Eveniment

Taxa de repatriere: Cum noua lege fiscală va face ca firmele americane să aducă banii din alte ţări înapoi acasă

Taxa de repatriere: Cum noua lege fiscală va face ca...

Autor: Răzvan Botea, Mediafax

21.01.2018, 11:43 413

Companiile americane au „adăpostit” pentru mult timp profiturile de peste hotare în alte ţări. Acum vine scadenţa facturii, scrie The Wall Street Journal.

Revizuirea fiscală din decembrie anul trecut din SUA a dat multor companii americane ceea ce au vrut pe partea de taxe şi impozite. Însă, pentru multe companii multinaţionale, această revizuire a venit cu un preţ.

Acestea vor fi nevoite să plătească o taxă care se achită o singură dată, aşa-numita „taxă de repatriere”. Această obligaţie fiscală va fi calculată din cele 2,5 trilioane de dolari sau poate mai mult, profit făcut de companiile americane în afara graniţelor americane.

Guvernul american estimează că va colecta 339 mld. dolari din această taxă în următorii 10 ani.

Profiturile făcute de companiile americane în afara graniţelor variază foarte mult în funcţie de industria în care activează: industria IT are o pondere de 38% şi industria sănătăţii are o pondere de 23%.

Institul de cercetare Zion a concluzionat că 5 dintre multinaţionalele americane ar plăti o treime din „taxa de repatriere”.

„Literalmente o mână de companii au încasat bucăţi mari din profitul făcut în afara graniţelor”, spune David Zion, fondatorul institutului de cercetare.

Giganţii care au făcut cele mai mari profituri sunt: Apple – 252 mld. dolari, Microsoft – 142 mld. dolari, IBM – 71 mld. dolari, Alphabet Inc. care deţine Google – 61 mld. dolari, Pfizer – 86 mld. dolari, Johnson&Johnson – 66 mld dolari.

Taxele pe care aceste companii le vor plăti vor varia în funcţie de profit şi în funcţie de cum a fost acesta investit. Companiile vor plăti 15,5% din activele lichide şi 8% din alte active.

Rămâne de văzut ce vor face companiile cu capitalul din străinătate odată ce îl vor putea folosi în SUA, fără taxe adiţionale. Analiştii speră ca acestea să investească în SUA şi pentru a mări producţia şi a crea noi locuri de muncă.

Companiile în general au refuzat să facă vreun comentariu despre viitoarele obligaţii fiscale de pe urma profiturilor din străinătate, spunând că au plănuit să dezvăluie cifrele înainte sau odată cu încheierea celui de-al patrulea trimestru financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO