea perspectiva.
"Politica de impozitare ar trebui sa tina cont de doua realitati: prima, legata de faptul ca bugetul va avea nevoie de resurse suplimentare pentru a putea sa faca fata scaderii de activitate, iar a doua legata de o mai buna colectare a veniturilor. Se poate avea in vedere fie o modificare a nivelului cotei unice pe o perioda determinata sau o modificare conceptuala, in sensul revenirii la un sistem progresiv, fara insa obligativitatea globalizarii veniturilor", a declarat Tanasescu intr-un interviu acordat ZF.
El spune ca oricare dintre aceste solutii trebuie bine explicata si motivata pentru ca gradul de conformare voluntara sa nu scada, ci dimpotriva sa existe o crestere in termeni reali a veniturilor bugetare.
Tanasescu afirma ca viitorul ministru de finante nu va avea o viata prea usoara. "Nu este o ecuatie simpla 'presiuni sociale versus criza financiara'. Este clar ca actuala criza financiara va cere unele sacrificii, unele masuri nepopulare. Rezolvarea tine de abilitatea viitorului guvern de a avea o majoritate puternica in Parlament pentru a putea introduce masuri de corectie si reforme."
In contextul agravarii crizei financiare internationale, el considera ca exista riscul "foarte important" ca unele companii sa nu poata sa-si asigure un roll-over (refinantare) al datoriei acumulate. "In general, datoria externa privata a crescut mult si cred ca aceasta este si cauza principala a ingrijorarii agentiilor de rating. Totodata, este adevarat ca rezervele BNR acopera aproape 100% stocul de datorie si deci nu este niciun pericol din acest punct de vedere. Un rol important il joaca insa factorul psihologic. In aceasta perioada tulbure 'zvonurile' pot crea panica si comportamente imprevizibile."
In acelasi timp, el spune ca semnalul singular dat de Standard & Poor's, chiar daca este precipitat, nu trebuie neglijat. "Cel mai important acum este tipul de comportament pe care trebuie sa-l abordam, cum facem ca politicile viitoare sa fie credibile si sustenabile, cum actionam sa indreptam vulnerabilitatile pe care stim ca le avem."
Fostul ministru apreciaza ca inca exista multa confuzie in modul de comunicare al autoritatilor. "Lipsa unei comunicari corecte si permanente poate conduce uneori la distorsionari si la evaluari nu intotdeauna obiective. Cred in comunicare, ca principal factor de eliminare a neincrederii si al intaririi transparentei in luarea unei decizii. Uneori ne ferim sa vedem adevarul si cu atat mai mult sa-l comunicam. Aceste gesturi sunt 'taxate', uneori cu repercusiuni foarte mari."
In eventualitatea unei contaminari a sistemului bancar local, Tanasescu este de parere ca rezervele minime obligatorii constituite de banci la BNR pot fi folosite ca un fond de stabilizare. "Trebuie privita insa cu multa atentie orice miscare a acestor rezerve pentru a nu crea distorsiuni si a da nastere la unele interpretari cu privire la justetea politicii monetare, care a fost, de fapt, factorul numarul unu de stabilitate si credibilitate."
Referitor la atacul speculativ lansat luna trecuta asupra leului, el considera ca "trebuie sa fii atent permanent la tot ce reprezinta posibil risc care sa determine actiuni ale unor banci pe curs sau dobanda". "Pericolul nu a trecut definitiv, dar masurile BNR au aratat determinare si pricepere, ceea ce cred ca a mai descurajat pe unii sa practice atacuri speculative pe piata."
 
Cititi maine in ZF un interviu cu Mihai Tanasescu, fost ministru al finantelor
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO