Eveniment

„Problema României nu este nivelul de taxare a salariilor, ci numărul redus al salariaţilor din totalul populaţiei“

„Problema României nu este nivelul de taxare a...

Autor: Adelina Mihai

18.07.2017, 00:07 4734

Rata de taxare de 38% aplicată salariilor brute primite de angajaţii români (în 2015) face ca România să se afle pe locul 13 în rândul celor 28 de state din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte „povara” reprezentată de contribuţiile sociale şi impozitele aferente salariilor. Cele mai mari niveluri de taxare a salariilor brute se aplică în state precum Belgia (49,5%), Ungaria (49%) sau Germania (45,3%), în timp ce niveluri foarte scăzute se regăsesc în Cipru (11,9%), Malta (19%) sau Irlanda (21%), arată datele Eurostat pentru anul 2015 (cele mai recente date disponibile).

Astfel, la nivelul celor 28 de state membre ale UE, rata de taxare a salariilor brute este de 38,4%, puţin peste media din România din 2015. Datele Eurostat se referă la ponderea taxării salariilor brute obţinute de angajaţii care câştigă cel mult două treimi din nivelul salariului mediu pe economie, situaţie în care se află unu din patru angajaţi din România.

„România este la mijlocul clasamentului UE în ceea ce priveşte ponderea taxării veniturilor angajaţilor. Problema în România nu este nivelul ridicat al contribuţiilor şi taxelor aferente salariilor, ci faptul că numărul de salariaţi în raport cu populaţia aptă de muncă este mic”, a explicat consultantul fiscal Emilian Duca.

Într-adevăr, dintr-o populaţie activă de peste 8,8 milioane de persoane apte de muncă, numai 4,8 milioane au statut de salariat, restul lucrând fie în agricultura de subzistenţă, fie fără forme legale ori sunt în şomaj.

Dacă la salariile mici România este impozitată în linie cu practicile europene, pe de altă parte, un studiu realizat de firma de audit şi consultanţă fiscală Deloitte arată că decizia de la începutul acestui an de eliminare a plafonului de contribuţii la pensii a plasat România pe un loc fruntaş în Europa în ceea ce priveşte costul angajatorilor cu contribuţiile sociale. Cercetarea Deloitte a luat în considerare angajaţii cu salarii mari, care câştigă salarii brute de 75.000 de euro pe an, adică de 6.250 de euro brut pe lună.

Astfel, spun consultanţii de la Deloitte, România a urcat pe locul 7 în topul statelor europene în ceea ce priveşte costul total cu contribuţiile de asigurări sociale. Studiul Deloitte arată că cele mai mari costuri ale contribuţiilor de asigurări, de peste 45%, sunt în Franţa, Ungaria, Belgia, Grecia şi Italia, iar cele mai mici costuri sunt în Malta, Bulgaria, Cipru, Islanda şi Irlanda. România se afla pe locul 18 în clasamentul ce includea 27 de state din spaţiul economic european, în ianuarie 2017, dar a urcat ulterior pe locul 7, în februarie 2017, după eliminarea plafonului.

„Observăm că ţările cu cele mai mari costuri sunt în mod oarecum evident şi cele care nu au plafon. Chiar dacă ratele de taxare sunt apropiate, sumele efectiv datorate cresc simţitor acolo unde lipseşte plafonul. România impune contribuţii comparabile cu Germania şi Belgia, fără a oferi şi beneficii comparabile asiguraţilor. O altă remarcă ar fi că majoritatea statelor permit asigurarea alternativă de sănătate în sistem privat, opţiune care în România lipseşte deşi din ce în ce mai mulţi angajaţi apelează strict la acest tip de servicii medicale”, a spus Monica Ţariuc, manager în cadrul Deloitte România.

adelina.mihai@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO