Eveniment

Taxa pentru deşeuri la depozit se amână până în 2019

Taxa pentru deşeuri la depozit se amână până în 2019

Autor: Mediafax

25.10.2017, 00:03 296
Plenul Senatului a adoptat ieri proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 48/2017, care amână până la 1 ianuarie 2019 obligativitatea taxei de 80 de lei/tonă încasată pentru deşeuri.

Proiectul de lege privind aprobarea OUG 48/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu a fost adoptat cu 59 de voturi „pentru” şi 23 „împotrivă”.

Proiectul de lege are ca obiect modificarea cadrului de reglementare instituit prin OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, principalele intervenţii legislative referindu-se la prorogarea până în anul 2019 a obligativităţii taxei de 80 lei/tonă încasate pentru deşeurile inerte şi nepericuloase în­cre­din­ţate în vederea eliminării finale prin depozitare, dimi­nua­rea de la 100 de lei/tonă la 50 de lei/tonă a contribuţiei datorate de unităţile administrativ teritoriale sau subdiviziuni ale acestora în cazul neîndeplinirii obiec­tivului anual de reducere, pre­cum şi ma­jorarea de la 5 la 10% a procentului asigurat din Fondul de mediu pentru cheltuielile cu­ren­te şi de capital al Adminis­tra­ţiei Fondului.

Senatorul USR Allen Coliban a declarat în plen că „noi nu vrem să împovărăm cetăţeanul cu încă o taxă. Motivul pentru care nu susţ­i­nem acest proiect este cel pen­tru ca­re nu credem că ţintele de re­cicla­re vor fi îndeplinite până în 2020 şi vedem această taxă necesară pentru a încuraja piaţa reciclării”.

„Vreau să-i spun colegului nostru că am avut luni, la Comisia de economie, servicii şi industrii invitat vicepremierul şi ministrul mediului doamna Graţiela Gavrilescu, tocmai pentru a discuta foarte serios ce înseamnă economia circulară şi felul în care va fi implementată în România”, a precizat senatorul PSD, Ştefan-Radu Oprea. El a adăugat că „doamna ministru a prezentat un plan coerent şi de aceea PSD va susţine Ordonanţa în forma în care este ea, pentru că, de fapt, această taxă, astăzi, se transfera în tarif, ceea ce nu era corect faţă de cetăţenii din România”.

În cazul acestui proiect, for legislativ decizional este Camera Deputaţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO