Eveniment

Teodorovici vorbeşte în premieră de „măsuri compensatorii“ care să contrabalanseze reducerile fiscale

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici: Obiectivul nostru este şi acela ca atunci când facem bugetul să avem deja un deficit aşa cum ne-am asumat, de 1,2%

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici: Obiectivul nostru este şi acela ca atunci când facem bugetul să avem deja un deficit aşa cum ne-am asumat, de 1,2%

Autor: Raluca Ghinea, Iulian Anghel

08.07.2015, 00:04 1199

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici susţine că bugetul pe 2016 va fi construit astfel încât să respecte ţinta de deficit asumată de 1,2% din PIB, plus o deviaţie temporară de 0,5 puncte, cu condiţia ca între timp să fie identificate „măsuri compensatorii“ care să contrabalanseze impactul relaxărilor fiscale cuprinse în Codul fiscal ce va intra în vitoare anul viitor.

„Ţinta noastră este, pe de o parte, să respectăm până în septembrie toate măsurile la care ne-am angajat, în special cele de reformă structurală, dar obiectivul nostru este şi acela ca atunci când facem bugetul să avem deja un deficit aşa cum ne-am asumat, de 1,2% (din PIB – n. red.), la care se adaugă devierea temporară de 0,5%“, a declarat ieri Teodorovici.

Termenul de „compensare“ a fost folosit pentru prima dată de oficiali ai Comisiei Europene care nu sunt de acord cu reducerea TVA şi cu alte măsuri de relaxare pe motiv că aplicarea lor ar conduce la un deficit de 3,5% din PIB în 2016, Comisia cere renun­ţa­rea la o parte din măsuri sau „măsuri compensatorii“ astfel încât România să se încadreze în ţinta de deficit structural de 1% din PIB, ceea ce antrenează un deficit bugetar de maximum 1,2% din PIB în 2016.

„Devierea temporară“ de 0,5% din PIB anunţată de Teodorovici nu face parte din înţelegerea cu Comisia. Mai mult, executivul european cere guvernului român ca în 2016 să revină la ţinta de 1% din PIB deficit structural după ce anul acesta Bucureş­tiul a anunţat că a adoptat măsura unei „devieri temporare“ de 0,25% din PIB deficit structural.

Teodorovici a precizat ieri că acordul cu FMI este încă în derulare, iar toate angajamentele guvernului asumate cu partenerii internaţionali se menţin.

„Săptămâna trecută am aprobat o serie de măsuri care făceau parte din acest program, inclusive majorarea preţului la gaze de la 1 iulie. Cel mai bine se va vedea acest lucru vizavi de ţinta de deficit pe care noi va trebui s-o respectăm în 2016 în momentul când creionăm bugetul pe 2016. Deja sunt o serie de măsuri compensatorii care reduc deficitul, noi am spus sub 3%, dar va fi mult mai jos, cu respectarea a ceea ce ne-am asumat deja“, a spus Teodorovici.

Teodorovici nu a spus decât vag ce ar putea însemna „măsurile compensatorii“ vorbind, la modul general, despre reducerea „cheltuielilor inutile“ şI de centralizarea achiziţiilor publice care ar aduce economii însemnate la buget.

„Am toată încrederea că toate măsurile compensatorii pe care noi le identificăm – o parte le-am identificat, la altele încă mai lucrăm – vor face ca deficitul anului 2016 să fie cel asumat cu partenerii noştri internaţionali, de 1,2%, la care se adaugă o deviere temporară convenită de 0,5%“, a adăugat ministrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO